13.10.12

Σκέψεις για «ευρύ πακέτο διάσωσης» Ελλάδας, Ισπανίας, Κύπρου...


Ενα ευρύ πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, την Ισπανία και την Κύπρο ενδέχεται να συζητηθεί το Νοέμβριο, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της ευρωζώνης που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Την ίδια στιγμή, ο ...
υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι ελπίζει πως τα προβλήματα της Ελλάδας και της Ισπανίας θα λυθούν «μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

Η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει τους όρους ενός τέτοιου πακέτου διάσωσης και έχει δηλώσει ότι θα λάβει απόφαση μόνον όταν θα αποσαφηνιστούν οι συνθήκες και ο στόχος αυτής της βοήθειας.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το αίτημά της ενδεχομένως να συζητηθεί στο πλαίσιο ενός «ευρύτερου πακέτου», μαζί με το αναθεωρημένο δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα και το πακέτο διάσωσης της Κύπρου, δήλωσαν αξιωματούχοι της ευρωζώνης.

Η Ισπανία ήρθε στο επίκεντρο της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, αφήνοντας στην άκρη την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, στις αρχές του χρόνου, καθώς η κατάρρευση των τραπεζών της και η δεύτερη ύφεση μέσα σε τρία χρόνια, σε συνδυασμό με το συσσωρευμένο χρέος, προκάλεσαν πανικό στους επενδυτές.

Εκτοτε, τα κόστη δανεισμού της χώρας έχουν φθάσει σε επίπεδα που μακροπρόθεσμα δεν θεωρούνται βιώσιμα, ενισχύοντας την προοπτική ενός δεύτερου πακέτου βοήθειας για τη Μαδρίτη μετά τη συμφωνία του Ιουνίου για δάνειο 100 δισ. ευρώ για τη διάσωση των τραπεζών της.

«Κινούμαστε, κάνουμε βήματα, το προετοιμάζουμε, τα πράγματα θα κατασταλάξουν τον Νοέμβριο», δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος, ο οποίος μετέχει στις συνομιλίες για πιθανή βοήθεια προς την Ισπανία.

Κληθείς να αποσαφηνίσει αν αναμένεται ισπανικό αίτημα για βοήθεια τον Νοέμβριο, ο αξιωματούχος, ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του λόγω της φύσης των συνομιλιών, απάντησε: «Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα γίνει τότε, τον Νοέμβριο».

Και δεύτερος ανώτατος αξιωματούχος υπαινίχθηκε το ίδιο: «Αν έβαζα στοίχημα, μάλλον θα έλεγα Νοέμβριο αντί για Οκτώβριο. Τότε θα μιλάγαμε για πακέτο- θα είχαμε την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ισπανία. Δεν νομίζω τη Σλοβενία», δήλωσε.

«Αυτό συμβαίνει επειδή οι Γερμανοί και άλλοι δεν θέλουν να πηγαίνουν στο εθνικό τους κοινοβούλιο συχνά και να έχουν εκεί επώδυνες συζητήσεις», είπε.

Η κοινή γνώμη στη Γερμανία, όπως και στη Φινλανδία και την Ολλανδία, είναι όλο και περισσότερο αντίθετη στα πακέτα διάσωσης προς τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης. Ενα πακέτο διάσωσης για την Ισπανία θα απαιτούσε έγκριση από τη βουλή της Γερμανίας και της Φινλανδίας...
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: