1.8.12
Η κόντρα για τον τίτλο του Θεσσαλονικάρχη καλά κρατεί...
Η ασυνεννοησία «σκοτώνει» τη διεκδίκηση. Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης η έλλειψη συνεργασίας των τοπικών φορέων και οι «κόντρες» έχουν ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα της περιοχής ως «όχημα προβολής», χωρίς να ... επιλύονται. Και η ιστορία επαναλαμβάνεται…
Σε ορισμένα υπουργεία έχουν να το λένε ότι «αφού όλοι οι φορείς θέτουν τα ίδια ζητήματα, γιατί δεν το κάνουν τουλάχιστον μαζί και οργανωμένα; Τι νόημα έχει ο ίδιος υπουργός να συναντάται με διαφορετικές αρχές του τόπου σε διάστημα ούτε εβδομάδας και να συζητούν τα ίδια πράγματα;».
Για παράδειγμα η χτεσινή συνάντηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστή Χατζηδάκη, είχε την ίδια ατζέντα που είχε η συνάντηση του τελευταίου με τον αντιπεριφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα, όπως και με τα στελέχη της διοίκησης της αιρετής Περιφέρειας, αλλά και με τον υπουργό Μακεδονίας και Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου. Δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Κι άλλοι υπουργοί σε διάστημα λίγων ημερών αντιμετώπισαν την ίδια κατάσταση.
Οι μεμονωμένες προσπάθειες όμως για επίλυση των σημαντικών ζητημάτων της περιοχής, ουσιαστικά αποδυναμώνουν τις δυνατότητες εξεύρεσης λύσεων ή έστω δεν έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα με μια κοινή προσπάθεια, που είναι σήμερα το ζητούμενο.
Η σύγχυση ρόλων και αρμοδιοτήτων, το έλλειμμα συνεργασίας και οι προσπάθειες για προσωπική προβολή δημιουργούν άλλο ένα πρόβλημα. Στην «κόντρα» για τον άτυπο ρόλο του «Θεσσαλονικάρχη» αποδίδουν πολιτικά στελέχη όλη αυτή την εικόνα. Την ύπαρξη «κόντρας» όμως δεν αποδέχεται κανένας από τους πόλους…
Οι προσωπικές στρατηγικές όμως είναι φανερές, σε ζητήματα κοινά όπως η μείωση των τελών του αεροδρομίου «Μακεδονία», η ενίσχυση του τουρισμού, η θαλάσσια συγκοινωνία, τα υδροπλάνα, ο ακτοπλοϊκός αποκλεισμός της Θεσσαλονίκης κτλ.
«Επρεπε να γίνεται συντονισμένα αυτή η προσπάθεια. Αντί με διαφορά μιας εβδομάδας να πηγαίνουμε ο ένας μετά τον άλλο, θα μπορούσαμε να συνεννοηθούμε ώστε να κάνουμε κοινή προσπάθεια και να πιέζουμε αποτελεσματικά. Αν οι συναντήσεις γίνονταν με διαφορά ενός ή δυο μηνών, ο εκάστοτε υπουργός θα είχε ικανό χρόνο για να απαντήσει τι έκανε στο διάστημα που μεσολάβησε. Μέσα σε μια εβδομάδα είναι φυσικό να μην έχει προλάβει να κάνει τίποτα. Κι έτσι δεν πετυχαίνουμε τίποτα κι εμείς», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.
Η Μητροπολιτική Ενότητα έχει στην αρμοδιότητά της όλα τα ζητήματα που αφορούν στο νομό και είναι διαδημοτικά. Ζητήματα της Κεντρικής Μακεδονίας έχει στην αρμοδιότητά της η Περιφέρεια. Αμιγώς ζητήματα της πόλης της Θεσσαλονίκης έχει ο δήμος, ενώ το υπουργείο τώρα αποκτά το δικό του πλαίσιο αρμοδιοτήτων, με αναπτυξιακή κατεύθυνση.
Η διεκδίκηση λύσεων είναι θεμιτή, όταν όμως γίνεται αποσπασματικά είναι ατελέσφορη. «Κάνει ο καθένας το… κομμάτι του», τόνιζαν κομματικά στελέχη της Θεσσαλονίκης. «Ο δήμαρχος μπορεί να έχει ενδιαφέρον για την αεροπορική ή ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης, όμως πρέπει να πιέζει και να συνεργάζεται με τη Μητροπολιτική Ενότητα, που είναι στην αρμοδιότητά της να θέσει το ζήτημα και να διεκδικήσει λύσεις από το αρμόδιο υπουργείο», έλεγαν.
Ο κ. Τζιτζικώστας δε διαφωνεί. Μάλιστα σημειώνει ότι «υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με όλους τους άλλους δημάρχους. Ο κ. Μπουτάρης ακολουθεί τη δική του στρατηγική. Αν εσείς το λέτε ‘κόντρα’ εγώ σας λέω ότι είναι ανώφελη και ανούσια. Αν υπήρχε σεβασμός στους ρόλους και φροντίζαμε να καλύψουμε το έλλειμμα συνεργασίας θα μπορούσαμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα. Χρειάζεται οργανωμένη προσπάθεια πίεσης».
Στελέχη της Περιφέρειας στρέφουν επίσης τα βέλη τους προς το δήμαρχο: «Δε συνεννοείται και λειτουργεί αυτόνομα, σε αντίθεση με τους άλλους δημάρχους. Προσπαθεί να οικειοποιηθεί ένα ρόλο μητροπολιτικό, αλλά είναι δήμαρχος, όπως δήμαρχοι είναι και οι υπόλοιποι, που μάλιστα δεν έχουν συμφωνήσει, ούτε επιθυμούν να τους ‘καπελώνει’ ένας ομόλογός τους».
Στελέχη της διοίκησης του δήμου απαντούν ότι «ο κ. Μπουτάρης καταβάλει προσπάθειες για την εξεύρεση λύσεων με κάθε τρόπο σε χρονίζοντα ζητήματα της πόλης. Η πόλη δεν είναι κλειστή και τα προβλήματα δεν αφορούν μόνο στα στενά διοικητικά όρια του δήμου Θεσσαλονίκης».
Από την άλλη, στελέχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επισημαίνουν πως το συγκεκριμένο μοντέλο διεκδίκησης το ακολουθεί εδώ και πολλά χρόνια η διοίκηση Ψωμιάδη και κάνουν λόγο για «όψιμους μιμητές».
Ελλείψει οριστικοποιημένων αρμοδιοτήτων με ανάλογο τρόπο λειτούργησε και ο ΥΜΑΘ, που ωστόσο έχει ως υπουργός διαφορετικό αντικείμενο και, σύμφωνα με στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν μπορεί να λειτουργεί διαπιστωτικά, αλλά να πιέζει σε άλλο επίπεδο (εντός της κυβέρνησης) για λύσεις. Ωστόσο, ο κ. Καράογλου αρχικώς ενημερώνεται και συζητά όλα τα ζητήματα και σε αυτή τη φάση τα θέτει στους αρμόδιους υπουργούς και μετά την οριστικοποίηση των αρμοδιοτήτων του αναμένεται να περάσει από τις διαπιστωτικές πράξεις στις ουσιαστικές…
voria.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου