Τα ξημερώματα εκοιμήθη ο Πατριάρχης της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Μάξιμος και η σχετική ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρικής Εκκλησίας έγινε αμέσως πρώτη είδηση στα ... βουλγαρικά ΜΜΕ, τα οποία μετέδωσαν εκτενή αφιερώματα για τη ζωή και το έργο του, στις πρωινές ενημερωτικές τους εκπομπές.
Η κατάσταση της υγείας του Πατριάρχη Μάξιμου, ο οποίος «έφυγε» από καρδιακή ανεπάρκεια, απασχολούσε εδώ και μία εβδομάδα το βουλγαρικό Τύπο, ιδιαίτερα μετά την απουσία του από τη θεία λειτουργία για τους εορτασμούς των 98ων γενεθλίων του, στις 29 Οκτωβρίου, που συνέπεσαν με την 100στή επέτειο της ίδρυσης του καθεδρικού ναού Αλεξάντερ Νιέφσκι, που θεωρείται σύμβολο της βουλγαρικής πρωτεύουσας.
Στις 4 Ιουλίου 1971, ο τότε Μητροπολίτης Λόβετς Μάξιμος εξελέγη, στη Σόφια, Πατριάρχης της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Βρέθηκε τότε αντιμέτωπος με το δύσκολο έργο να μην αφήσει να σβήσει το φως της Ορθοδοξίας και να εμπεδωθεί το κύρος της Εκκλησίας στις συνθήκες που επικρατούσαν επί κομμουνιστικού καθεστώτος, ο ασφυκτικός έλεγχος του οποίου σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής- και στους κόλπους της Εκκλησίας- ήταν ιδιαίτερα αισθητός, αναφέρει δημοσίευμα του ΑΜΠΕ.
Ωστόσο, το κύριο έργο αλλά και πραγματικός άθλος του υπήρξε αδιαμφισβήτητα η υπεράσπιση της ενότητας της Εκκλησίας και η διεύρυνση της επιρροής της Ορθοδοξίας μετά το 1990, όταν ο βουλγαρικός λαός χρειαζόταν περισσότερο από ποτέ στη σύγχρονη ιστορία του τη μητρική αγάπη και την πνευματική υποστήριξη της Εκκλησίας στις σκληρές δοκιμασίες της πολύχρονης, ακανθώδους πορείας κατά τη μετάβαση προς τη Δημοκρατία και την ελεύθερη οικονομία.
Με αφορμή την εκδημία του Πατριάρχη Μαξίμου, Βούλγαροι παρατηρητές υπενθυμίζουν το αποστολικό θάρρος, την επιμονή και την υπομονή που επέδειξε κατά την πολύχρονη δοκιμασία της Εκκλησίας εξαιτίας της σχισματικής απόπειρας μιας ομάδας του ανώτερου κλήρου, η οποία προσπάθησε να θέσει υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητα της εκλογής της Ιεράς Συνόδου αλλά και του ίδιου επικαλούμενη την επικύρωση της όλης διαδικασίας από την ηγεσία του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος που τότε ασκούσε την απόλυτη εξουσία.
Το τέλος στην απόπειρα διαίρεσης και διχασμού της Βουλγαρικής Εκκλησίας ήρθε στην Πανορθόδοξη Εκκλησιαστική Σύνοδος στη Σόφια, το 1998, όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο τότε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Σεραφείμ, ο Ρώσος Πατριάρχης Αλέξιος και οι προκαθήμενοι άλλων Αδελφών Εκκλησιών επιβεβαίωσαν την κανονική εκλογή του Πατριάρχη Μαξίμου και κάλεσαν, με διάγγελμα, τους σχισματικούς ιερείς σε μετάνοια και επανένταξη στους κόλπους της Μητέρας Εκκλησίας.
Χάρη στην πάγια αλληλεγγύη και την ενεργό υποστήριξη, την οποία συνέχιζαν να ασκούν το Φανάρι, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος όπως και οι υπόλοιπες Αδελφές Εκκλησίες, έγινε δυνατή, τελικά, η πλήρης αποκατάσταση της ενότητας, του ρόλου και του κύρους της Βουλγαρικής Εκκλησίας.
Αυτό συνέβη δια της παρέμβασης της βουλγαρικής Πολιτείας, τον Δεκέμβριο του 2002, όταν διασφαλίστηκε επίσημα, δια του νέου Νόμου Περί των Θρησκευμάτων, ο σημαντικότατος ιστορικός και πνευματικός ρόλος της Ορθοδοξίας ως «πρώτης μεταξύ ίσων» ανάμεσα στα άλλα θρησκεύματα στη χώρα αλλά και επισφραγίστηκαν νομοθετικά η αυτονομία, η ανεξαρτησία και η αδιάρρηκτη ενότητα της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας υπό τον Πατριάρχη Μάξιμο, ώστε να μπορέσει η τελευταία να αφιερωθεί ανενόχλητη και ανεμπόδιστη στο άκρως απαραίτητο πνευματικό έργο της.
«Ο Πατριάρχης Μάξιμος εξασφάλισε την επιβίωση της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σε μια εποχή πολύπλοκων, δύσκολων και δραματικών δεδομένων που εγκυμονούσαν πολύ μεγάλο κίνδυνο διάσπασης και υπήρχε η απειλή, η Εκκλησία μας να γίνει χίλια κομμάτια». Αυτό ανέφερε στο χαρακτηριστικό σχόλιό του ο πολιτικός αναλυτής Αντρέι Ράιτσεφ μιλώντας, σήμερα το πρωί, σε εκπομπή της βουλγαρικής τηλεόρασης BTV.
Την εκδημία του Βούλγαρου Πατριάρχη ανήγγειλε επίσημα, σήμερα το πρωί, ο Γενικός Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Ναούμ.
Αργότερα σήμερα αναμένεται η Ιερά Σύνοδος να διορίσει, σε έκτακτη συνεδρίασή της, προσωρινό προκαθήμενο της Βουλγαρικής Εκκλησίας. Ο νέος Πατριάρχης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρία θα εκλεγεί- κατά πάσα πιθανότητα- τον ερχόμενο Μάρτιο, οπότε αναμένεται να ολοκληρωθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων εκκλησιαστικών πηγών στα βουλγαρικά μέσα.
Όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στην πόλη Ντούπνιτσα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου