11.8.12
Με "άνωθεν" παρέμβαση οι περικοπές στα "αμελή" υπουργεία...
Της Δήμητρας Καδδά
Το υπουργείο Εργασίας έπρεπε βάσει μνημονίου να «συνεισφέρει» στο νέο «πακέτο» με 3,2 δισ. ευρώ και τελικά προωθεί περικοπές συντάξεων και επιδομάτων τουλάχιστο 4- 5 δισ. ευρώ. Όσο για την περιστολή δαπανών στο ευρύτερο δημόσιο και την αναδόμηση της κρατικής μηχανής που θα...
«εξοικονομούσε» 8,4 δισ. ευρώ, οι παρεμβάσεις ακόμη... αναζητούνται με τα κοστολογημένα και αποδεκτά από την τρόικα μέτρα προς το παρόν να υπολογίζονται σε 3-4 δισ. ευρώ περίπου...
Το αίτημα (εδώ και μήνες) προς τα υπουργεία να βρουν και να προτείνουν τα ίδια τις περικοπές που θα κάνουν, κάθε άλλο παρά βρήκε παντού «ανταπόκριση». Ετσι, το «καλάθι» των 11,5 δισ. ευρώ δεν «γεμίζει», αυγατίζουν οι παρεμβάσεις σε συντάξεις και επιδόματα.
Όσο για την τρόικα –που περιμένει εντός των ημερών αναλυτικό ραπόρτο από το υπουργείο Οικονομικών– δεν καθορίζει ακόμη ημερομηνία επιστροφής στην Αθήνα...
Κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για υπουργεία που δηλώνουν ότι δεν βρίσκουν περικοπές ή προτείνουν μέτρα άλλων υπουργείων ή παρεμβάσεις που επικαλύπτονται από παλαιότερες ή απλά τόσο αόριστες παρεμβάσεις που δεν μπορούν να κοστολογηθούν. Τα ίδια στελέχη, εκφράζουν την ανησυχία τους καθώς δεν χάνεται απλά χρόνος αλλά κυρίως αυξάνεται και ο κίνδυνος να μην βρεθούν πηγές σπατάλης που υπάρχουν και είναι κοινωνικά ανώδυνες.
Υπενθυμίζουν ότι μέχρι τώρα η «μέθοδος» που ακολουθήθηκε ήταν τα μέτρα να προτείνονται από τα υπουργεία. Εξηγούν ότι αυτό ήταν αναγκαίο όχι μόνο για να ακουστούν προτάσεις και ιδέες πάταξης πηγών σπατάλης, αλλά και για να ικανοποιηθούν διακομματικές ισορροπίες σε μία κυβέρνηση που στελεχώνεται υπουργικά από 3 κόμματα.
Ωστόσο, αναφέρουν, ένα μεγάλο μέρος της κρατικής μηχανής δεν ανταποκρίθηκε. Πλέον η στάση αλλάζει, και όπου δεν βρέθηκαν τα μέτρα, θα «προταθούν» κεντρικά και θα... ζητηθεί η πολιτική έγκριση και η εφαρμογή από τους υπουργούς.
Ως... καλό παράδειγμα φέρουν το υπουργείο Εργασίας που κοστολόγησε αναλυτικά τα μέτρα. Μόνο που – αφού βρήκε περικοπές– πλέον καλείται να «συνεισφέρει» με 4 - 5 δισ. ευρώ για να καλύψει άλλες «τρύπες». Έχει μάλιστα βρει (αν αθροιστούν ισοδύναμα σενάρια) πολύ περισσότερες περικοπές δαπανών (στο πλαίσιο εναλλακτικών σεναρίων από τα οποία θα επιλέξουν οι πολιτικοί αρχηγοί).
Το ζήτημα είναι ότι ήδη το υπουργείο Εργασίας δίνει περισσότερα από όσα λέει το Μνημόνιο: τα 11,5 δισ. ευρώ (11,6 είναι για την ακρίβεια) θα έπρεπε να προκύψουν μόνο κατά 3,2 δισ. ευρώ περίπου από τα κοινωνικά προγράμματα, κατά 2,1 δισ. ευρώ από την αναδιάρθρωση των διοικητικών δομών του κράτους (στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης με συγχωνεύσεις και κλείσιμο φορέων κλπ) και κατά 6,3 δισ. ευρώ από το ξεκαθάρισμα σε κάθε είδους δαπάνες της γενικής κυβέρνησης. Το αίτημα προς τα υπουργεία για εύρεση των περικοπών εστάλη μήνες πριν από τον τότε αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό Φίλιππο Σαχινίδη.
Ωστόσο, μήνες μετά, η «περιστολή» δεν βρέθηκε και πληρώνουν –για μία ακόμη φορά– περισσότερο οι ίδιοι: μισθωτοί, συνταξιούχοι και κοινωνικά αδύναμοι. Ακόμη και με την αύξηση της συμβολής του υπουργείου Εργασίας το «καλάθι» δεν γεμίζει.
Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υπολείπονται ακόμη 3,5- 4 δισ. ευρώ, δηλαδή συνολικά έχουν βρεθεί 7,5-8 δισ. ευρώ, δηλαδή όλα τα υπόλοιπα υπουργεία (Άμυνας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Παιδείας, Υγείας κλπ) έχουν συνεισφέρει με μέτρα 2,5-3 δισ. ευρώ, έναντι 6,5 δισ. ευρώ που τους αναλογούν.
Ως ένα δείγμα της πιο «σκληρής» στάσης ερμηνεύεται η χθεσινή εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να απομακρύνονται όλοι οι διοικητές των ΔΕΚΟ που δεν έχουν εφαρμόσει τις μισθολογικές μειώσεις, με πρώτη κίνηση την απομάκρυνση του πρόεδρου της ΛΑΡΚΟ Αναστάσιου Μπαράκου καθώς αποφάσισε και αυξήσεις αποδοχών.
Από τις ΔΕΚΟ φέρεται ότι θα πρέπει να «βρεθεί» 1 δισ. ευρώ, πέραν των δεσμεύσεων που υπάρχουν ήδη στο μνημόνιο και δεν έχουν εφαρμοσθεί (μεταξύ αυτών και οι μισθολογικές μειώσεις αλλά και οι συγχωνεύσεις - λουκέτα σε εκατοντάδες φορείς που συζητούνται από το 2010...).
Δεύτερο πεδίο είναι οι δήμοι, η αποτυχία των περικοπών στο υπάρχον Μνημόνιο (1,5 δισ. ευρώ έως το 2013 με απόδοση σύμφωνα με πληροφορίες πέρυσι 200 εκατ. ευρώ μόνο) και η ανάγκη εύρεσης ακόμη 1 δισ. ευρώ στο νέο πακέτο των μέτρων που φέρεται να μην έχει διασφαλιστεί.
Πέραν του 1 δισ. ευρώ από τους ΟΤΑ, φέρεται ότι ακόμη αναζητείται και το 1,5 δισ. ευρώ που «ψάχνουν» κυβέρνηση και τρόικα σε περικοπές στην δημόσια διοίκηση. Με την ανασύσταση του δημοσίου που θα έφερνε τις περικοπές να τελεί υπό... μελέτη, αναζητείται η νέα μορφή της εφεδρείας που θα μειώσει την μισθολογική δαπάνη με πολιτικά και κοινωνικά ανεκτό τρόπο.
Η κυβέρνηση αναζητεί ακόμη 2 δισ. ευρώ από την υγεία με περικοπές στο φάρμακο, και λουκέτα – συγχωνεύσεις στα νοσοκομεία, με την τρόικα να ανησυχεί για προμήθειες και δαπάνες που εγγράφονται ως ληξιπρόθεσμες οφειλές και μετά... εμφανίζονται. Επιχειρείται επίσης να διασφαλιστεί το 1 δισ. ευρώ των περικοπών σε άμυνα, με κεντρικό ζήτημα τα ειδικά μισθολόγια, αλλά και 500 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες παιδείας με μεγάλο μαχαίρι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
www.capital.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου