5.9.12
Η παράταση στην ατζέντα Ολάντ - Σόιμπλε...
Θετικά αντιμετωπίζουν την προοπτική επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας ο Φρ. Ολάντ και ο Β. Σόιμπλε. Θέτουν ως προϋπόθεση την επιβεβαίωση από την τρόικα ότι υλοποιείται το σχέδιο μεταρρυθμίσεων.
Υλοποιήστε τις δεσμεύσεις σας για να...
πάρετε την επόμενη δόση ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε στον Γιάννη Στουρνάρα κατά τη δίωρη συνάντησή τους στο Βερολίνο. Οπως προέκυψε από τη συζήτηση το ζητούμενο για τη γερμανική πλευρά είναι, στην έκθεση που θα ετοιμάσει εντός του Οκτωβρίου η τρόικα, να αποτυπώνεται πρόοδος στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων και υιοθέτηση των μέτρων για τη δημοσιονομική προσαρμογή της επόμενης διετίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες μόνο σε μία τέτοια περίπτωση θα εκταμιευτεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ και θα ανοίξει ο δρόμος για να εξεταστεί, με μεγάλες πιθανότητες να γίνει αποδεκτό, το αίτημα της Ελλάδας για επιμήκυνση του προγράμματος κατά δύο χρόνια. Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε στον κ. Σόιμπλε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την περιστολή των δαπανών αλλά και να επισπεύσει το πρόγραμμα των διαρθρωτικών αλλαγών.
Τον ενημέρωσε για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ και γνωστοποίησε πως τα μέτρα που περιέχει θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή μετά τη διεξαγωγή της άτυπης συνεδρίασης του Eurogroup στις 14 Σεπτεμβρίου στη Λευκωσία. Το πιο πιθανό είναι τα μέτρα να μη συμπεριληφθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αλλά να αποτελέσουν ξεχωριστό νομοθέτημα.
Για ταύτιση απόψεων έκαναν λόγο μετά τη συνάντησή τους χθες στη Ρώμη ο Φρ. Ολάντ με τον Μ. Μόντι
Για ταύτιση απόψεων έκαναν λόγο μετά τη συνάντησή τους χθες στη Ρώμη ο Φρ. Ολάντ με τον Μ. Μόντι
Επίσης στη χθεσινή συνάντηση συζητήθηκε το ζήτημα της επιμήκυνσης αλλά και εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης της Ελλάδας ώστε αν λάβει το «ΟΚ» για διετή χαλάρωση να μη χρειαστεί πρόσθετο δανεισμό από τον Μηχανισμό Στήριξης. Επίσης τέθηκε στο τραπέζι το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και ζητήθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση να ασκήσει την επιρροή της προκειμένου η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να «ξεμπλοκάρει» κονδύλια που προορίζονται για την Ελλάδα.
Το κομβικό σημείο
Πιο αναλυτικά σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών η οποία εκδόθηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Σόιμπλε ζήτησε την απόλυτη τήρηση των δεσμεύσεων. «Για την εκταμίευση περαιτέρω οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, θα πρέπει η απόφαση να ληφθεί μετά την υποβολή μιας περιεκτικής έκθεσης της τρόικας. Είναι κομβικό η Ελλάδα να εφαρμόσει πλήρως τις υποχρεώσεις της. Αυτό επισήμανε ο κ. Σόιμπλε για άλλη μια φορά στον συνάδελφό του», τονίζεται στην ανακοίνωση.
«Οι δυσάρεστες τοποθετήσεις για την Ελλάδα δεν μένουν στη Γερμανία, αλλά περνούν τα σύνορά μας», υπογράμμισε ο Γερμανός υπ. Εξωτερικών Γκ. Βεστερβέλε
«Οι δυσάρεστες τοποθετήσεις για την Ελλάδα δεν μένουν στη Γερμανία, αλλά περνούν τα σύνορά μας», υπογράμμισε ο Γερμανός υπ. Εξωτερικών Γκ. Βεστερβέλε
Σημειώνεται δε ότι η απόφαση για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος θα ληφθεί αφού η τρόικα ολοκληρώσει την αξιολόγησή της και συντάξει τη σχετική έκθεση εντός του Οκτωβρίου. «Η εφαρμογή των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων αξιολογείται αυτή την περίοδο από μέλη της τρόικας. Σύμφωνα με τον ισχύοντα σχεδιασμό, εκτιμάται ότι η έκθεση θα είναι έτοιμη τον Οκτώβριο», προστίθεται στην ανακοίνωση. Στην Αθήνα πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως ο κ. Στουρνάρας έκανε μια αναλυτική παρουσίαση όλων των πτυχών της ελληνικής οικονομίας και των δυνατών λύσεων που πιθανώς υπάρχουν στο τραπέζι.
Αντιδράσεις
Καμία λύση στη βιωσιμότητα του χρέους δεν δίνει η εμμονή της κυβέρνησης Σαμαρά στην πολιτική της λιτότητας και των μνημονίων σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τον κ. Σόιμπλε. «Κάθε συνάντηση εκπροσώπου της κυβέρνησης με αξιωματούχους από την Ευρώπη αποκαλύπτει την πολιτική της γύμνια και την έλλειψη οποιασδήποτε θετικής πρότασης για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, αλλά και συνολικά για την Ευρωζώνη» επεσήμανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το μήνυμα της γερμανικής και της ελληνικής κυβέρνησης είναι ξεκάθαρο, τόνισε από την πλευρά του το ΚΚΕ σημειώνοντας πως «για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, εσείς, τα παιδιά και τα εγγόνια σας θα ζήσετε μια ζωή-κόλαση, χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα».
«ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΟΣ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ Ο ΣΟΪΜΠΛΕ
Ικανοποίηση στην Αθήνα για το κλίμα της συνάντησης
Αριστα ενημερωμένος για όσα συμβαίνουν στη χώρα μας εμφανίστηκε χθες ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε στη συνάντησή του με τον Γ. Στουρνάρα και τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Χρύσανθο Λαζαρίδη υποβάλλοντας μάλιστα «εξειδικευμένες» ερωτήσεις στους συνομιλητές του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενημερώθηκε διεξοδικά για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ αλλά και για την αρνητική επίπτωση της ύφεσης στην προσπάθεια μείωσης ελλείμματος - χρέους.
Ο κ. Στουρνάρας παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία για την πορεία του δημοσίου χρέους και τις πιθανές λύσεις που είναι δυνατόν να υιοθετηθούν για να καταστεί αυτό βιώσιμο, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση της Ελλάδας από τον μηχανισμό στήριξης. Το κρίσιμο ζήτημα της δυναμικής του χρέους θα εξεταστεί και πάλι σε νέα συνάντηση των δύο υπουργών αμέσως μόλις η τρόικα ολοκληρώσει την έκθεσή της για την Ελλάδα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και άφησε ικανοποιημένη την ελληνική πλευρά.
Οπως σημειώνουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, είναι ενδεικτικό πως κράτησε δύο ώρες, ενώ στο πρόγραμμα του γερμανικού υπ. Οικονομικών προβλεπόταν «ραντεβού» ενενήντα λεπτών. Υπενθυμίζουν πως ο πάγος... έσπασε στις 24 Αυγούστου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην καγκελαρία.
Τότε ο κ. Σόιμπλε έδωσε τον αριθμό του κινητού του στον κ. Στουρνάρα προτρέποντάς τον να τον καλέσει όποτε κρίνει απαραίτητο. Επειτα από τηλεφωνική συνομιλία των δύο ανδρών κλείστηκε το χθεσινό ραντεβού και πλέον θα τα ξαναπούν στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup στη Λευκωσία στις 14 του μήνα. Το υπ. Οικονομικών της Γερμανίας ανακοίνωσε πως η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε «φιλική ατμόσφαιρα και πνεύμα συνεργασίας».
Κώστας Τσαχάκης
ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ
«Καμπανάκι» Βεστερβέλε για τις ανθελληνικές δηλώσεις
Στις δυσάρεστες επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν οι τοποθετήσεις «κατά» της Ελλάδας αναφέρθηκε χθες ο υπ. Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε.
Ειδικότερα, σε δηλώσεις του στη «Frank-furter Rundschau», που δημοσιεύθηκαν πριν από τη συνάντησή του με τον υπ.Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, αναφερόμενος στις αιχμηρές δηλώσεις στελεχών, κυρίως των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), σχετικά με την Ελλάδα ο κ. Βεστερβέλε ανέφερε: «Η συζήτηση με πολύ δυσάρεστες τοποθετήσεις δεν μένει στη Γερμανία, αλλά περνάει τα σύνορά μας. Το ευρώ δεν βρίσκεται σε κρίση, αλλά είναι και θα παραμείνει ένα σταθερό νόμισμα.
Στην Ευρώπη αντιμετωπίζουμε μια κρίση χρέους, η οποία εξελίχθηκε σε κρίση εμπιστοσύνης. Η πολιτική μας, της δημοσιονομικής πειθαρχίας, της αλληλεγγύης και του προσανατολισμού στην ανάπτυξη, δίνει τις σωστές απαντήσεις. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί προκειμένου να μη βλάπτουμε, με δηλώσεις που υποκινούνται από κομματική τακτική, το κύρος μας στην Ευρώπη και στον κόσμο».
Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι παρόμοιες δηλώσεις συντηρούν τη «δραχμική αβεβαιότητα», που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ζήτημα που κατά πληροφορίες έθεσε στον κ. Βεστερβέλε ο κ. Στουρνάρας στη συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η εξέλιξη της κρίσης στην Ευρωζώνη.
ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
«Ναι» στην παράταση και από τον Φρ. Ολάντ
«Εάν χρειάζεται περισσότερος χρόνος, θα μπορούσαμε να εκπονήσουμε ένα σχέδιο που θα διατηρεί παράλληλα την Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος
«Ναι» στην επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας, εφόσον η έκθεση της τρόικας επιβεβαιώσει ότι οι μεταρρυθμίσεις βαίνουν καλώς και η Ελλάδα πετυχαίνει τους στόχους που έχουν καθοριστεί στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης, λέει ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στο κυβερνητικό μέγαρο Βίλα Μαντάμα στη Ρώμη μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, ο κ. Ολάντ τόνισε σχετικά ότι «εάν η έκθεση της τρόικας είναι θετική, επιβεβαιώσει ότι υπάρχει αξιοπιστία, εάν χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να υλοποιηθούν τα μέτρα, θα μπορούσαμε να εκπονήσουμε ένα σχέδιο που να διατηρεί παράλληλα την Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη».
Υπογράμμισε μάλιστα τη σημασία της επίλυσης του ελληνικού ζητήματος, αλλά και της απάντησης στα αιτήματα της Ισπανίας για την υπέρβαση της κρίσης στην Ευρωζώνη, λέγοντας: «Ο Ιταλός πρωθυπουργός, η γαλλική κυβέρνηση και η γερμανική καγκελαρία βρισκόμαστε σε πολύ μεγάλη σύγκλιση απόψεων». Ειδικότερα ανέφερε πως η υπέρβαση της κρίσης είναι μία διαδικασία με τρία στάδια:
«Πρώτον να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 28/29ης Ιουνίου. Δεύτερον, να καταφέρουμε να χειριστούμε το θέμα της Ελλάδας. Ελπίζουμε η έκθεση της τρόικας να μας επιτρέψει να φτάσουμε σε λύση στη Σύνοδο Κορυφής της 18/19ης Οκτωβρίου. Το τρίτο, η υλοποίηση της τραπεζικής ένωσης».
Τόσο ο Φρανσουά Ολάντ όσο και ο Ιταλός τεχνοκράτης - πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν έκαναν λόγο για «ταύτιση απόψεων».
«Η ταύτιση απόψεων στις διμερείς σχέσεις συνεχίστηκε, όπως και το κλίμα που θα βοηθήσει την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, όπως και η κοινή εκτίμηση σε σχέση με διεθνείς εξελίξεις», ανέφερε ο Μάριο Μόντι για να προσθέσει: «Από την εκλογή του προέδρου Ολάντ βρεθήκαμε πολύ κοντά, με κοινούς στόχους για μια περαιτέρω ανάπτυξη, χωρίς χρέος και πληθωρισμό. Παρακολουθούμε το πώς η Επιτροπή, η ΕΚΤ και οι διάφορες κυβερνήσεις προχωρούν στην εφαρμογή όσων αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ του Ιουνίου».
«Ακόμη παρακολουθούμε με ενδιαφέρον όσα ετοιμάζονται για τη σταθεροποίηση των αγορών με τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης. Συμβάλαμε να γίνει κατανοητό ότι πρέπει να κάνουμε ''το μάθημά μας'', αλλά παράλληλα ότι χρειάζεται και αναγνώριση από την Ενωση και τη λειτουργία της Ευρωζώνης, ώστε να μη συνεχίσουν να υφίστανται σπρεντ (σ.σ.: διαφορές αποδόσεων των επιτοκίων) που λειτουργούν ως μεγάλο εμπόδιο. Θα επαγρυπνούμε ώστε να γίνουν πράξη όλα όσα αποφασίσαμε στις Βρυξέλλες στα τέλη Ιουνίου», εξήγησε ο κ. Μόντι.
Κατερίνα Κοσμά
ΕΘΝΟΣ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου