Τόκους ύψους 5 εκατ. ευρώ πρόκειται να καταβάλει το Δημόσιο στην κοινοπραξία Κεντρική Οδός, για την καθυστέρηση στην καταβολή της χρηματοδοτικής συμβολής του για την κατασκευή του Ε65. Πρόκειται για ακόμα ένα επεισόδιο στο...
θέατρο του παραλόγου στο οποίο εξελίχθηκε από το 2007 η ανακατασκευή πέντε μεγάλων οδικών αξόνων της χώρας.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η σύμβαση για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου κεντρικής Ελλάδας (Ε65) υπεγράφη από το Δημόσιο και την κοινοπραξία Κεντρική Οδός (και κυρώθηκε από τη Βουλή με τον ν.3597/07) το 2007 και η 31η Μαρτίου του 2008 ορίστηκε ως η επίσημη ημερομηνία έναρξης της παραχώρησης, με βάση την οποία «τρέχει» το χρονοδιάγραμμα. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή σε νέα χάραξη ενός οδικού άξονα που θα ξεκινά από τη Λαμία, θα διασχίζει τη Θεσσαλία και θα καταλήγει στην Εγνατία Οδό (στην Παναγιά), καθώς και την εκμετάλλευση της εθνικής οδού Αθήνας-Θεσσαλονίκης, στο τμήμα της που διασχίζει τον Μαλιακό κόλπο (Σκάρφεια-Ράχες). Το τμήμα αυτό της εθνικής οδού ανακατασκευάζεται... έως και σήμερα από το Δημόσιο, με σκοπό να παραδοθεί μετά την ολοκλήρωσή του στην κοινοπραξία Κεντρική Οδός.
Σύμφωνα λοιπόν με τη σύμβαση παραχώρησης, η χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου στο έργο είναι 517 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά καταβάλλονται (όπως σε όλα τα έργα παραχώρησης) σε δόσεις, σε συγκεκριμένες προθεσμίες που συνδέονται με την πρόοδο των εργασιών (ονομάζονται «τμηματικές προθεσμίες»). Αν η καταβολή καθυστερήσει, τότε ο παραχωρησιούχος μπορεί να διεκδικήσει τόκους επί του καθυστερούμενου ποσού και μάλιστα με ιδιαίτερα υψηλό επιτόκιο.
Στην περίπτωση του Ε65 λοιπόν, η 1η τμηματική προθεσμία ήταν μόλις δύο μήνες μετά την επίσημη έναρξη της παραχώρησης και συνδεόταν με κάποιες απλές, πρώτες παρεμβάσεις, οι οποίες και έγιναν έγκαιρα. Ωστόσο, το Δημόσιο καθυστέρησε την καταβολή των 73,8 εκατ. ευρώ της 1ης δόσης κατά περίπου 3,5 μήνες και έτσι τον Ιούλιο του 2012 ο παραχωρησιούχος διεκδίκησε από το Δημόσιο 1,7 εκατ. ευρώ για οφειλόμενους τόκους λόγω αδικαιολόγητης καθυστέρησης.
Η Εγνατία Οδός, η οποία είναι ο εκπρόσωπος του Δημοσίου στη συγκεκριμένη παραχώρηση, διαφοροποιήθηκε ως προς τον ακριβή αριθμό των ημερών της καθυστέρησης και έτσι τελικά, πριν από 3 ημέρες, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Σταύρος Καλογιάννης ενέκρινε την καταβολή περίπου 1,5 εκατ. ευρώ. Για ποιο λόγο καταβάλλει το Δημόσιο 1,5 εκατ. ευρώ; Επειδή, σύμφωνα με το ιστορικό που βρίσκεται στην απόφαση του υπουργείου, «υπήρξε καθυστέρηση στη μεταφορά του υπ' όψιν κονδυλίου στην Εγνατία Οδό Α.Ε.». Ολα αυτά, εν έτει 2008, πριν δηλαδή ξεσπάσει η κρίση.
Η δεύτερη αποζημίωση είναι πιο σύνθετη. Σχετίζεται με τη 2η δόση (στη 2η τμηματική προθεσμία), η οποία έπρεπε να καταβληθεί σε 24 μήνες (δηλαδή τον Μάρτιο του 2010), εφόσον ο παραχωρησιούχος είχε εκπληρώσει κάποιες συγκεκριμένες εργασίες. Τον Μάιο του 2010 ο ανεξάρτητος μηχανικός του έργου απεφάνθη ότι με υπαιτιότητα του Δημοσίου υπήρξε καθυστέρηση ενός έτους στο έργο, λόγω μη ολοκλήρωσης των απαλλοτριώσεων, εκκρεμών αρχαιολογικών ερευνών και μη μετακίνησης των δικτύων κοινής ωφελείας. Το Δημόσιο προσέφυγε στην Επιτροπή Επίλυσης Τεχνικών Διαφορών που μείωσε τον χρόνο καθυστέρησης. Με δεδομένο ότι η δεύτερη δόση του Δημοσίου ήταν 129,5 εκατ. ευρώ, μόνο οι τόκοι για την καθυστέρηση ήταν περί τα 7 εκατομμύρια ευρώ! Επειδή όμως τον Μάρτιο του 2010 είχε κατασκευαστεί το 50,7% του έργου που θα έπρεπε να είχε κατασκευαστεί έως τότε, το Δημόσιο με μια ρύθμιση αποφάσισε τον Δεκέμβριο του 2010 να καταβάλλει το ποσό που αντιστοιχεί στις εργασίες αυτές, ήτοι 65,7 εκατ. ευρώ.
Τον Αύγουστο του 2012, ο παραχωρησιούχος διεκδίκησε και τους τόκους για την καθυστέρηση της μισής 2ης δόσης. Η Εγνατία Οδός αναγνώρισε καθυστέρηση 245 ημερών και έτσι όρισε την αποζημίωση σε 3,4 εκατ. ευρώ, την οποία και ενέκρινε πριν από 3 ημέρες ο κ. Καλογιάννης. Σύνολο από τις δύο αποφάσεις, 5,06 εκατομμύρια ευρώ...
Η Καθημερινή (Γιώργος Λιαλιός)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου