5.9.12

Γαλλοϊταλικός άξονας για σωσίβιο σε Ελλάδα και ευρωζώνη...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Τον χαμένο χρόνο που αναζητεί επειγόντως η Αθήνα φάνηκε διατεθειμένος να προσφέρει ο Φρανσουά Ολάντ, κατά τη χθεσινή συνάντηση του με τον Μάριο Μόντι στη Ρώμη, υπό τον όρο πάντως ότι θα είναι θετική η έκθεση της τρόικας για την εκτέλεση του προγράμματος διάσωσης της...
ελληνικής οικονομίας. Από την άποψη αυτή, αυτός ο Οκτώβριος θα μπορούσε να είναι μήνας-ορόσημο για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Στις αρχές Οκτωβρίου παραδίδεται η έκθεση της τρόικας, στις 8 του μήνα πραγματοποιείται η επίσημη σύνοδος του Eurogroup, κατά την οποία αναμένεται να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ του δανείου προς την Ελλάδα. Και στις 18 πραγματοποιείται η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής. Εκεί, σύμφωνα με το σχέδιο τριών βημάτων σωτηρίας του ευρώ που παρουσίασε ο γάλλος Πρόεδρος από κοινού με τον ιταλό Πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, θα πρέπει να λυθεί οριστικά το πρόβλημα της Ελλάδας και της Ισπανίας.
Αυτό είναι το δεύτερο βήμα και για την Ελλάδα θα μπορούσε να σημαίνει επιμήκυνση του χρόνου εκτέλεσης του προγράμματος. Είναι ο χρόνος που εμφανίστηκε διατεθειμένος να προσφέρει ο Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα, παρά τις αιτιάσεις του Βερολίνου ότι περισσότερος χρόνος θα σήμαινε αυτομάτως περισσότερο χρήμα. Το πρώτο βήμα είναι η άμεση εφαρμογή των αποφάσεων που έλαβαν οι «27» στη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Ιουνίου. Ηταν μια μακρά νύχτα στο τέλος της οποίας η Ανγκελα Μέρκελ είχε ενδώσει στις πιέσεις του Μάριο Μόντι να υψωθεί ένα τείχος προστασίας απέναντι στις πιέσεις που δέχονταν οι αδύναμοι κρίκοι της ευρωζώνης. Οι αποφάσεις εκείνες, όμως, έχουν μείνει στα χαρτιά. Το τρίτο βήμα είναι η τραπεζική ένωση. Και είναι το μόνο το οποίο συνυπογράφει ευχαρίστως το Βερολίνο.

Τι είπε ο Γάλλος

Για την Ελλάδα
«Θα δώσουμε χρόνο, αν...»
«Εάν η έκθεση της τρόικας είναι θετική, εάν επιβεβαιωθεί ότι υπάρχει αξιοπιστία, θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο που να δίνει περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει και να τη διατηρήσει στην ευρωζώνη». Η δήλωση είναι του Φρανσουά Ολάντ και αποτυπώνει στην ουσία τη διάθεση του Παρισιού να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ. Η ίδια διάθεση κυριαρχεί και στη Ρώμη. Ο Μάριο Μόντι φοβάται ότι μια ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες και θα απειλούσε με κατάρρευση το κοινό νόμισμα.

Ο συναγερμός
«Εχουμε 3 εκατ. ανέργους»
«Δεν μπορούμε να περιμένουμε, η κατάσταση είναι επείγουσα: τρία εκατομμύρια άνεργοι στη Γαλλία, 14 συνεχόμενοι μήνες αύξησης της ανεργίας. Είμαι Πρόεδρος εδώ και τρεισήμισι μήνες, αυτή είναι η Γαλλία που παρέλαβα, δεν ανακάλυψα εγώ τους αριθμούς, οι αριθμοί υπήρχαν. Πρόκειται για έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων που ψάχνουν για δουλειά». Ο Φρανσουά Ολάντ εξηγεί ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας του περιγράφοντας μια βόμβα που απειλεί τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η άνοδος της ανεργίας στη Γαλλία είναι η μεγαλύτερη που καταγράφεται στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Η δέσμευση
«Πειθαρχία ίσον αξιοπιστία»
«Πρέπει να εργαστούμε ώστε η Ευρώπη να αντιμετωπίζεται ως μια σταθερή ζώνη με ανακτημένη την αξιοπιστία της.
Για να υπάρχει όμως αξιοπιστία χρειάζεται σοβαρή δημοσιονομική προσπάθεια. Η Ιταλία το έκανε, η Γαλλία θα το αποδείξει εκ νέου με τον νόμο για τα δημόσια οικονομικά που θα υιοθετήσει τον ερχόμενο μήνα, γιατί η σοβαρή δημοσιονομική προσπάθεια είναι εκείνη που επιτρέπει τη μείωση του χρέους και την επιστροφή της αξιοπιστίας». Μια δήλωση του Φρανσουά Ολάντ που συνδέει τη δημοσιονομική πειθαρχία με την αξιοπιστία και ηχεί ευχάριστα στο Βερολίνο.

Το στοίχημα
Ενεση στην απασχόληση
«Θέλω να επισημάνω ότι το πρόβλημα της απασχόλησης είναι από τα βασικότερα για την οικονομία. Ο όρος “απασχόληση” αναφέρεται σπάνια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Γι’ αυτό μιλήσαμε σήμερα με τον Πρόεδρο Ολάντ. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες για την αύξηση της απασχόλησης». Ο Μάριο Μόντι υπενθυμίζει ότι το χαμένο στοίχημα της ενωμένης Ευρώπης είναι η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, η οποία δημιουργεί ένα νέο ρεύμα μετανάστευσης από τον ευρωπαϊκό Νότο κυρίως προς τη Γερμανία. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι άνεργοι στην Ισπανία ξεπέρασαν τα 4,6 εκατ.

Η προτροπή
Μαθήματα κατ’ οίκον
«Το να κάνεις τα μαθήματα στο σπίτι είναι απαραίτητο, αλλά δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται επίσης, και από τη στιγμή που μια χώρα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, να υπάρξει αναγνώριση από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση ώστε να μη συνεχίσουν να υφίστανται διαφορές στις αποδόσεις των επιτοκίων». Ο Μάριο Μόντι σήκωσε στη Ρώμη και για λογαριασμό της Αθήνας το γάντι που πέταξε μία ημέρα νωρίτερα η Ανγκελα Μέρκελ στο Αμπενσμπεργκ της Γερμανίας, δηλώνοντας ότι «χώρες όπως η Ελλάδα πρέπει να κάνουν τα μαθήματά τους διότι θέλουμε μια ένωση σταθερότητας και όχι χρέους».

Το μήνυμα
«Είμαστε πολύ κοντά»
«Μετά την εκλογή του Προέδρου Ολάντ βρεθήκαμε πολύ κοντά, με κοινούς στόχους για μια περαιτέρω ανάπτυξη χωρίς χρέος και πληθωρισμό. Παρακολουθούμε το πώς η Επιτροπή, η ΕΚΤ και οι διάφορες κυβερνήσεις προχωρούν στην εφαρμογή όσων αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου». Ο Μάριο Μόντι επιβεβαιώνει το άριστο κλίμα ανάμεσα στη Ρώμη και το Παρίσι και την ύπαρξη ενός γαλλοϊταλικού άξονα που λειτουργεί παράλληλα με τον άξονα Βερολίνου – Παρισιού και θεμελιώνεται στο αίτημα της ανάπτυξης που πρώτος στην ευρωπαϊκή ατζέντα επανέφερε ο γάλλος Πρόεδρος.
NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: