Ούτε βήμα μακριά από το πατρικό σπίτι δεν μπορούν να κάνουν οι νέοι στις ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται από την οικονομική κρίση.
Κάποιοι μόλις ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους και αναζητούν απεγνωσμένα εργασία.
Ορισμένοι...
στάθηκαν πιο τυχεροί και βρήκαν δουλειά – έστω κι αν δεν έχει άμεση σχέση με το αντικείμενο των σπουδών τους. Οι περισσότεροι όμως δεν μπορούν να κάνουν ένα δυναμικό ξεκίνημα στη ζωή τους, εξακολουθώντας να μένουν μαζί με τους γονείς τους και να κοιμούνται στο παιδικό-εφηβικό τους δωμάτιο.
Η τάση των νέων να... επιμηκύνουν τη συγκατοίκηση με τους γονείς, που παρατηρούσαν οι ερευνητές τα προηγούμενα χρόνια, τώρα φαίνεται πως έχει εδραιωθεί για τα καλά, αφού τα ποσοστά –ιδίως στις νότιες ευρωπαϊκές χώρες- είναι αυξημένα. Η χώρα μας φυσικά δεν αποτελεί εξαίρεση, με τους νέους να μην παίρνουν την απόφαση να φύγουν και να μένουν -το 57% ηλικίας 18-34 ετών- στην... αγκαλιά των γονέων τους. Γι΄ αυτό άλλωστε δήλωσαν σε ποσοστό 55% σε παλαιότερη διαδικτυακή έρευνα της ACNielsen, η οποία έγινε σε δείγμα 22 χιλιάδων νέων από 41 χώρες, ότι θεωρούν απολύτως φυσιολογική την τάση να μένουν στο σπίτι με τη μητέρα και τον πατέρα τους.
«Για την Ελλάδα η καθυστερημένη ανεξαρτητοποίηση δεν είναι κάτι νέο φαινόμενο. Ηδη από τη δεκαετία του '70 βλέπαμε τα σημάδια αυτά. Μέχρι τώρα οι νέοι έφευγαν από την πατρική εστία μετά τις σπουδές και λόγω γάμου. Δεν υπήρχε, όπως στο εξωτερικό, η ενδιάμεση φάση της νεανικής συγκατοίκησης. Τώρα η οικονομική κρίση έχει προσθέσει κι άλλες αιτίες, για τις οποίες καθυστερούν: η εργασιακή ανασφάλεια, η ανεργία. Βέβαια θα πρέπει να επισημανθεί ότι γενικά η νέα γενιά είναι κατά κάποιον τρόπο καλομαθημένη, αφού τα περιμένει όλα έτοιμα», εξηγεί στα «Νέα» η κοινωνιολόγος και ερευνήτρια του ΚΚΕ Λάουρα Αλιμπράντη. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτες που έχει πραγματοποιήσει η ίδια, ακόμη κι όταν φύγουν από το σπίτι δεν απομακρύνονται πολύ, γιατί πάντα η οικογένεια αποτελεί το στήριγμα»....
ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου