Σε εκκρεμότητα βρίσκεται το θέμα της εξομοίωσης αποδοχών και επιδομάτων των υπαλλήλων της βουλής με τους μισθούς και τα επιδόματα των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών.
Ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Παναγιώτης Μπαλτάκος, είχε προαναγγείλει στις 20 Δεκεμβρίου ότι...
σχετική τροπολογία, με αναδρομική ισχύ από 1/1/2013, θα κατατίθετο στο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται στη βουλή το βράδυ της Παρασκευής. Με την ίδια τροπολογία προβλεπόταν ότι οι υπερωρίες των υπαλλήλων δεν θα ξεπερνούν τις 52.
Παρά τις εξαγγελθείσες προθέσεις της κυβέρνησης, η ρύθμιση δεν έχει κατατεθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ενταχθεί στις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που θα ψηφιστούν την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών - κατά τις ίδιες πληροφορίες - έχει αναλάβει προσωπικά ο πρόεδρος της Βουλής.
Τα επικρατέστερα σενάρια είναι δύο:
-Να εξομοιωθούν οι αποδοχές των περίπου 1.200 εργαζομένων στη βουλή με τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους αλλά να διατηρήσουν το αυτοδιοίκητο της Βουλής, δηλαδή να εξαιρεθούν από τη θεσμοθετημένη πλέον κινητικότητα για τους δημόσιους υπαλλήλους.
-Να εξομοιωθούν οι αποδοχές τους με εκείνες των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών αλλά να καταργηθεί το αυτοδιοίκητο.
Οι αποδοχές των υπαλλήλων της βουλής έχουν ήδη μειωθεί από την αρχή της κρίσης. Έχουν καταργηθεί οι δύο επιπλέον μισθοί που λάμβαναν (εκτός από τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, επίδομα αδείας που και αυτά είναι μειωμένα) για το άνοιγμα και κλείσιμο των εργασιών της Βουλής και το επίδομα εκλογών. Επίσης, έχουν υποστεί μειώσεις κατά ισόποση ποστοστιαία αναλογία με τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους. Ωστόσο, εξακολουθούν να λαμβάνουν αυξημένες υπερωρίες σε σχέση με το υπόλοιπο Δημόσιο, καθώς και έξοδα κίνησης.
Ρεπορτάζ: Αντώνης Γαλανόπουλος
enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου