Λευκωσία: Τη θέση ότι το χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας «παρόλο που είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, είναι διαχειρίσιμο», εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, μετά από συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τους πρέσβεις των χωρών-μελών της ΕΕ. Παράλληλα ο...
δήλωσε ότι το θέμα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος έχει ξεκαθαρίσει σε βαθμό που είναι πολύ δύσκολο να αμφισβητηθεί.
Ο κ. Σιαρλή, μαζί με αξιωματούχους του Υπουργείου Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας και της Επικεφαλής της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ), Εύα Παπακυριακού, συναντήθηκε με τους πρέσβεις των κρατών-μελών της ΕΕ, στους οποίους παρουσίασε τις διαδικασίες για καταπολέμηση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, ενώ ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις για συνομολόγηση μνημονίου με την Τρόικα, στο πλαίσιο της κυπριακής αίτησης για οικονομική βοήθεια από τον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ.
Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Σιαρλή ανέφερε ότι στις ερωτήσεις τους οι Ευρωπαίοι πρεσβευτές επικεντρώθηκαν στο θέμα του ξεπλύματος αλλά και στο θέμα της βιωσιμότητας του κυπριακού δημοσίου χρέους. Σημείωσε επίσης πως τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη συνάντηση θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών.
«Όταν δείτε και τις παρουσιάσεις τις οποίες έχουμε δώσει, την τεκμηρίωση ουσιαστικά την οποία έχουμε κάνει, πιστεύω ότι έχουμε ξεκαθαρίσει αυτό το θέμα σε σημείο που θα είναι δύσκολο για κάποιον να μας αμφισβητήσει», ανέφερε στις δηλώσεις του ο ΥΠΟΙΚ.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σιαρλή είπε πως δεν υπάρχει πρέσβης που αμφισβήτησε ανοικτά τις παρουσιάσεις, διευκρινίζοντας ότι οι πρεσβευτές δίνουν κάποια σημεία επί των οποίων πρέπει να δοθεί περισσότερη προσοχή, όπως το θέμα της ταυτότητας του πραγματικού ιδιοκτήτη μιας εταιρείας που είναι εγγεγραμμένη στην Κύπρο (beneficial owner), αλλά και την ανταλλαγή πληροφοριών για σκοπούς φορολογίας.
«Δεν υπάρχει περίπτωση εμείς στην Κύπρο να μην μπορούμε να αποκαλύψουμε ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης αυτής της εταιρείας και μάλιστα να το αποκαλύψουμε σε σημείο που να είμαστε και πολύ καλύτεροι από οποιαδήποτε αποκάλυψη θα έκαναν οι αντίστοιχοί μας στην Ευρώπη», είπε ο κ. Σιαρλή, ο οποίος απέδωσε τις κατηγορίες που εξαπολύονται σε θέματα εντυπώσεων.
«Όταν υπάρχει μια εντύπωση», υπέδειξε, «έχει τεράστια σημασία να τεκμηριώσεις, να αποδείξεις με αριθμούς και πρακτικές ότι αυτό το πράγμα δεν υφίσταται και μία δήλωση για παράδειγμα και ένα σύστημα βάσει του οποίου η ανταλλαγή πληροφοριών γίνεται γρήγορα ή ακόμη και αυτόματα θα σου δώσει αυτό το τεκμήριο που χρειάζεται για να πείσεις ότι αυτή η εντύπωση είναι εσφαλμένη».
Λέγοντας ότι το Υπουργείο Οικονομικών προέβη στις αναγκαίες παρουσιάσεις και τεκμηριώσεις, ο κ. Σιαρλή ανέφερε ότι ο ίδιος δεν διαπίστωσε καμία αμφισβήτηση.
«Δηλώνω πλήρως ικανοποιημένος ότι αυτό το οποίο αισιοδοξούσαμε να πράξουμε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης το έχουμε επιτύχει», κατέληξε.
«Δεν απαιτούμε ειδική μεταχείριση»
Εξάλλου, ο κ. Σιαρλή, ερωτηθείς σχετικά, συμφώνησε με τις χθεσινές δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, ότι δεν θα γίνουν ιδιαίτερες διευθετήσεις για την Κύπρο, χαρακτηρίζοντας τις αναφορές αυτές «πολύ προσεκτικές».
«Ούτε και εμείς αναμένουμε κάποιες ιδιαιτερότητες στη συμπεριφορά οποιασδήποτε χώρας στην Κύπρο. Αυτό που αναμένουμε είναι βάσει των ευρωπαϊκών θεσμών και αξιών να τύχουμε της ίδιας μεταχείρισης που έτυχαν και άλλες χώρες της Ευρωζώνης όταν παρουσιάστηκε παρόμοιο οικονομικό πρόβλημα», είπε.
Κληθείς να σχολιάσει σημερινή δήλωση που αποδίδεται στον εκπρόσωπο της κ. Μέρκελ ότι δεν πρόκειται να δοθεί οικονομική βοήθεια στην Κύπρο εάν δεν συμμορφωθεί με τους κανόνες της ΕΕ όσον αφορά τη διαφάνεια και το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ο κ. Σιαρλή υπέδειξε ότι η δήλωση αυτή θα μπορούσε να λεχθεί για οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ.
«Ούτε και η Κύπρος θα έδινε βοήθεια σε οποιαδήποτε άλλη χώρα η οποία δεν τηρούσε τους κανονισμούς της ΕΕ. Κατά συνέπεια αυτό είναι μια δήλωση η οποία θα μπορούσε να εφαρμοστεί για οποιαδήποτε χώρα και επειδή εμείς τηρούμε όλους τους κανονισμούς νομίζω δεν ισχύει για μας», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν θα υπάρξει συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο που θα βρίσκεται αύριο στο νησί για να συμμετάσχει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο κ. Σιαρλή είπε ότι δεν έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με την κ. Μέρκελ, αφού η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της συνόδου του ΕΛΚ.
Πρόσθεσε όμως ότι επαφές συνεχίζουν να γίνεται με τη Γερμανία επί συνεχούς βάσης.
Διαχείρισιμο το χρέος
Η ανάλυση του Υπουργείου Οικονομικών καταδεικνύει ότι το δημόσιο χρέος είναι διαχειρίσιμο και υπό τις συνθήκες μπορεί να είναι και βιώσιμο, δήλωσε ο κ. Σιαρλή.
Ερωτηθείς για την παρουσίαση που έκανε στους Ευρωπαίους πρεσβευτές για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, ο κ. Σιαρλή αφού υπέδειξε ότι η κυβέρνηση εφάρμοσε όλα όσα της έχουν ζητηθεί, πρόσθεσε ότι απομένει να συμπληρωθεί ένα σημαντικό κομμάτι, όπως χαρακτήρισε, το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί στα μέσα Ιανουαρίου.
Σημείωσε ότι εφόσον το μέρος αυτός απουσιάζει, το Υπουργείου Οικονομικών δουλεύει με υποθετικά σενάρια και χρησιμοποιεί τον αριθμό μέχρι 10 δισ. ευρώ που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο.
«Και επομένως η ανάλυση που κάνουμε δείχνει ότι το χρέος, παρόλο που είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, είναι διαχειρίσιμο και κάτω από τις συνθήκες που εμείς περιγράφουμε μπορεί να είναι βιώσιμο», κατέληξε.
Υπερβολικά τα δημοσιεύματα περί ξεπλύματος
Εξάλλου, διπλωματικές πηγές από κράτος-μέλος της Ευρωζώνης χαρακτήρισαν υπερβολικά τα δημοσιεύματα περί ξεπλύματος βρόμικου χρήματος στην Κύπρο, αποδίδοντάς τα στις εγχώριες πολιτικές σκοπιμότητες.
Σημείωσαν δε ότι υπάρχει ικανοποίηση με τη συνεργασία με τις κυπριακές Αρχές γύρω από το θέμα της διαφάνειας.
Όσον αφορά το θέμα της βιωσιμότητας, οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως εάν διαπιστωθεί πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο και μάλιστα κατά ξεκάθαρο τρόπο και όχι για 200 ή 300 εκατομμύρια ευρώ, τότε θα πρέπει να εξεταστούν εναλλακτικές επιλογές κατά το κατά πόσον οι επιλογές αυτές θα αποδώσουν.
philenews.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου