9.8.12

Η μεγαλύτερη χώρα του κόσμου, είναι έτοιμη για μια ενδεχόμενη λειψυδρία, ή...


... απλώς μελετά τις παγκόσμιες τάσεις για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων;...
Στην ιστοσελίδα που δημοσιεύονται οι προκηρύξεις για τις κρατικές προμήθειες, εμφανίστηκε η αναφορά για τη διενέργεια διαγωνισμού, για την εκπόνηση μιας αναλυτικής μελέτης με τίτλο: «Συγκρούσεις και καταστάσεις κρίσεων σε χώρες και σε περιοχές του κόσμου που... προκύπτουν εξαιτίας της έλλειψης πόσιμου νερού, ή από τα προβλήματα διαχείρισης των διασυνοριακών υδάτινων πόρων, σαν συνέπεια της παγκόσμιας αλλαγής του κλίματος».
Για να πάρουμε μια εικόνα για το τι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η χώρα από την έλλειψη γλυκού, πόσιμου νερού, η κυβέρνηση της Ρωσίας είναι πρόθυμη να πληρώσει 1,4 εκατομμύρια ρούβλια (περ. 35.000 ευρώ).


Οι φόβοι των ρωσικών αρχών, δεν είναι αβάσιμοι. Σχετική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), που υλοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2012, επιβεβαιώνει την καταστροφική κατάσταση που υπάρχει για την εξασφάλιση πόσιμου νερού, στους κατοίκους της γης. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, σήμερα, κάθε δέκατος κάτοικος του πλανήτη δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Και, όπως υπολογίζεται από άλλους ειδικούς, κάθε τέταρτος άνθρωπος στη γη, διψάει.


Εφιαλτικό σενάριο


Στην έκθεση του ΟΗΕ, επισημαίνεται επίσης ότι το πρόβλημα της έλλειψης πόσιμου νερού, είναι συνέπεια της παγκόσμιας αλλαγής του κλίματος στον πλανήτη, αλλά και εξαιτίας της αυξανόμενης ζήτησης για τρόφιμα και προϊόντα υγιεινής του πληθυσμού, που επίσης αυξάνονται. Το πρόβλημα επιδεινώνεται από την άνιση κατανομή του ζωογόνου ύδατος στις ηπείρους. Στην πολυπληθή Ασία, κατοικεί το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού, το οποίο όμως, έχει πρόσβαση μόνο στο ένα τρίτο των υδάτινων πόρων.

Μέχρι το 2050, οι αναλυτές φοβούνται ότι οι ανάγκες του πληθυσμού της γης σε τρόφιμα, θα αυξηθούν κατά 70%. Η παγκόσμια κατανάλωση του νερού για τις γεωργικές καλλιέργειες θα αυξηθεί, το ίδιο διάστημα, κατά 19%. Θα φτάσουμε στο σημείο, να χρησιμοποιείται στη γεωργία, σχεδόν το 90% των παγκόσμιων υδάτινων πόρων. «Η χρήση του πόσιμου νερού δεν είναι ορθολογική. Το μέλλον είναι πιο αβέβαιο και οι κίνδυνοι αυξάνονται», δηλώνει μια από τους συντάκτες της έκθεσης, η γενική διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα.


Η UNICEF και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, δημοσιεύουν στατιστικά στοιχεία που δείχνουν, ότι μόνο το 89% του πληθυσμού έχει σήμερα πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Ταυτόχρονα, 783 εκατομμύρια εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ύδατα από βρώμικες πηγές. Περίπου το 40% αυτών των ανθρώπων, ζουν στην υποσαχάρια Αφρική. Αυτή ακριβώς η περιοχή του πλανήτη, είναι που εμφανίζει τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης του πληθυσμού.

Ακόμα λιγότερο αισιόδοξα, είναι τα στοιχεία που δίνουν οι εμπειρογνώμονες της γαλλικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Solidarities International. Σύμφωνα με τη γνώμη τους, εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό στον πλανήτη, 1,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι, ή σχεδόν κάθε τέταρτος άνθρωπος στη γη.

rbth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: