Σε κατάσταση πλήρους αποδιοργάνωσης βρίσκεται η Δικαιοσύνη όπου εδώ και μήνες οι δικηγόροι πραγματοποιούν αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις απέχοντας από τα καθήκοντά τους, οι δικαστικοί υπάλληλοι έχουν μπει και αυτοί τις τελευταίες ημέρες στον κύκλο των κινητοποιήσεων, ενώ οι δικαστικοί λειτουργοί εδώ...
και έναν ολόκληρο μήνα απέχουν στην ουσία από τις έδρες εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την κάθετη αντίθεσή τους στα μέτρα του τρίτου Μνημονίου. Αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει μία εικόνα αποσύνθεσης του θεσμού της δικαιοσύνης που αποτελεί καθοριστικό πυλώνα της Δημοκρατίας και αποκούμπι των πολιτών.
Οι δικαστικοί βλέποντας την πολιτεία να προχωρά ακάθεκτη στην επιβολή νέων περικοπών στις αποδοχές τους, ξεκίνησαν κινητοποιήσεις διαρκείας από τον Οκτώβριο και ουδείς στην κυβέρνηση μοιάζει να ανησυχεί για το γεγονός ότι εδώ και ένα μήνα δεν λειτουργεί στην ουσία η Δικαιοσύνη.
Την ίδια στιγμή οι δικηγόροι βρίσκονται διαρκώς σε κινητοποιήσεις λόγω των αποφάσεων για τις επερχόμενες αλλαγές τον ασφαλιστικό τους φορέα, τα φορολογικά ζητήματα, την απελευθέρωση του επαγγέλματος και μία σειρά από μέτρα που αλλάζουν δεδομένα δεκαετιών.
Αυτές οι αλλαγές σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δικηγόρων, θα επιφέρουν μια σειρά από αρρυθμίες στον τρόπο λειτουργίας τους και στον τρόπο εξυπηρέτησης των πολιτών που όπως θεωρούν οι νομικοί, θα είναι τα μεγάλα θύματα των συγκεκριμένων αλλαγών. Και σε αυτό το σημείο γεννάται ένα μεγάλο ερώτημα. Αν στην παρούσα χρονική συγκυρία που καταρρέουν τα πάντα και ανατρέπονται κατακτήσεις ολόκληρων δεκαετιών, ο πολίτης δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στη Δικαιοσύνη και να βρίσκει το δίκιο του μέσα από απλές και σύντομες διαδικασίες, τότε τι άλλο μπορεί να κάνει για να προστατέψει τα δικαιώματα του;
Πώς είναι δυνατό να λειτουργήσει ένα κράτος δικαίου και μια σύγχρονη δημοκρατία όταν ο θεσμός της Δικαιοσύνης είναι υπό διάλυση και οι βασικοί λειτουργοί του είναι σε διαρκή αναβρασμό;
Η δικαστική εξουσία που υποτίθεται πως είναι ανεξάρτητη και δεν επηρεάζεται από τις άλλες δύο συνταγματικά κατοχυρωμένες εξουσίες, την εκτελεστική και τη νομοθετική, δέχεται τους τελευταίους μήνες απανωτά χτυπήματα με αποτέλεσμα τη σημερινή εικόνα πλήρους απορρύθμισης.
Καίριο χτύπημα αποτέλεσε η στάση του υπουργείου Οικονομικών πριν από λίγες ημέρες, όταν το Ελεγκτικό Συνέδριο, το ένα από τα τρία κορυφαία δικαστήρια της χώρας, αποφάνθηκε πως το σύνολο σχεδόν των επαχθών μέτρων του νέου Μνημονίου είναι αντισυνταγματικά, δηλαδή στην ουσία παράνομα και δεν είναι δυνατόν να επικυρωθούν από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Το υπουργείο Οικονομικών απάντησε ότι η επίμαχη απόφαση δεν επηρεάζει την υπερψήφιση των μέτρων. Με απλά λόγια, «γράφουμε στα παλιά μας τα παπούτσια το Σύνταγμα και τα κορυφαία όργανα της δικαστικής εξουσίας και προχωράμε ακάθεκτοι στην ψήφιση του πακέτου των μέτρων που θα ισοπεδώσουν τις ζωές εκατομμυρίων Ελλήνων».
Αυτή δυστυχώς είναι η οδυνηρή πραγματικότητα στην Μνημονιακή Ελλάδα του 2012. Στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία και το σεβασμό στους θεσμούς, τα πάντα καταρρέουν υπό τη απειλή της μη χορήγησης της δόσης που συνεπάγεται τη λήψη μέτρων. Μόνο που αυτά τα μέτρα θα είναι για πολλούς εξ ημών τα τελευταία… κυριολεκτικά!
Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου