6.8.12
Δέκα βουλευτές ζητούν εξεταστική για το 2004...
Διερεύνηση με εξεταστική επιτροπή - ή με όποιον άλλο πρόσφορο τρόπο - ζητούν εννέα βουλευτές για το σκάνδαλο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, το κόστος των οποίων αποδείχθηκε τετραπλάσιο του αρχικού! Ολυμπιακά κτίρια, συμβάσεις - εξπρές και σπατάλες μπαίνουν στο... μικροσκόπιο των βουλευτών, οι οποίοι απαιτούν, μέσω της Realnews, να λογοδοτήσουν όσοι διαχειρίστηκαν το δημόσιο χρήμα. Όλοι οι βουλευτές επιμένουν ότι η Ολυμπιάδα ήταν μία «υπερπαραγωγή» που εκτίναξε το δημόσιο χρέος στα ύψη και ζητούν, εκτός από έλεγχο νομιμότητας, να διενεργηθεί και έλεγχος σκοπιμότητας για όλα τα κόστη...
Δημήτρης Στρατούλης - ΣΥΡΙΖΑ
«Πρέπει να ερευνηθεί το ζήτημα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Είναι, άλλωστε, ένας από τους λόγους που οδηγήθηκε η χώρα στην κατάσταση που οδηγήθηκε και έπεσε έξω η οικονομία. Εξάλλου, εμείς ως κόμμα ήμασταν ευθύς εξ αρχής αντίθετοι με τη διεξαγωγή τους».
Νίκος Τσούκαλης - ΔΗΜΑΡ
«Πρέπει να διερευνηθεί το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων. Τη στιγμή που διερευνώνται όλα τα μεγάλα project προηγούμενων θητειών, είναι παράλειψη - και μάλιστα σκόπιμη - ότι αυτή τη στιγμή το ελληνικό Δημόσιο και ο ελληνικός λαός δεν γνωρίζουν το κόστος και τη διαχείριση των χρημάτων που έπεσαν στους Αγώνες. Και κυρίως, για τη μεταολυμπιακή αξιοποίηση των εγκαταστάσεων».
Παύλος Χαϊκάλης - Ανεξάρτητοι Ελληνες
«Είναι επιβεβλημένη και αναγκαία η έρευνα του φακέλου της Ολυμπιάδας του 2004, το κόστος της οποίας παραμένει ακόμη άγνωστο. Η όποια καθυστέρηση μπορεί να συμβάλει στην εξαφάνιση στοιχείων, τα οποία θα ωφελούσαν ώστε να αναδείξουν, μαζί με άλλα φαινόμενα, το πραγματικό χρέος της χώρας. Η ύπαρξη διεθνών ορκωτών λογιστών σε αυτή την έρευνα θα καθιστούσε το αποτέλεσμά της δίκαιο και μη αμφισβητήσιμο. Να γίνει και έλεγχος σκοπιμότητας και όχι μόνο νομιμότητας των αποδεικτικών στοιχείων».
Γρηγόρης Ψαριανός – ΔΗΜΑΡ
«Η εξεταστική έπρεπε να είχε γίνει από το 2006, πριν από τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου. Υπήρξε διασπάθιση του δημοσίου χρήματος για ασφάλεια, και κτίρια που έμειναν στο τέλος ανεκμετάλλευτα. Για να το πω πιο λαϊκά, ο κόσμος το έχει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι για το τι συνέβη το 2004».
Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης - Ν.Δ.
«Πιστεύω ότι πρέπει να διερευνηθεί ιδιαίτερα το κόστος των ολυμπιακών έργων, όχι μόνο γιατί κόστισαν πολύ ακριβότερα από τις τρέχουσες τιμές, αλλά και διότι δεν είχαν και καμία δυνατότητα μεταολυμποιακής χρήσης. Οι πολιτικές επιλογές που έγιναν γύρω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες από την κυβέρνηση Σημίτη, συνέβαλαν στο να εκτοξευτεί και το δημόσιο χρέος».
Λεωνίδας Γρηγοράκος - ΠΑΣΟΚ
«Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια και να διερευνηθεί σε βάθος το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων, διότι κρίθηκε από όλους υπερβολικά υψηλό. Σε μία εποχή, μάλιστα, που η Ελλάδα είχε ανάγκη αυτά τα χρήματα. Πιθανώς να μην είχαμε φθάσει σήμερα στο σημείο που ήμαστε αν τότε ό,τι έγινε είχε γίνει με μέτρο, με σοβαρότητα και συνέπεια. Ιδιαίτερο ρόλο στη διόγκωση του κόστους των Ολυμπιακών Αγώνων έπαιξε τόσο ο εξωτερικός όσο και ο εσωτερικός παράγοντας. Ήμουν με δηλώσεις μου τότε στη Βουλή - επί κυβέρνησης Σημίτη και το είχα πει στον τότε υπουργό Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη - αντίθετος με την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα. Θεωρούσα ότι με αυτά τα χρήματα που διατέθηκαν στην Ολυμπιάδα το 2004 θα μπορούσαμε να είχαμε καλύτερη ποιότητα ζωής και εσωτερική σταθερότητα, όσο και αν κάποιοι πίστευαν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες εκείνη την εποχή προσέφεραν στην εθνική μας αξιοπρέπεια».
Γιώργος Καλαντζής - Ν.Δ.
«Στη σημερινή εποχή που ο κόσμος δυσκολεύεται και δεν έχει να περάσει τον μήνα του, δεν μπορεί περίοδοι όπως αυτές του 2004, για τις οποίες κυκλοφορούν - έστω ομιχλώδεις - καταγγελίες για υπερβολές και για σπατάλες, να μην υπάρξει μία καθαρή εικόνα για το τι συνέβη. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο μία ανεξάρτητη Αρχή που θα διοριστεί από τη Βουλή».
Γιώργος Ντόλιος - ΠΑΣΟΚ
«Από τότε δήλωνα ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα ήταν επιζήμιοι για την Ελλάδα και ειδικά για την ελληνική περιφέρεια. Ήταν μία πολυτελέστατη φιέστα. Δημιούργησε χρέη και, επιπλέον, δεν είχαμε τη δυνατότητα ως χώρα ούτε να αξιοποιήσουμε αυτό καθαυτό το γεγονός, ούτε να συντηρήσουμε τα όποια οφέλη του. Θα πρέπει να θυμηθούμε στο Τόκιο - όταν διεκδικούσαμε τους Αγώνες - τους πανηγυρισμούς όλης της τότε πολιτικής ηγεσίας, από τον Ανδρέα Παπανδρέου και τη Δήμητρα Λιάνη μέχρι τους πανηγυρισμούς των Χαρίλαου Φλωράκη και Λεωνίδα Κύρκου... Επρόκειτο για υπερσπάταλους Αγώνες, στην προετοιμασία των οποίων πολλές διαδικασίες συμπτύχθηκαν λόγω της πίεσης του χρόνου. Θεωρώ ότι χρήζει έρευνας αλλά, για να γίνει εξεταστική, θα πρέπει να έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία ή ενδείξεις ότι διασπαθίστηκε χρήμα ή εκλάπη».
Σοφία Βούλτεψη - Ν.Δ.
«Οι Ολυμπιακοί του 2004 αποτελούν μία από τις συνιστώσες της πτώχευσης της χώρας. Δεν υπήρξε ούτε ένα έργο που να μην υπερέβη κατά 10 εκατ. ευρώ τον αρχικό του προϋπολογισμό. Ηταν ένα είδος ταρίφας... Όσον αφορά την Εξεταστική, θεωρώ ότι αυτή η διαδικασία έχει πλέον κλείσει τον βίο της, καθώς όλες οι προηγούμενες έχουν οδηγηθεί σε φιάσκο. Πιστεύω ότι πρέπει να πάμε σε ένα νέο είδος εξεταστικών, όπου οι κρίνοντες δεν θα είναι και κρινόμενοι. Παραδείγματα από το εξωτερικό υπάρχουν πολλά... Στη Βρετανία, το σκάνδαλο με τα βουλευτικά έξοδα διερευνήθηκε από έναν συνταξιούχο ανώτατο δημόσιο λειτουργό, τον Τόμας Λενγκ, στον οποίο η βασίλισσα είχε απονείμει τον τίτλο του σερ και ο οποίος εξέδωσε το πόρισμά του και... τα σκυλιά δεμένα. Το ίδιο συνέβη και με την επιτροπή για το χρέος της Ισλανδίας, η οποία ήταν τριμελής και συμμετείχαν ένας εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου - αποδεκτός από όλους - και δύο Ισλανδοί καθηγητές Οικονομικών από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ».
Παναγιώτης Ρήγας – ΠΑΣΟΚ
«Τα τελευταία δυόμισι χρόνια έχει γίνει ιδιαίτερα δυσμενές και επιβαρημένο το κλίμα για τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα. Καθετί που θα οδηγούσε στην έρευνα ή στη διαλεύκανση υποθέσεων που θεωρούνται αδιαφανείς ή έχουν οσμή σκανδάλου θα βοηθούσε. Με μία μόνο προϋπόθεση: Ότι οι διαδικασίες θα είναι αντικειμενικές, αδιάβλητες, ουσιαστικές και θα οδηγήσουν σε μια πραγματική έρευνα, είτε από ανεξάρτητη Αρχή είτε από εταιρεία. Αρκεί να μην υιοθετηθούν αποτυχημένες διαδικασίες, όπως οι εξεταστικές, που δεν έχουν οδηγήσει μέχρι σήμερα σε κανένας αποτέλεσμα».
Εξάλλου, μιλώντας στον Real Fm 97,8, ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας αναφέρθηκε σε υπερκοστολογήσεις των Ολυμπιακών έργων που εκτόξευσαν το κόστος πάνω από τα 12 δισ. ευρώ και τις οποίες είχε εντοπίσει.
Ως υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών είχε αναφέρει το γεγονός στη Βουλή το 2005, ωστόσο έτυχε αρνητικών αντιδράσεων καθώς όπως είπε, κάποιοι υποστήριζαν ότι χαλούσε το καλό κλίμα που είχε δημιουργήσει η χώρα διεθνώς. Πρότεινε να αναλάβει τον λογιστικό έλεγχο καταξιωμένος ελεγκτικός οίκος, για να έχουμε αποτελέσματα, για να αποφευχθεί να παιχτούν πολιτικά παιχνίδια.
real.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου