Το φθινόπωρο πιάνει στα πράσα τους π ε ρ ι σ σ ό τ ε ρ ο υ ς οδηγούς, ενώ με τα πρωτοβρόχια το οδόστρωμα γλιστράει σαν σαπούνι.
Η κατάσταση γίνεται πιο επικίνδυνη αν έχουν πέσει στο βρεγμένο οδόστρωμα φύλλα δέντρων, ενώ σε συνδυασμό με τα φθαρμένα ελαστικά ο...
δείκτης ολισθηρότητας εκτοξεύεται ταχύτατα. Τι πρέπει να κάνουμε;
Πρώτον, αλλάζουμε πολλές συνήθειες στην οδήγηση, γινόμαστε ακόμη πιο αμυντικοί και σεβόμαστε τη βροχή. Μία από τις πιο συνήθεις επικίνδυνες καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουμε είναι το φαινόμενο της υδρολίσθησης. Τι είναι η υδρολίσθηση; Οταν ανάμεσα στα ελαστικά και το οδόστρωμα παρεμβάλλεται ένα λεπτό στρώμα νερού, με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να χάνει την πρόσφυσή του. Η πρόσφυση ανακτάται με τη μείωση της ταχύτητας, αλλά αποφύγετε το φρενάρισμα πανικού. Πονηρευτείτε: εξαιτίας της κακής ποιότητας των ελληνικών δρόμων δημιουργούνται μικρές λίμνες στην άκρη τους, ενώ κάποιες λακκούβες εξαφανίζονται λόγω της βροχής.
Όταν αρχίζουν τα ψιλοβρόχια, πρέπει να κρατάτε διπλάσιες αποστάσεις από τα προπορευόμενα αυτοκίνητα. Ανάψτε τα φώτα με τη δυνατή βροχή, ώστε να γίνεται το αυτοκίνητό σας πιο ευδιάκριτο. Την εποχή αυτή εμφανίζεται πολύ συχνά και το φαινόμενο της ομίχλης (κυρίως σε ορεινές περιοχές), οπότε και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ανάψετε τα φώτα μαζί με τους προβολείς ομίχλης (εμπρός και πίσω).
Στο πλαίσιο του φθινοπωρινού τσεκάπ μην ξεχάσετε να αλλάξετε τα φθαρμένα μάκτρα των υαλοκαθαριστήρων, να τσεκάρετε την πίεση και την κατάσταση των ελαστικών (βάθος πέλματος, πιθανές φθορές κ.ά.) και να ελέγξετε το νερό στο ψυγείο, τα υγρά φρένων όπως και την κατάσταση της μπαταρίας σε έναν ηλεκτρολόγο.
Το φθινόπωρο αρχίζει να σουρουπώνει νωρίς. Οπότε πρέπει να ανάβουμε τα φώτα πορείας νωρίτερα (με την αλλαγή της ώρας αυτό μπορεί να γίνει και στις 5 το απόγευμα) και να μην περιμένουμε να σκοτεινιάσει.
ΤΑ ΝΕΑ (Νίκος Λιβανός)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου