...για τον εποπτικό μηχανισμό στις τράπεζες...
Κόντρα ξέσπασε μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας, με αφορμή την δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού εποπτικού μηχανισμού των τραπεζών, κάτι που συνιστά προϋπόθεση για την υλοποίηση της απόφασης του... Ιουνίου για την απευθείας ανακεφαλαιοποίση των Τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.
Η Γερμανία προβάλλει προσκόμματα που σχετίζονται αφενός με το ότι δεν επιθυμεί να δημιουργηθεί ενιαίος μηχανισμός στον οποίο θα υπαχθεί το σύνολο των δικών της τραπεζών.
Παράλληλα προβάλλει ότι χρειάζονται ισχυρές δεσμεύσεις για να υλοποιηθεί η απόφαση του Ιουνίου που αφορά κυρίως την Ισπανία. Στην ουσία ζητά να συνδυαστεί η εφαρμογή της απόφασης με μνημόνιο. Η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται με την εισήγηση της Επιτροπής για υλοποίηση της απόφασης του Ιουνίου.
Καθώς μάλιστα υπάρχει δυσαρέσκεια των χωρών που δεν συμμετέχουν στην ευρωζώνη ο πρόεδρος της Γαλλίας κ. Φρανσουά Ολάντ πρότεινε μετά το δείπνο να συζητηθούν τα θέματα της ευρωζώνης σε νέα σύσκεψη των 17 ηγετών των χωρών που συμμετέχουν.
Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από το Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα Καγκελάριος -οι οποίοι είχαν νωρίτερα ολιγόλεπτη συνάντηση- συμφώνησαν στην ανάγκη ύπαρξης αυστηρού χρονοδιαγράμματος για την τραπεζική ένωση.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, Σουηδία, Φινλανδία και Βρετανία φαίνεται πως αντιτίθενται στις επιδιώξεις περί τραπεζικού συμφώνου.
Νωρίτερα, κατά την άφιξή της στη Σύνοδο Κορυφής, η κ. Μέρκελ είπε πως δεν αναμένονται μεγάλες αποφάσεις.
«Αυτή δεν είναι σύνοδος για αποφάσεις, πρέπει να βάλουμε τα πράγματα στο σωστό δρόμο,» τόνισε η Μέρκελ, προσθέτοντας πως θα συζητηθούν επίσης ζητήματα δημοσιονομικής και οικονομικής συνεργασίας.
Η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε επίσης ότι οι ηγέτες των χωρών της Ε.Ε. θα εργαστούν γρήγορα αλλά επιμελώς για τη δημιουργία της εποπτικής αρχής του τραπεζικού κλάδου.
Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε την ανάγκη επιβεβαίωσης των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Ιουνίου, ενώ τόνισε ότι είναι μεγάλη ευθύνη της Γαλλίας και της Γερμανίας να στηρίξουν την Ευρωζώνη να βγει από την κρίση.
«Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν συλλογική ευθύνη να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης», τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι πρέπει να προχωρήσουν άμεσα τα σχέδια για την τραπεζική ένωση.
Τέλος, ο Γάλλος Πρόεδρος ζήτησε να δοθεί πακέτο διάσωσης στην Ισπανία, με ευνοϊκούς όρους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου