8.9.12
Κύπρος: Η ΕΕ επισείει την απειλή της ενίσχυσης των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης...
Αντιμέτωπη με το αδιέξοδο σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα, η Ευρωπαϊκή Ένωση κραδαίνει σήμερα την απειλή μιας ενίσχυσης των ήδη σοβαρών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, σε μια στιγμή που η Μόσχα κρίνει ότι αυτές βλάπτουν τα...
οικονομικά συμφέροντα της Ρωσίας.
Κατά τη διάρκεια της συνόδου στην Πάφο των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, πολλές φωνές υψώθηκαν υπέρ της ενίσχυσης των κυρώσεων της ΕΕ, αλλά επίσης και των διεθνών, κατά της Τεχεράνης.
Η Δύση υποψιάζεται ότι το Ιράν προσπαθεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα υπό την κάλυψη ενός πολιτικού πυρηνικού προγράμματος, το οποίο αρνείται η Τεχεράνη.
Οι συζητήσεις που είχαν προγραμματιστεί για τα τέλη Αυγούστου μεταξύ της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, απεσταλμένης των μεγάλων δυνάμεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (η ομάδα 5+1: Ηνωμένες Πολιτείες,
Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία) και του ομολόγου της του Ιράν, Σαίντ Τζαλίλι, δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί.
Και μια νέα έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), ήρθε να ανησυχήσει τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, επιβεβαιώνοντας ότι το Ιράν συνεχίζει τις δραστηριότητές του εμπλουτισμού ουρανίου.
Η Άστον δήλωσε σήμερα ότι δεν θα σταματήσει να κάνει "ότι είναι δυνατόν για να διασφαλιστεί μέσω διαπραγματεύσεων ότι το Ιράν θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του".
Εν τω μεταξύ, οι Ευρωπαίοι χάνουν την υπομονή τους. "Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι το Ιράν προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, όπως το έκανε μέχρι τώρα, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα προετοιμάσουμε νέες κυρώσεις, έτσι ώστε να
μπορείτε να τις εφαρμόσετε γρήγορα", δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.
Είμαστε πραγματικά σε μια λογική της συναίνεσης για το θέμα αυτό" εντός της ΕΕ, επιβεβαίωσε ο Βέλγος ΥΠΕΞ Ντιντιέ Ρέιντερς.
Αν δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη από την ιρανική πλευρά, η νέα δέσμη των κυρώσεων της ΕΕ θα πρέπει να αποφασιστεί έως τα μέσα Οκτωβρίου, πρόσθεσε.
Οι κυρώσεις αυτές "πρέπει να επικεντρωθούν ιδιαίτερα στον οικονομικό, τον εμπορικό και τον πετρελαϊκό τομέα", σημείωσε ο Γάλλος ομολογός του Λοράν Φαμπιούς.
Θα προστεθούν σε ένα εκτεταμένο οπλοστάσιο τραπεζικών, εμπορικών και διεθνών κυρώσεων, που θα συμπληρωθεί από τις μονομερείς κυρώσεις που αποφασίστηκαν από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το πιο σοβαρό είναι το εμπάργκο πετρελαίου από την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες που επίσημα τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, τα έσοδα του Ιράν από το πετρέλαιο μειώθηκαν κατά 50% και η χώρα άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα με την αποθήκευση του απούλητου πετρελαίου της.
Ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ παραδέχτηκε ότι υπάρχουν "κάποια προβλήματα" για τη διάθεση του ιρανικού πετρελαίου.
Η ΕΕ θα ωθήσει επίσης τον ΟΗΕ να ακολουθήσει το παράδειγμά της. ¨Όμως οι ισχυρότερες διεθνείς κυρώσεις συνεπάγονται και πράσινο φως από τη Ρωσία.
Το Σάββατο από το Βλαδιβοστόκ (Ρωσία), ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επέκρινε τα μέτρα των ΗΠΑ "που λαμβάνουν όλο και περισσότερο έξω-εδαφικό χαρακτήρα ο οποίος επηρεάζει τα συμφέροντα των ρωσικών εταιρειών".
Στην πραγματικότητα, σε αντίθεση με τις κυρώσεις της ΕΕ που ισχύουν μόνο για τις εταιρείες ή για να ξένα περιουσιακά στοιχεία στην επικράτεια της ΕΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν π.χ. να "τιμωρήσουν" οποιαδήποτε εταιρεία αγοράζει πετρέλαιο από το Ιράν.
"Αν ο κ. Λαβρόφ θέλει να αποφύγει τις κυρώσεις, θα ήταν καλύτερα να συμμετάσχει σε μια συναίνεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας", σχολίασε ο κ. Ρέιντερς.
"Αν επικρίνει τις κυρώσεις, επειδή επηρεάζουν την οικονομία, τότε θα έπρεπε και εμείς οι Ιταλοί ή οι Ευρωπαίοι, να είμαστε οι πρώτοι που επικρίνουν τις κυρώσεις", δήλωσε ο Ιταλός ΥΠΕΞ Τζούλιο Τέρζι.
"Δεν είναι θέμα οικονομικών συμφερόντων, είναι θέμα της ασφάλειας των πολιτών μας, όχι μόνο στις γειτονικές χώρες, αλλά της ασφάλειας σε όλη την Ευρώπη μπροστά στην πιθανή απειλή ενός Ιράν που θα διαθέτει πυρηνικά όπλα", υπογράμμισε ο Τέρζι...
NEA.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου