Για πολιτική μάχη χαρακωμάτων ετοιμάζονται στα κομματικά επιτελεία ενόψει της «μεγάλης Τετάρτης» και της ψήφισης των μέτρων. «Ξεκινάμε το πρωί και όποτε τελειώσουμε» λένε από το κυβερνητικό επιτελείο.
Συνθήκες μειωμένης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας καλλιεργούνται από ... το κυβερνητικό επιτελείο στη μάχη της «μεγάλης Τετάρτης» στη βουλή με τη ΝΔ να επιδίδεται σε έναν πραγματικό αγώνα δρόμου, προκειμένου να διαφυλάξει ανέπαφη την κοινοβουλευτική της συνοχή, ούτως ώστε να αποφευχθούν οι… δυσάρεστες εκπλήξεις σαν και αυτές που εκδηλώθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο με τις 20 και πλέον αρνητικές ψήφους στο δεύτερο μνημόνιο.
Ο Αντώνης Σαμαράς έχει λάβει τις διαβεβαιώσεις από τα κομματικά στελέχη, ιδιαίτερα από τον γραμματέα του κόμματος Μανώλη Κεφαλογιάννη ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές από τη «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα. Η κατάσταση όμως στο ΠΑΣΟΚ και το «παρών» της ΔΗΜΑΡ δείχνουν ήδη μία πλειοψηφία που δεν θα κινηθεί πάνω από τις 156 ψήφους.
Το ενδεχόμενο να μην είναι παρόντες οι βουλευτές του κ. Κουβέλη, ώστε να αναζητηθεί μία οριακή πλειοψηφία επί των παρόντων, έχει εγκαταλειφθεί. Στην Αγ. Κωνσταντίνου το αποκλείουν ενώ έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη από τη ΝΔ σημειώνουν πως σε αυτήν την περίπτωση θα έχει περάσει το πλέον σκληρό πακέτο μέτρων με μία… ψήφο ανοχής κάτι που θα προκαλούσε σοβαρό πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση.
Ήδη χθες, ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε εμμέσως για ένα τέτοιο ενδεχόμενο τονίζοντας πως επί της ουσίας η βουλή λειτουργεί πλέον ως «λέσχη εφαρμογής των απαιτήσεων της τρόικας»...
Ο κ. Βενιζέλος θα επιχειρήσει ένα τελευταίο «μασάζ» στους βουλευτές του πριν από τη μάχη της βουλής ενώ στη ΔΗΜΑΡ η περιχαράκωση Κουβέλη, όπως ακούγεται στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία, ίσως «απελευθερώσει» κάποιους βουλευτές, οι οποίοι δεν συμφωνούν με τη σκληρή γραμμή λίγο πριν την εκταμίευση της δόσης. Αυτή η εξέλιξη θα εξυπηρετούσε απόλυτα τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου, ωστόσο, δεν είναι καθόλου πιθανό ότι θα συμβεί καθώς το «παρών» είναι μία βολική επιλογή για τον κ. Κουβέλη, προκειμένου να μη χρεωθεί ότι συνέβαλε στην ανατροπή της κυβέρνησης με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις μετέπειτα εξελίξεις.
Δεν είναι λίγα τα στελέχη σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που ουδόλως αποκλείουν το ενδεχόμενο η κοινοβουλευτική αυτή μάχη να βγάλει «νέα σχήματα» που μεσοπρόθεσμα θα λειτουργήσουν στο οριστικό ξεκαθάρισμα του πολιτικού φάσματος, όπως το περιέγραψε ακόμη και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, μιλώντας για τις «ευρωπαϊκές δυνάμεις» και το «λόμπι της δραχμής» - πολιτικά στρατόπεδα που θα «αναμετρηθούν» το επόμενο διάστημα μέσα από την ψήφιση και κυρίως την εφαρμογή των μέτρων.
«Ξεκινάμε το πρωί της Τετάρτης και όποτε τελειώσουμε» λένε από τη ΝΔ γνωρίζοντας ήδη τα περίεργα μηνύματα που λαμβάνουν από τη ΔΗΜΑΡ ακόμη για τον προϋπολογισμό:
Σήμερα κατατίθεται στη βουλή το πολυνομοσχέδιο με ένα άρθρο στο οποίο περιλαμβάνονται δημοσιονομικά, διαρθρωτικά και εργασιακά μέτρα. Την Τρίτη το πολυνομοσχέδιο συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της βουλής και την Τετάρτη στην ολομέλεια ξεκινά η «εξπρές» συζήτησή του.
Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει το πρωί και μέχρι αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας θα έχει ψηφιστεί ανεξαρτήτως του πόσοι θα εγγραφούν για να μιλήσουν. Την επομένη (Πέμπτη) ξεκινά στην ολομέλεια η συζήτηση του προϋπολογισμού και την Κυριακή τα μεσάνυχτα ψηφίζεται με ονομαστική ψηφοφορία ως ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Στο Μαξίμου, ούτως ή άλλως, προετοιμάζονται για μία σκληρή αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ με βασικό επιχείρημα την έλλειψη εναλλακτικού σχεδίου και το δίλημμα για την πληρωμή όχι μόνο μισθών και συντάξεων αλλά και των άμεσων αναγκών της χώρας από τη λήξη εντόκων μέχρι τις 20 Νοεμβρίου.
Το χθεσινό αίτημα Τσίπρα για εκλογές ερμηνεύτηκε από αρκετούς «γαλάζιους» ως μια ακόμη «σπίθα συσπείρωσης» των κοινοβουλευτικών ομάδων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την ψήφιση των μέτρων ανεξαρτήτως από τη στάση της ΔΗΜ.ΑΡ.
Αυτά καλούνται να ψηφίσουν οι βουλευτές
Μέτρα ύψους άνω των 17 δισ. ευρώ και περίπου 150 διαρθρωτικές αλλαγές, που αφορούν στην περίοδο 2013-16,περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται στη βουλή. Από τα μέτρα που προωθούνται ξεχωρίζουν οι επώδυνες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και οι νέες περικοπές στα ήδη ψαλιδισμένα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων.
Στο μέτωπο των εργασιακών οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου προβλέπουν την κατάργηση της επεκτασιμότητας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, την καθιέρωση ενός νέους συστήματος για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του οικογενειακού επιδόματος, την μείωση του χρόνου προαναγγελίας απόλυσης και τις περικοπές στις αποζημιώσεις, όσων έχουν προϋπηρεσία μεγαλύτερη των 16 ετών στον ίδιο εργοδότη.
Παράλληλα, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται οι θυσίες που καλούνται να κάνουν οι μισθωτοί του στενού και του ευρύτερου δημοσίου τομέα αλλά και οι συνταξιούχοι. Ειδικότερα προβλέπονται:
-Κλιμακωτές μειώσεις 5% έως και 15%
-Η κατάργηση των δώρων σε όλα τα ταμεία
-Η αύξηση των μηνιαίων εισφορών στον ΟΓΑ από 12 σε 25 ευρώ
-Η μείωση στα εφάπαξ
- Η χορήγηση, από το 2014, του ΕΚΑΣ με την συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας
-Η καθιέρωση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων
-Οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια από 2% έως και 35%
-Η πλήρης κατάργηση των δώρων στο δημόσιο τομέα
-Η ένταξη όλων των ΔΕΚΟ στο ενιαίο μισθολόγιο
-Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από τα 65 έτη στα 67
real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου