2.8.12
Ανοικτό ενδεχόμενο για απευθείας παρέμβαση στις αγορές αφήνει ο Μάριο Ντράγκι...
Η ΕΚΤ θα μπορούσε να προχωρήσει στην πραγματοποίηση απευθείας επιχειρήσεων στις ανοιχτές αγορές, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της ευρωτράπεζας Μάριο Ντράγκι, στη συνέντευξη Τύπου που ... ακολούθησε την απόφαση να διατηρήσει αμετάβλητο το παρεμβατικό επιτόκιο στο 0,75%.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο του καθήκοντός του να διατηρήσει τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα και διατηρώντας την ανεξαρτησία του στον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής, ίσως αναλάβει απευθείας πράξεις ανοικτής αγοράς» είπε.
Επιπλέον, προσέθεσε ότι το ΔΣ της ευρωτράπεζας εξετάζει περαιτέρω «μη συμβατικά» μέτρα (σ.σ. ενδεχομένως ένα νέο γύρο φθηνών δανείων προς τις τράπεζες, ένα πρόγραμμα αγοράς τραπεζικών assets, επιπλέον χαλάρωση των κριτηρίων για τη χορήγηση ρευστότητας) και είπε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα σχεδιασθούν οι κατάλληλες λεπτομέρειες για αυτά τα μέτρα.
Το πλαίσιο για τις εγγυήσεις για τη χορήγηση ρευστότητας θα συζητηθεί τον Σεπτέμβριο, είπε και προσέθεσε ότι η ΕΚΤ έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στις τράπεζες περισσότερα μακροπρόθεσμα δάνεια (LTRO's).
«[Ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων] διαφέρει από το προηγούμενο πρόγραμμα [...] έχουμε ρητές προϋποθέσεις εδώ ως έναν απαραίτητο όρο [...] υπάρχει πλήρης διαφάνεια για τις χώρες όπου αυτό θα υλοποιηθεί και για τα ποσά», σημείωσε.
«Αυτή η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στις βραχυπρόθεσμες λήξεις της καμπύλης αποδόσεων», ανέφερε, εννοώντας ότι οι αγορές θα αφορούν ομόλογα βραχυπρόθεσμης διάρκειας (σ.σ. ενδεχομένως ομόλογα με διάρκεια έως 2 έτη).
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε πάντως ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να στραφούν στον EFSF και ότι η ΕΚΤ θα δράσει μετά. «Η ΕΚΤ δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις κυβερνήσεις», τόνισε.
Για την οικονομία της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι θα ανακάμψει μόνο με πολύ αργό ρυθμό και τόνισε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν επιπλέον αποφασιστικά και επείγοντα μέτρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
«Το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο», σημείωσε και ανέφερε ότι είναι απαράδεκτο το υψηλό κόστος δανεισμού που υπάρχει σε ορισμένες χώρες. Δεν έχει νόημα να στοιχηματίσει κανείς κατά του ευρώ, υπογράμμισε.
Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, εκτιμάται ότι θα αποκλιμακωθεί περαιτέρω και θα υποχωρήσει και πάλι κάτω από το 2% το 2013.
Ο κ. Ντράγκι καλείται να ισορροπήσει μεταξύ των έντονων αντιδράσεων της Bundesbank και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που ζητούν μέτρα στήριξης, στο πλαίσιο της δέσμευσης του ότι θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να προστατεύσει το ευρώ.
Άλλωστε, στη συνέντευξη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι είναι γνωστές οι επιφυλάξεις της γερμανικής κεντρικής τράπεζας για την αγορά ομολόγων.
Οι αγορές αναμένουν γενναίες αποφάσεις από τον κ. Ντράγκι, καθώς σε αντίθετη περίπτωση αναμένεται νέα επίθεση κερδοσκόπων στα ισπανικά και ιταλικά ομόλογα.
Νωρίτερα σήμερα, δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, επικαλούμενη πληροφορίες από την έδρα της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη, ανέφερε ο κ. Ντράγκι θα σηματοδοτήσει κοινή δράση ΕΚΤ και EFSF/ESM, για την αγορά κρατικών ομολόγων από υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης, με στόχο την πτώση των επιτοκίων δανεισμού.
Το σενάριο αυτό προβλέπει ότι ο μηχανισμός ESM θα αγοράζει κρατικά ομόλογα απευθείας από τις ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις, ενώ την ίδια στιγμή η ΕΚΤ θα μπορεί να αγοράζει και ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά. Για τις αγορές ομολόγων μέσω του ESM θα απαιτείται, πάντως, ειδική αίτηση της ενδιαφερόμενης χώρας, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια των υπολοίπων χωρών της ευρωζώνης.
Πάντως, εκτιμάται ότι το πιθανότερο είναι η ΕΚΤ να αναλάβει πραγματική δράση από τον Σεπτέμβριο.
Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι «συζητήσαμε το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, αλλά δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή».
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, οι οικονομολόγοι αναμένουν νέα μείωση πριν το τέλος του έτους, αλλά μόνο επτά από τους 70 περιμένουν μια τέτοια κίνηση τον Αύγουστο.
* Νωρίτερα σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε επίσης αμετάβλητο (στο 0,50%) το βασικό της επιτόκιο, ενώ ανακοίνωσε ότι το ύψος του προγράμματος «ποσοστικής χαλάρωσης» θα παραμείνει στα 375 δισ. λίρες.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου