6.8.12

Επίθεση ενόπλων στα σύνορα Αιγύπτου-Ισραήλ με 15 νεκρούς...


Τουλάχιστον 15 συνοριοφύλακες σκοτώθηκαν την Κυριακή σε επίθεση ενόπλων στο φυλάκιο Κερέμ Σαλόμ στα σύνορα Αιγύπτου-Ισραήλ στην περιοχή του Σινά. Αιγύπτιος αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι δράστες ήταν «μαχητές του ιερού πολέμου», που εισχώρησαν από τη ...

Λωρίδα της Γάζας.

«Ακραία ισλαμιστικά στοιχεία εισχώρησαν από τη Λωρίδα της Γάζας μέσα από σήραγγες, σε συνεργασία με ακραία ισλαμιστικά στοιχεία από τις περιοχές αλ-Μαντίγια και Γκαμπάλ Χαλάλ της Αιγύπτου, και επιτέθηκαν σε μεθοριακό φυλάκιο την ώρα που οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί γευμάτιζαν, στο τέλος της ημέρας νηστείας του ραμαζανιού» δήλωσε ο Αιγύπτιος αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Αμέσως μετά την επίθεση οι ένοπλοι προσπάθησαν να διαφύγουν με δύο οχήματα, όμως το ένα ανατινάχθηκε στο Βόρειο Σινά και το άλλο καταστράφηκε από την ισραηλινή αεροπορία. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας του απέτρεψαν μία επίθεση που ενδεχομένως θα τραυμάτιζε πολλούς ανθρώπους.

Λίγο μετά την επίθεση ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με στρατιωτικούς αξιωματούχους, τον υπουργό Εσωτερικών και τον αρχηγό της υπηρεσίας πληροφοριών όπου, όπως ανακοινώθηκε, δόθηκαν «σαφείς οδηγίες ώστε να εντοπιστούν οι δράστες αυτού του εγκλήματος».

Ο Μόρσι χαρακτήρισε την επίθεση «δειλή πράξη που δεν θα μείνει αναπάντητη» και δεσμεύθηκε να ανακτήσει τον έλεγχο της χερσονήσου του Σινά.

«Οι δυνάμεις (ασφαλείας) θα επιβάλλουν τον έλεγχο στους τομείς επιρροής τους» δήλωσε ο Μόρσι λίγη ώρα αργότερα σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, προσθέτοντας ότι έχει δώσει «σαφείς οδηγίες» να ανακτηθεί ο πλήρης έλεγχος του Σινά, όπου η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά την εξέγερση στις αρχές του 2011 και την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, «ο καθένας θα δει ότι οι αιγυπτιακές δυνάμεις είναι σε θέση να ακολουθήσουν τους εγκληματίες όπου κι αν βρίσκονται. Αυτοί οι εγκληματίες, δεν έχουν θέση ανάμεσά μας». Επίσης προειδοποίησε ότι βαρύ τίμημα θα πληρώσουν «και εκείνοι που συνεργάζονται με τους δράστες της επίθεσης».
Στη χερσόνησο του Σινά όπου βρίσκονται τα πιο προσοδοφόρα παραθαλάσσια θέρετρα της Αιγύπτου, κατοικεί μεγάλος αριθμός Βεδουίνων οι οποίοι ήταν στο περιθώριο επί προεδρίας του Χόσνι Μουμπάρακ. Η έλλειψη ασφάλειας είναι ακόμη πιο αισθητή μετά την πτώση του Μουμπάρακ τον Φεβρουάριο του 2011.

Η κατάσταση στη χερσόνησο του Σινά έχει γίνει ακόμη πιο επισφαλής λόγω της περιορισμένης στρατιωτικής παρουσίας στο πλαίσιο της αποστρατιωτικοποίησης του τομέα αυτού, όπως προβλέπουν οι ισραηλινο-αιγυπτιακές ειρηνευτικές συμφωνίες του 1979.

Ο αγωγός που μεταφέρει φυσικό αέριο στο βόρειο τμήμα του Σινά για να τροφοδοτεί το Ισραήλ και την Ιορδανία ήταν ο στόχος 15 επιθέσεων μέσα σε ένα χρόνο.
BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: