Σε κοινή δήλωση στην οποία κατέληξαν σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες οι 17 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης για την Ελλάδα, αναγνωρίζουν τις προσπάθειες της χώρας και την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες με την τρόικα και...
τονίζουν ότι το Eurogroup, θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις. Ο Πρωθυπουργός, που αναμένεται να συναντηθεί το πρωί (τοπική ώρα 9.30) με τη γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι εντός των επομένων ημερών θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα και τόνισε την ανάγκη για την άμεση καταβολή των 31,5 δισ.ευρώ..
Η δήλωση των «17» της ευρωζώνης για την Ελλάδα έχει ως εξής:
«Καλωσορίζουμε την πρόοδο που σημείωσαν η Ελλάδα και η τρόικα με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τις πολιτικές που διέπουν το πρόγραμμα προσαρμογής και προσβλέπουν στην οριστικοποίηση της αξιολόγησης. Το Eurogroup θα εξετάσει το
αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης υπό το φως της έκθεσης της τρόικας και θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις.
Καλωσορίζουμε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και χαιρετίζουμε τις αξιοσημείωτες προσπάθειες του ελληνικού λαού. Ικανοποιητική πρόοδος έχει σημειωθεί, προκειμένου να επανέλθει σε τροχιά το πρόγραμμα προσαρμογής. Αναμένουμε από την Ελλάδα να συνεχίσει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ενθαρρύνουμε τις προσπάθειές της να διασφαλίσει την ταχεία εφαρμογή του προγράμματος. Αυτό είναι αναγκαίο προκειμένου να δημιουργηθεί ένας πιο ανταγωνιστικός ιδιωτικός τομέας, να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις και να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός δημόσιος τομέας. Αυτές οι προϋποθέσεις θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιτύχει ανάπτυξη και να διασφαλίσει το μέλλον της στην ευρωζώνη».
Μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. ο Πρωθυπουργός ζήτησε άμεση εκταμίευση ολόκληρης της δόσης των 31,5 δισ.ευρώ και όχι τμηματικά. Ο κ. Σαμαράς υπεραμύνθηκε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και μίλησε εκτεταμένα για τις θυσίες που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός, λέγοντας με έμφαση, πως αυτές φέρνουν αποτελέσματα.
Ιδιαίτερα ο Πρωθυπουργός μίλησε για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τόσο στο δημοσιονομικό πεδίο, όσο και στις διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ επεσήμανε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας που έχει φθάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα στην Ελλάδα.
Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι η Ευρώπη πρέπει να βρει εκείνη την ισορροπία που θα της επιτρέψει να συνδυάσει τη δημοσιονομική πειθαρχία με την ανάπτυξη και ανέφερε ότι εάν η πρόταση Ρομπάι είχε εφαρμοστεί από την αρχή, τότε και η Ελλάδα δεν θα είχε φθάσει στο σημερινό σημείο.
Συμβιβασμός Γαλλίας-Γερμανίας για τις Τράπεζες
Οι ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν την Πέμπτη το βράδυ σε συμβιβασμό, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και την έκταση της τραπεζικής εποπτείας στη ζώνη του ευρώ, ένα θέμα το οποίο δηλητηρίασε τις σχέσεις μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας.
Στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται με φόντο τις διαμαρτυρίες κατά της λιτότητας, οι 27 έφτασαν σε μια «συμφωνία» για μια «σταδιακή εφαρμογή από το 2013» της ενιαίας εποπτικής αρχής των τραπεζών της ζώνης του ευρώ, δήλωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολιβιέ Μπέιλι, στο λογαριασμό του Twitter.
Στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, η οποία οδήγησε σε κάποια πρόοδο, στην προσπάθεια να ξεπεραστεί η κρίση του ευρώ, οι ευρωπαίοι είχαν συμφωνήσει να «εξετάσουν» τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα αυτό, «στο τέλος
του 2012».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και ορισμένα κράτη μέλη, όπως η Γαλλία, είχαν πιέσει για τον άμεσο τραπεζικό μηχανισμό εποπτείας που θα εφαρμοστεί από τις αρχές του 2013. Ωστόσο, η Γερμανία είχε δείξει απροθυμία για το χρονοδιάγραμμα, κρίνοντας το μη ρεαλιστικό.
Μετά από αρκετές ώρες συζήτησης την Πέμπτη το βράδυ, η Γαλλία και η Γερμανία, βρήκαν τελικά μια συμβιβαστική λύση.
Το Βερολίνο παίρνει τη σταδιακή εφαρμογή του μηχανισμού, και το Παρίσι την απόφαση για την εποπτεία από την Ευρωπαϊκή
Κεντρική Τράπεζα, των 6000 τραπεζών της ευρωζώνης.
Αυτό σημαίνει ότι η γερμανική Landesbanken θα υπόκεινται στο μηχανισμό εποπτείας, σε αντίθεση με ότι επιθυμούσε το Βερολίνο, αλλά μόνο από τον Ιανουάριο του 2014, δήλωσε γαλλική κυβερνητική πηγή.
Το ζήτημα της τραπεζικής εποπτείας είναι πολύ ευαίσθητο, διότι είναι η προϋπόθεση για άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, από το νέο τείχος προστασίας στη ζώνη του ευρώ, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, χωρίς την προσθήκη της χρηματικής βοήθειας, στο δημόσιο χρέος της κάθε χώρας. Ο μηχανισμός αυτός δημιουργήθηκε για να εμποδίζει οι τραπεζικές κρίσεις να μετατραπούν σε κρίση χρέους.
NEA.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου