1.8.12

Ποια μέτρα "κλείδωσαν", ποια είναι εκτός ατζέντας...


Μέχρι σήμερα όμως κάποια μέτρα μοιάζει να έχουν «κλειδώσει» και κάποια άλλα μένουν εκτός ατζέντας. Η κατάργηση του εναπομείναντος 13ου-14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων -σύμφωνα με... τις τελευταίες πληροφορίες- δεν είναι πια στο τραπέζι. Το «επίδομα» των 500 ευρώ για τα Χριστούγεννα και των 250 ευρώ ως δώρο Πάσχα και ως επίδομα αδείας, μένουν -όπως όλα δείχνουν- ως έχουν.

Το «ψαλίδι» στις συντάξεις του ΟΓΑ από τα 360 ευρώ στα 330 -αν και δεν υπάρχει εκεί ανταποδοτικός χαρακτήρας- για λόγους «κοινωνικής ευαισθησίας» θα συνεχίσει να παρέχεται σε αυτά τα επίπεδα στους συνταξιούχους αγρότες.

Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια, δεν έχει ένθερμους υποστηρικτές, από την ατζέντα όμως δεν έχει διαγραφεί πρόταση για αύξηση του ορίου ηλικίας στα 65 έτη άμεσα, πιθανόν από 1/1/2013.

Με βάση τον ισχύοντα ασφαλιστικό νόμο υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο μέχρι το 2015, έτος κατά το οποίο το όριο ηλικίας φτάνει στα 65 έτη, με 40 χρόνια εργασίας.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των εργαζόμενων που θα βγει στη σύνταξη, μέσα στην επόμενη διετία. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει ταυτόχρονη μείωση της δαπάνης για την καταβολή συντάξεων.

Στον αντίποδα βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η επέκταση του ενιαίου μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ. Οι μισθοί των περίπου 68.000 εργαζομένων στις ΔΕΚΟ θα συμπιεστούν σημαντικά, καθώς οι προβλεπόμενες εξοικονομήσεις δαπανών αγγίζουν τα 500 εκατ. ευρώ.

Το μέτρο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως οριζόντια περικοπή μισθών, καθώς επί της ουσίας θα επεκταθεί και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα το ενιαίο μισθολόγιο που εφαρμόζεται σήμερα στο στενό Δημόσιο.

Αυτό σημαίνει πρακτικά σημαίνει ότι, σειρά επιδομάτων τα οποία εξακολουθούν να λαμβάνουν μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ θα περικοπούν και θα ισχύσει ο κανόνας της ίσης αμοιβής με τους εργαζομένους στον στενό δημόσιο τομέα με τα ίδια τυπικά προσόντα και τα ίδια χρόνια προϋπηρεσίας.

Αλλά και τα ειδικά μισθολόγια, εκτός από κάποιες πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες (πχ μάχιμοι αστυνομικοί και στρατιωτικοί), δεν φαίνεται να γλιτώνουν το μαχαίρι.

Στο τραπέζι βρίσκεται σχέδιο για μειώσεις που φτάνουν το 30% για τα ανώτατα στελέχη, ενώ, αντίθετα, τα χαμηλόβαθμα στελέχη μπορεί να δουν και αυξημένους μισθούς μέσω της ενσωμάτωσης των οδοιπορικών στο μισθολόγιο (130 – 200 ευρώ μηνιαίως).

Βάσει αυτού του σχεδίου καταργούνται όλα τα επιδόματα εκτός από το επίδομα Ειδικής Απασχόλησης και το επίδομα Θέσης Ευθύνης.

Ειδικότερα, οι αλλαγές που εξετάζονται αφορούν:

1. Την αλλαγή του συστήματος υπολογισμού του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας ή χρονοεπιδόματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να μειωθεί από το 4% στο 2% το ποσοστό που προστίθεται στο χρονοεπίδομα ανά διετία και συνολικά για 14 διετίες. Επίσης, εξετάζεται η αύξηση από διετία σε τριετία ή τετραετία του χρονικού διαστήματος που απαιτείται να συμπληρωθεί για να αυξηθεί το επίδομα χρόνου υπηρεσίας.

2. Στην κατάργηση ή την περικοπή ορισμένων επιδομάτων που λαμβάνουν οι υπάλληλοι που αμείβονται υπό το καθεστώς των ειδικών μισθολογίων. Συνολικά σε ένστολους γιατρούς του ΕΣΥ, δικαστικούς, αρχιερείς, πανεπιστημιακούς και διπλωματικούς υπαλλήλους θα καταργηθούν τα ειδικά επιδόματα που λαμβάνουν, ενώ θα αναπροσαρμοσθούν οι βασικοί μισθοί με βάση τη βαθμολογική κατάταξη των υπαλλήλων, έτσι όπως εφαρμόστηκαν στο ενιαίο μισθολόγιο για τον «στενό» δημόσιο τομέα.

Αναπόφευκτο δείχνει και το «μαχαίρι» στα εφάπαξ: Ήδη στο Ταμείο πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων υπάρχουν στο τραπέζι προτάσεις για αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για την καταβολή του βοηθήματος. Δηλαδή το εφάπαξ να καταβάλλεται σε όσους έχουν 25 έτη ασφάλισης. Επιπλέον, με βάση σενάρια που έχουν συζητηθεί η περικοπή στο ποσό που καταβάλλεται μπορεί να φτάνει και το 22%.

Σε κάθε περίπτωση τις τελικές αποφάσεις για το «μείγμα» των μέτρων θα τις πάρουν οι πολιτικοί αρχηγοί..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.