Μειώσεις αποζημιώσεων και μισθών στον ιδιωτικό τομέα...
Μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα και δραστική περικοπή των αποζημιώσεων των απολύσεων, έθεσαν εκ νέου, στον υπουργό Εργασίας κ. Ι. Βρούτση, οι εκπρόσωποι της τρόικας κατά την δίωρη συνάντησή τους.
Κατ΄ ουσία οι εκπρόσωποι των δανειστών επανέφεραν στο τραπέζι το... περιβόητο e-mail που απέστειλαν πριν ένα μήνα περίπου στο υπουργείο Εργασίας με το οποίο ζητούσαν ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, έτσι ώστε «να μειωθεί το εργατικό κόστος και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας».
Όπως είναι γνωστό με παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά σταμάτησε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση του κ. Βρούτση για τα θέματα, τα οποία ο πρωθυπουργός θα χειριζόταν προσωπικά (σε κεντρικό επίπεδο).
Ωστόσο η τρόικα επανέφερε τη συζήτηση στο ίδιο σημείο, ζητώντας επιπλέον την κατάργηση των τριετιών που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δηλαδή έθεσε θέμα περαιτέρω μείωση των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα.
Ταυτοχρόνως ετέθη θέμα μείωση των αποζημιώσεων απολύσεων, το οποίο η τρόικα θεωρεί ζήτημα πρώτης γραμμής.
Αδιευκρίνιστο παραμένει κατά πόσο, οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις θα αποτελέσουν προαπαιτούμενο για την χορήγηση της συγκεκριμένης δόσης του δανείου ή θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης της επόμενης δόσης.
«Το εργασιακό ήλθε για να μείνει», σχολίαζε στο «Βήμα» παράγοντας της κυβέρνησης που παίρνει μέρος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και ως εκ τούτου γνωρίζει «την πρακτική και την νοοτροπία» των εκπροσώπων των δανειστών.
«Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν το προηγούμενο e-mail προς το υπουργείο Εργασίας, με το οποίο ζητούσαν την μείωση των κατώτατων αμοιβών και την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την μετενέργεια», σημειώνει ο ίδιος παράγοντας.
Και το προηγούμενο email ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, απορρίφθηκε – αρχικώς – από την κυβέρνηση και στη συνέχεια επανήλθε και έγινε νόμος του κράτους.
«Η τρόικα όταν θέτει κάτι στο τραπέζι, πάντα επανέρχεται σε αυτό», σημειώνει ο συνομιλητής μας.
Σύμφωνα με το περιεχόμενο του email προτείνονται οι εξής αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.
Περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού μέσα από την αναθεώρηση της διαδικασίας για τη σύναψη της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Μείωση των αποζημιώσεων στον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να διευκολύνεται η κινητικότητα του εργατικού δυναμικού και να μειωθεί το «κόστος εξόδου» του εργαζόμενου από την επιχείρηση.
Αύξηση του μέγιστου αριθμού των εβδομαδιαίων εργάσιμων ημερών από 5 σε 6 για όλους τους τομείς (ιδιωτικό και δημόσιο τομέα). Περιορισμό της ελάχιστης ημερήσιας ανάπαυσης στις 11 ώρες. Αποσύνδεση των ωρών εργασίας των εργαζομένων από τις ώρες λειτουργίας της επιχείρησης.
BHMA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου