Μυστήριο για την πορεία που ακολούθησε η λίστα με 1.991 ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, που κατέληξε τελικά στον εισαγγελέα.
Πέπλο «μυστηρίου» καλύπτει τη διαδρομή που ακολούθησε η περίφημη «λίστα Λαγκάρντ» η οποία φέρεται να περιλαμβάνει 1.991 ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία. Υστερα από...
μία διελκυστίνδα 20 μηνών με τη λίστα να πηγαίνει από υπουργούς στους αρμόδιους επικεφαλής του ΣΔΟΕ, μόλις χθες παραδόθηκε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο στον πρωθυπουργό.
Το «θρίλερ» με τη λίστα Λαγκάρντ, που μέχρι χθες είχε «εξαφανιστεί» και αναζητούνταν, δημιουργεί ερωτηματικά τόσο για ευθύνη πολιτικών προσώπων όσο και για τις ελεγκτικές αρχές του ΣΔΟΕ σχετικά με την αξιοποίησή της.
Διερευνάται ακόμα και το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη λίστα που έχει στα χέρια του ο εισαγγελέας να μην περιλαμβάνει το σύνολο των στοιχείων που είχε αρχικά στη διάθεσή του το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, αφού δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα εάν ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει παραδώσει στον κ. Διώτη την αρχική κατάσταση που παρέλαβε ατύπως από την κ. Λαγκάρντ ή μέρος αυτής.
Κριστίν Λαγκάρντ
Κριστίν Λαγκάρντ
Η λίστα είχε δοθεί από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, όπου επικεφαλής ήταν η σημερινή γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ, στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου τον Δεκέμβριο του 2010.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την άνοιξη του 2010 η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών είχε ζητήσει από την αντίστοιχη γαλλική τα ονόματα Ελλήνων καταθετών στην HSBC που περιλαμβάνονταν σε λίστα, την οποία είχαν στα χέρια τους οι Γάλλοι.
Γ. Παπακωνσταντίνου
Γ. Παπακωνσταντίνου
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα στοιχεία δόθηκαν από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών στην ελληνική κυβέρνηση χωρίς την ανάμειξη των κρατικών υπηρεσιών πληροφοριών. Κατόπιν, επελέγησαν από τον κ. Παπακωνσταντίνου 20 ονόματα με καταθέσεις 1 δισ. ευρώ από το σύνολο των 1.991 καταθετών και εστάλησαν για διερεύνηση στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Καπελέρη. Τον Ιούνιο του 2011, ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου παρέδωσε το ηλεκτρονικό αρχείο στον νέο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτη.
Δύο μήνες αργότερα ο κ. Διώτης ενημερώνει τον νέο υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο ότι έχει λάβει ατύπως τη λίστα και δεν μπορεί να την αξιοποιήσει γιατί αποτελεί προϊόν υποκλοπής. Παραδίδει το ηλεκτρονικό αρχείο στον Ευ. Βενιζέλο και όπως υποστηρίζουν κύκλοι του πρώην γραμματέα, ο ίδιος δεν κράτησε αντίγραφο.
Διώτης
Διώτης
Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος είχε την εύλογη εντύπωση ότι το υλικό αυτό παραμένει ως ανεπεξέργαστο υλικό στο ΣΔΟΕ.
Σύμφωνα με την Ιπποκράτους, ο κ. Ευ. Βενιζέλος, ευρισκόμενος στο εξωτερικό πριν από 2 ημέρες, διαπίστωσε από δημοσιεύματα και ανακοινώσεις ότι καμία δημόσια υπηρεσία δεν έχει το υλικό το οποίο διατηρούσε στο αρχείο του. Απέστειλε στον πρωθυπουργό ό,τι του έδωσε ο κ. Διώτης, για να μη δοθεί η εντύπωση -όπως επισημαίνουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ- ότι «χάθηκε» υλικό που πέρασε από χέρια δημόσιων λειτουργών και πολιτικών προσώπων.
Ευ. Βενιζέλος
Ευ. Βενιζέλος
Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα που έχει πλέον στα χέρια του ο εισαγγελέας περιλαμβάνει λογαριασμούς ναυτιλιακών εταιρειών, επιχειρηματιών εβραϊκής καταγωγής, διαφόρων επαγγελματιών, καθώς και ενός πρώην πολιτικού που έχει απασχολήσει ήδη τις διωκτικές αρχές.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η λίστα περιλαμβάνει τραπεζικούς λογαριασμούς από το 1997, εκ των οποίων τα 2/3 έχουν μηδενικά υπόλοιπα.
Δεκέμβριος 2010
H Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας, παραδίδει στον Γ. Παπακωνσταντίνου -τότε υπουργό Οικονομικών- λίστα με 1.991 ονόματα Ελλήνων καταθετών στην ελβετική τράπεζα HSBC. Η λίστα παραδόθηκε «ατύπως» στην Ελλάδα σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, καθώς αποτελούσε προϊόν «υποκλοπής στοιχείων».
Ιανουάριος 2011
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου παραδίδει με τη σειρά του στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρη κατάσταση με 20 ονόματα από τη λίστα Λαγκάρντ που διέθεταν καταθέσεις ύψους 1 δισ. ευρώ για να γίνουν οι σχετικοί έλεγχοι. Δεν έχει γίνει γνωστό εάν πραγματοποιήθηκε τελικά έρευνα από το ΣΔΟΕ για τους «20» και ποια ήταν τα αποτελέσματά της.
Ιούνιος 2011
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου λίγο πριν αντικατασταθεί στο υπουργείο Οικονομικών, παραδίδει όπως δήλωσε στον νέο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτη τη λίστα με τους Ελληνες καταθέτες στην ελβετική τράπεζα. Ο κ. Διώτης εκτιμά ότι το ηλεκτρονικό αρχείο είναι άτυπο και δεν μπορεί να αξιοποιηθεί. Δύο μήνες αργότερα, τον Αύγουστο, ενημερώνει τον νέο υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο για τη λίστα -την οποία του κοινοποιεί- καθώς και για τη νομική του άποψη σχετικά με την αξιοποίησή της.
Σεπτέμβριος 2012
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος ενημερώνεται, ευρισκόμενος στο εξωτερικό, ότι δημοσιεύματα στην Ελλάδα αναφέρουν πως η λίστα Λαγκάρντ δεν έχει φτάσει στα χέρια του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ Σ. Στασινόπουλου και αναζητείται, ενώ πραγματοποιείται και εισαγγελική έρευνα για την εξεύρεσή της. Χθες στέλνει το υλικό που του είχε δώσει ατύπως ο Ι. Διώτης στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς κοινοποιεί το ηλεκτρονικό αρχείο αμέσως στο ΣΔΟΕ και ο επικεφαλής του Σώματος Σ. Στασινόπουλος το διαβιβάζει στον οικονομικό εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη.
Κατάθεση
Τον πρώτο μάρτυρα εξέτασε χθες ο οικονομικός εισαγγελέας Σπύρος Μουζακίτης, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται με αφορμή τις αποκαλύψεις για τη «λίστα Λαγκάρντ.Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που κλήθηκε με βάση τη γνώση του για την υπό διερεύνηση υπόθεση. Την έρευνα διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης. Σκοπός της έρευνας είναι να διαπιστωθεί εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφου σε βαθμό κακουργήματος.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
Ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου