17.10.12

Δέσμευση περιουσιών για τις «μαύρες καταθέσεις» στο εξωτερικό...


Το πράσινο φως από τη νομική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών αναμένει τις επόμενες ώρες ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης προκειμένου να δώσει την εντολή στις φορολογικές υπηρεσίες να προχωρήσουν σε δέσμευση καταθέσεων σε...
ξένες τράπεζες και ακινήτων σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Η εντολή θα αφορά όλους όσοι εκ των 54.000 φορολογουμένων που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό την τετραετία 2009-2012, τα οποία δεν μπορούν να δικαιολογήσουν από τις φορολογικές τους δηλώσεις και στον έλεγχο που θα γίνει αρνηθούν να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις. Ο κ. Μαυραγάνης ήδη έχει δηλώσει στη Βουλή ότι από τα 4 ευρώ που έχουν «φύγει» στο εξωτερικό, το 1 ευρώ (25%) δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τα ετήσια δηλωθέντα εισοδήματα.

Αυτό σημαίνει ότι από τα περίπου 25 δισ. ευρώ που «έφυγαν» από τις ελληνικές τράπεζες προς την Ελβετία, το Λουξεμβούργο, την Κύπρο, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Σιγκαπούρη και αλλού, περίπου τα 6 δισ. είναι χρήματα που αποκτήθηκαν με μη νόμιμους τρόπους και σε κάθε περίπτωση δεν έχουν δηλωθεί στις ελληνικές φορολογικές αρχές. «Εμείς στο υπουργείο Οικονομικών θέλουμε να προχωρήσουμε σε δεσμεύσεις καταθέσεων στο εξωτερικό και στην Ελλάδα για όποιον αρνηθεί να πληρώσει τον φόρο για τις “μαύρες καταθέσεις” που έχει. Περιμένουμε το πράσινο φως και από τις νομικές μας υπηρεσίες, αλλά δεν νομίζουμε ότι θα υπάρξει πρόβλημα», λέει στο «ΘΕΜΑ» κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομικών που γνωρίζει απόλυτα τις σκέψεις του υφυπουργού κ. Μαυραγάνη.

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν δύο σενάρια:

Είτε τα «μαύρα χρήματα» να φορολογηθούν με έναν εφάπαξ φόρο, για παράδειγμα 30% ή 35%. Σε αυτή την περίπτωση, το σχετικό σημείωμα θα αποσταλεί απευθείας από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων χωρίς να χρειαστεί η υποβολή συμπληρωματικής δήλωσης. Δηλαδή δεν θα υπάρξει καμία επαφή μεταξύ εφόρου και φορολογουμένου. Ο φορολογούμενος δεν θα έχει το δικαίωμα να αρνηθεί, καθώς αυτομάτως θα περάσει στα αρχεία των εφοριών. Εάν δεν πληρώσει, θα «τρέχουν» οι προσαυξήσεις κ.λπ. Στην αρχή θα σταλεί το σημείωμα σε 4.750 άτομα, δηλαδή σε όσους έχουν αδήλωτες καταθέσεις πάνω από 1 εκατ. ευρώ.
Είτε να δηλωθούν κανονικά στην Εφορία και ο φόρος να ανέλθει στο 45%, που είναι σήμερα ο υψηλότερος φορολογικός συντελεστής. Δηλαδή το ποσό να φορολογηθεί σύμφωνα με την υπάρχουσα κλίμακα. Στην αρχή θα κληθούν όσοι έχουν καταθέσεις άνω των 2 εκατ. ευρώ και με την πάροδο του χρόνου και οι υπόλοιποι. Ομως, για να γίνει αυτό, η Γενική Γραμματεία θα αποστέλλει και πάλι σημειώματα στους φορολογούμενους, με τα οποία θα τους υποδεικνύει ότι πρέπει να καταθέσουν συμπληρωματικές δηλώσεις για τις καταθέσεις που δεν δικαιολογούνται.


Για όσους φορολογούμενους φέρουν αντιρρήσεις και προσκόμματα και δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις τους οι ελεγκτικές αρχές (μέσω του ΣΔΟΕ) θα διατάσσουν τη δέσμευση των καταθέσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό (όπου είναι εφικτό), αφού βεβαίως λάβουν σχετική εισαγγελική εντολή. Το ίδιο θα γίνεται και με την ακίνητη περιουσία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρος. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν στο «ΘΕΜΑ» ότι εάν το Δημόσιο θέλει να εισπράξει άμεσα χρήμα από όσους έχουν βγάλει μη δηλωθέντα χρήματα στο εξωτερικό, καλό είναι να επιβληθεί ένας εφάπαξ φόρος χωρίς την υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων. Δηλαδή η Γενική Γραμματεία θα αναλάβει να κάνει όλη την προεργασία και στη συνέχεια θα πάει στον φορολογούμενο το ειδικό αυτό σημείωμα...
protothema.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: