Τετ-α-τετ Τσίπρα με Σόιμπλε.
Τι θα συζητήσουν στο Βερολίνο...
Το μεσημέρι της Δευτέρας πραγματοποιείται το τετ - α - τετ του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να θέσει ζήτημα αλλαγής της... πολιτικής λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα, ενώ ο Β.Σόιμπλε πρόκειται να ζητήσει από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να στηρίξει τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις την Ελλάδα.
Τα γερμανικά ΜΜΕ αναμένουν επίσης με ενδιαφέρον τη συνάντηση: Το Spiegel, προαναγγέλλοντας το τετ-α-τετ, βλέπει τον Σόιμπλε να... «ακολουθεί το ρητό "κράτα κοντά τους φίλους σου, κι ακόμη πιο κοντά τους εχθρούς σου"», ερμηνεύοντας γιατί ο Γερμανός υπουργός συναντάται με τον αρχηγό της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Παρά τις διαφωνίες τους, οι δύο πλευρές επιθυμούν να διατηρούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Ούτως ή άλλως, εκτιμάται ότι πρόκειται για μια «αναγνωριστική» συνάντηση, παρά προσέγγιση δύο εκ διαμέτρου αντίθετων πολιτικών ιδεολογιών.
Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα euobserver, ο κ. Τσίπρας επισημαίνει: «Δεν πιστεύω ότι ο κ. Σόιμπλε πιστεύει ότι έπειτα από αυτή τη συνάντηση θα με πείσουν να στηρίξω το πρόγραμμα της τρόικας. Είναι όμως μια καλή ευκαιρία για μένα και τον κ. Σόιμπλε να ανταλλάξουμε απόψεις. Το πρώτο βήμα, για να ανταλλάξουμε απόψεις σε φυσιολογικές συνθήκες, είναι να συμφωνήσουμε σε ό,τι αφορά την παρούσα κατάσταση. Και η παρούσα κατάσταση είναι ότι, το πρόγραμμα της τρόικας είναι αποτυχημένο».
Όπως δήλωσε και στην Deutsche Welle, «είναι επιβεβλημένο να υπάρξει μια ομαλοποίηση των σχέσεων» ανάμεσα «στην αξιωματική αντιπολίτευση της Ελλάδας με τον θεσμικό της ρόλο» και της κυβέρνησης της Γερμανίας, μιας χώρας που διαδραματίζει «καθοριστικό ρόλο στις ευρωπαϊκές και ελληνικές εξελίξεις».
Για τη συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Δεν συνηθίζω να συναντώ μόνο ανθρώπους με τους οποίους συμφωνώ. Και δεύτερον, έχω πάντοτε την ελπίδα όταν συνομιλώ με ανθρώπους ότι μπορώ να τους πείσω να αλλάξουν γνώμη».
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, υπάρχει ένας σημαντικός λόγος, που επιβάλει αυτή την ομαλοποίηση των σχέσεων: «Μπορεί αύριο να είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Αυτό το γνωρίζει η γερμανική πλευρά. Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε από το μηδέν. Πρέπει να δούμε αν υπάρχει ένα πεδίο διαπραγμάτευσης κατ' αρχάς».
Ο Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να εκθέσει στον κ. Σόιμπλε την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, για να υποστηρίξει τη θέση του ότι το πρόγραμμα λιτότητας οδηγεί σε αδιέξοδο, τόσο την Ελλάδα όσο κι ολόκληρη την Ευρώπη.
«Η λιτότητα είναι όπως ένα κακό φάρμακο για τον ασθενή. Πρέπει να σταματήσουμε την λιτότητα» τονίζει ο κ. Τσίπρας, στη συνέντευξή του στην ιστοσελίδα euobserver, επισημαίνοντας ότι και το ίδιο το ΔΝΤ πρόσφατα, αναγνώρισε ότι έκανε εσφαλμένο υπολογισμό των επιπτώσεων των περικοπών. «Γι' αυτό και αισθανόμαστε δικαιωμένοι έπειτα από τρία χρόνια καταγγελίας του προγράμματος» καταλήγει.
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πρόκειται να θέσει στον Αλέξη Τσίπρα το θέμα των μεταρρυθμίσεων και να ζητήσει από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να στηρίξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης.
«Ο κ. Σόιμπλε είναι της άποψης, ότι για την επιτυχία της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας στη χώρα, είναι σημαντικό αυτή να στηρίζεται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις» έχει επισημάνει εκπρόσωπός του.
Στο πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα για τη Δευτέρα υπάρχει επιπλέον συνάντηση με τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελεύθερων, ενώ θα μιλήσει σε προεκλογική εκδήλωση της Αριστεράς (Die Linke) στο Ανόβερο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου