11.9.12
Φοροφυγάς… ο Γκαγκάτσης! ...
Και με την -δικαστική -βούλα !
*Με την υπ’ αριθμόν 1040/2012 απόφασή του ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αναίρεση κατά τής υπ’ αριθμόν 1998/2011 καταδικαστικής απόφασης του 5μελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, κι έτσι η...
ποινή κατέστη αμετάκλητη
*Ο τέως πρόεδρος της ΕΠΟ, σύμφωνα με την αμετάκλητη πλέον απόφαση, τα έτη 2005, 2006, 2007 και 2008 εν γνώσει του υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις για τα περιουσιακά του στοιχεία.
Συγκεκριμένα: Α) Καταδίκη για ανακριβείς φορολογικές δηλώσεις, τα έτη 2005, 2006, 2007, 2008
Η υπόθεση που αφορά τον Βασίλη Γκαγκάτση έχει ως εξής: Ως υπόχρεος λόγω της ιδιότητάς του (πρόεδρος της ΕΠΟ) να υποβάλλει κάθε χρόνο δήλωση περιουσιακής κατάστασης στον αρμόδιο προς τούτο Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κατά τα έτη 2005, 2006, 2007 και 2008 υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης. Για τις πράξεις αυτές ο Βασίλης Γκαγκάτσης καταδικάσθηκε τελεσίδικα με την υπ’ αριθμόν 1998/2011 απόφαση του Α΄ Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών σε 5 μήνες φυλάκιση, χρηματική ποινή 8.000 ευρώ, διότι δέχτηκαν όχι δόλο αλλά αμέλεια, πλην όμως η ουσία είναι ότι κρίθηκε ένοχος ότι εν γνώσει του υπέβαλε τις ανακριβείς δηλώσεις. Κατά της απόφασης είχε ασκήσει αναίρεση ενώπιον του Αρείου Πάγου που με την υπ’ αριθμόν 1040/2012 απόφαση του απέρριψε την ασκηθείσα αναίρεση.
Επειδή όμως το αδίκημα με τον τότε ισχύοντα Νόμο χαρακτηριζόταν ως πλημμέλημα (ενώ πρόσφατα έχει λάβει κακουργηματικό χαρακτήρα), η επιβληθείσα σε αυτόν ποινή σύμφωνα με κάποιους νομικούς συλλογισμούς, δεν του δημιουργεί κώλυμα ή ασυμβίβαστο υποψηφιότητας για την ΕΠΟ με τον ισχύοντα Νόμο 2725/1999.
Σύμφωνα όμως με άλλους νομικούς, ανακριβές περιεχόμενο φορολογικών δηλώσεων έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της φορολογίας και κατά συνέπεια αποτελεί φορολογική παράβαση, που σύμφωνα με το άρθρο 3 του Νόμου 2725/1999 και Παράρτημα Δ του καταστατικού της ΕΠΟ, αποτελεί κώλυμα συμμετοχής σε διοικητικό όργανο και εν προκειμένω στο ΔΣ της ΕΠΟ.
Β) Η δίωξη για τα γήπεδα
Όπως είχαμε προαναφέρει, ο Βασίλης Γκαγκάτσης ήδη διώκεται για το αδίκημα της απάτης και απιστίας εις βάρος του Δημοσίου. Μετά την ισχύ του Ν. 4022/2011 περί συστάσεως ειδικών ανακριτών για αδικήματα εις βάρος του Δημοσίου, η δικογραφία συνενώθηκε με άλλη παρεμφερή με στοιχεία ΑΒΜ Γ/06/3372 και χρεώθηκε στον ειδικό ανακριτή κ. Γαβριήλ Μαλλή (υπόθεση Τσοχατζόπουλου), από τις 29-2-2012. Προηγουμένως την είχε χρεωθεί ο 4ος ειδικός Εφέτης Ανακριτής, με αριθμό ΑΒΜ Ρ2004/10.
Υπενθυμίζουμε ότι όταν ο Βασίλης Γκαγκάτης είχε διατελέσει πρόεδρος της ΕΠΟ είχε κατηγορηθεί για τα παρακάτω αδικήματα και αφού διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση τελικά ασκήθηκε ποινική δίωξη εις βάρος αυτού και διετάχθη διενέργεια τακτικής ανάκρισης, η οποία είναι ακόμα σε εκκρεμότητα, δηλαδή δεν έχει περατωθεί.
Η υπόθεση αυτή έχει ως εξής:
Αφορά την εκτέλεση έργων κατασκευής αθλητικών εγκαταστάσεων στο ΕΑΚΝ Αγ. Κοσμά και στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Φλώρινας, μεταξύ των οποίων και των έργων: α) Κατασκευή κλειστού προπονητηρίου για τις εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου στον Άγ. Κοσμά, β) Κατασκευή ξενώνων και κτιρίου αποθήκης προπονητηρίου στον Άγιο Κοσμά, γ) Πρόσθετες εργασίες στους ξενώνες και στον περιβάλλοντα χώρο, και δ) Αναβάθμιση και συμπλήρωση εγκαταστάσεων του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Φλώρινας-ΔΑΚ Φλώρινας, με μη νόμιμες διαδικασίες και κυρίως με πρόχειρους διαγωνισμούς ώστε στην ουσία να ανατεθεί το έργο σε συγκεκριμένη εταιρεία, πράγμα το οποίο και έγινε. Ειδικότερα ο Βασίλης Γκαγκάτσης ως πρόεδρος της ΕΠΟ πέτυχε να εκτελεστούν τα έργα που αναφέρθηκαν και τούτο για να πετύχει επιχορήγηση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και με συνοπτικές διαδικασίες να ανατεθούν τα έργα αυτά σε συγκεκριμένη εταιρεία. Έτσι ισχυρίσθηκε ότι υπήρχαν οι νόμιμες προϋποθέσεις ώστε να ακολουθηθεί η διαδικασία της πρόσκλησης ενδιαφέροντος σε προεπιλεγμένες εργολήπτριες εταιρείες και της επιλογής της πλέον συμφέρουσας προσφοράς εξ αυτών αντί της προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού, λόγω δήθεν κατεπείγοντος χαρακτήρα, ότι οι συμπληρωματικές συμβάσεις ήταν αναγκαίες λόγω απρόβλεπτων περιστάσεων μεταγενέστερων της αρχικής σύμβασης με την εργολήπτρια εταιρεία και ότι η ΕΓ της ΕΠΟ είχε λάβει έγκριση από το ΔΣ της ΕΠΟ για την εκτέλεση αυτών με χαρακτήρα κατεπείγοντος και ότι όλα ήταν αποτέλεσμα νομίμων και διαφανών διαδικασιών, ενώ στην πραγματικότητα αυτά δεν ίσχυαν. Ήτοι σε κανένα από τα έργα αυτά δεν αιτιολογήθηκε ούτε και συνέτρεχε η προϋπόθεση κατεπείγοντος χαρακτήρα.
Όλη αυτή η υπόθεση έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν τον Τύπο κι έχουν γίνει σχετικά δημοσιεύματα. Το ποσό το οποίο δαπανήθηκε για τα έργα αυτά είναι της τάξεως των 12.000.000 ευρώ περίπου και γι’ αυτό έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τα αδικήματα της απάτης και απιστίας εις βάρος του Δημοσίου.
Γ) Η δίωξη για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της ΕΠΟ
Η υπόθεση αφορά την ανάθεση τηλεοπτικών δικαιωμάτων της ΕΠΟ με διαδικασίες που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του Νόμου και με διάφορα τεχνάσματα, σε συγκεκριμένη εταιρεία. Ειδικότερα όσον αφορούσε τα τηλεοπτικά δικαιώματα μετάδοσης αγώνων του Κυπέλλου Ελλάδος, των αγωνιστικών περιόδων 2004-2005 και 2005-2006, η ΕΠΟ προκήρυξε δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό υπό τον όρο της υποβολής προσφοράς και για τις δύο ανωτέρω αγωνιστικές περιόδους. Στην πρόσκληση αυτή ανταποκρίθηκαν 4 εταιρείες, υποβάλλοντας τις εξής οικονομικές προσφορές: 1) η ΕΡΤ ΑΕ, η οποία προσέφερε στην ΕΠΟ συνολικό τίμημα 6.950.000 ευρώ, 2) η NETMED HELLAS SA, η οποία προσέφερε συνολικό τίμημα 4.800.000 ευρώ, 3) η εταιρεία BLOMBERG HOLGINGS Ltd, η οποία προσέφερε συνολικό τίμημα 6.200.000, και 4) η INTERVISION SERVICES BV, η οποία προσέφερε συνολικό τίμημα 7.000.000 ευρώ. Πλην όμως ο Βασίλης Γκαγκάτσης είπε προς το συμβούλιο ότι οι προσφορές αυτές ήταν χαμηλές και αφού η άποψη αυτή επικράτησε ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος και η ΕΠΟ προχώρησε σε διαδικασία ανοικτών προσφορών. Οι άνω 4 εταιρείες αποσύρθηκαν και τότε εμφανίστηκε η εταιρεία STADIUM SPORT AGENCIES Ltd με έδρα τη Λευκωσία, η οποία ελεγχόταν από τον Πασχάλη Παπαδόπουλο, και ζήτησε τα τηλεοπτικά δικαιώματα 6 συγκεκριμένων αγώνων της Β΄ φάσης του Κυπέλλου Ελλάδος 2004-2005 έναντι του συνολικού τιμήματος 240.000 ευρώ, υπό τον όρο απόκτησης του δικαιώματος της τελευταίας προσφοράς. Η πρόταση έγινε δεκτή και στη συνέχεια ακολούθησε και η παραχώρηση στην ίδια εταιρεία του συνόλου των δικαιωμάτων μετάδοσης των αγώνων αυτών έναντι του συνολικού τιμήματος 1.100.000 ευρώ μόνο. Έπειτα η STADIUM SPORT AGENCIES Ltd προχώρησε στην πώληση των δικαιωμάτων μετάδοσης όλων των αγώνων Κυπέλλου Ελλάδος στην ΕΡΤ ΑΕ έναντι του τιμήματος 1.400.000 ευρώ, αποκομίζοντας καθαρό κέρδος 300.000 ευρώ.
Αποτέλεσμα λοιπόν των ανωτέρω ήταν να ζημιωθεί η ΕΠΟ με πολλά εκατομμύρια ευρώ και γι’ αυτό μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος αυτού για το αδίκημα της απιστίας και διατάχθηκε κύρια ανάκριση, η οποία ακόμα εκκρεμεί. Η εν λόγω δικογραφία φέρει αριθμό ΑΒΜ ΑΟΙΕ08/568.
Εν κατακλείδι, η παραπάνω αμετάκλητη καταδίκη, οι δύο κακουργηματικές διώξεις, καθώς και κάποια έρευνα που εκκρεμεί εις βάρος του, κατά πληροφορίες για άλλες φορολογικές παραβάσεις, δημιουργούν ένα θολό κλίμα και αναμφισβήτητα πλήττουν το προφίλ του τέως και νυν υποψηφίου προέδρου της ΕΠΟ Βασίλη Γκαγκάτση.
Προσεχώς η συνέχεια, αφού όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν έργο αλλά σίριαλ.
πηγή: η Άποψη
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου