30.12.12

Έξι νάρκες έως τον Μάρτιο...

Μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση αποτελεί η προώθηση των μεταρρυθμίσεων και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από ... εγχώριους και ξένους οικονομικούς παράγοντες και επενδυτές.

Επίσης, ζητούμενο είναι και η αντιστροφή της «μηδενιστικής ψυχολογίας» στην κοινωνία, με τη δημιουργία πεποίθησης ότι οι θυσίες δεν πάνε χαμένες και ότι τα χειρότερα πέρασαν.

Στον κυβερνητικό σχεδιασμό περιλαμβάνονται κινήσεις που θα δώσουν ώθηση στην αγορά και θα ενισχύσουν τη ρευστότητα με βασικό μοχλό τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, ενώ τόνωση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων αναμένεται με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Έθνος της Κυριακής, υπάρχουν και έξι νάρκες με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση.

Έτσι λοιπόν, οι προαπαιτούμενες δράσεις για την αποδέσμευση των δόσεων του Ιανουαρίου, του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, είναι η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, η τοποθέτηση ειδικού γραμματέα εσόδων στο υπουργείο Οικονομικών με αυξημένες αρμοδιότητες και πενταετή θητεία, ο καθορισμός αριθμού υπαλλήλων που θα αποχωρούν από το Δημόσιο και οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Επίσης, η εφαρμογή της ρήτρας αυτόματων περικοπών στις δαπάνες σε περίπτωση αποκλίσεων στους δημοσιονομικούς στόχους, η τήρηση του χρονοδιαγράμματος και των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις, η αποπληρωμή ενός μεγάλου μέρους των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου και η αποφυγή της δημιουργίας νέων οφειλών, καθώς και η ριζική ανασυγκρότηση του φοροελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού με ταυτόχρονη τήρηση των κριτηρίων ελέγχου και απόδοσης εσόδων από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Με βάση το επικαιροποιημένο μνημόνιο, για να εισρεύσουν τα 14,8 δις. ευρώ της δόσης στο πρώτο τρίμηνο του 2013, η Ελλάδα θα πρέπει προηγουμένως να έχει ολοκληρώσει τις ακόλουθες παρεμβάσεις:

-Τον Ιανουάριο να έχει ψηφίσει το φορολογικό νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή, να προχωρήσει στην αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ μετά και τη σύμφωνη γνώμη της ΡΑΕ και να έχει τοποθετήσει στη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών πρόσωπο με γνώσεις, εμπειρία και ανεξάρτητο από πολιτικές επιρροές και δεσμεύσεις.

- Τον Φεβρουάριο θα πρέπει να αναθεωρηθεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και να προσδιοριστούν τα ανώτερα όρια για τις δαπάνες που θα κάνουν τα επόμενα τρία χρόνια οι φορείς της κυβέρνησης και ειδικά οι δήμοι και τα νοσοκομεία. Επίσης, θα πρέπει να έχουν αποσταλεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναλυτικά στοιχεία για την εξέλιξη όλων των δαπανών των υπουργείων και όλων των φορέων και οργανισμών της γενικής κυβέρνησης προκειμένου να αξιολογηθεί η πορεία τους με βάση τα δεσμευτικά όρια που έχουν τεθεί σε τρίμηνη βάση.

- Ο Μάρτιος είναι ο πλέον καθοριστικός και «φορτωμένος» με δράσεις μήνας, καθώς θα υπάρξουν τελικές αξιολογήσεις για την πορεία του οικονομικού προγράμματος το πρώτο τρίμηνο του έτους και θα ολοκληρωθεί η ακανθώδης έκθεση για το ανθρώπινο δυναμικό στο Δημόσιο.

Παράλληλα θα καθοριστεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που πλεονάζουν καθώς και το πόσοι θα αποχωρούν ανά τρίμηνο μέχρι το τέλος του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια: