7.7.12
Το σχέδιο της κυβέρνησης για την οικονομία...
Μπορεί το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν» να στοιχειώνει ακόμα το μέλλον της χώρας μας, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας όμως αναλαμβάνει να παρουσιάσει (και να πείσει Έλληνες και ξένους) πού θα βρεθούν «αρκετά λεφτά», για να μη... χρειαστούν ποτέ μισθωτοί και συνταξιούχοι να πληρώνουν νέα βάρη, όπως διαρκώς ως τώρα συνέβαινε.
Το απόγευμα στις 6 στη Βουλή, αύριο το πρωί στις 10 με την Τρόικα και στο απόγευμα της Δευτέρας στο Γιούρογκρουπ, ο Γιάννης Στουρνάρας θα πει και θα αναλύσει πέντε βασικές θέσεις-προτάσεις για να πάψει να ψάχνει διαρκώς και βρει λεφτά από τους ίδιους και τους ίδιους. Συγκεκριμένα:
1. Η δέσμευση για επαναδιαπραγμάτευση ισχύει, αλλά αυτή θα επιδιωχθεί εν ευθέτω χρόνω(Σεπτέμβριο) και εφόσον πρώτα η χώρα καταφέρει να ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία της, δείχνοντας τουλάχιστον προσπάθεια να προσεγγίσει τους στόχους της.
2. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει άμεσα να θέσει «ρήτρα ύφεσης» στο Μνημόνιο, για να μην απαιτούνται από τη χώρα μας πρόσθετα μέτρα εάν οι αστοχίες οφείλονται στο γεγονός και μόνο πως «ξέφυγε» πέρα από τις προβλέψεις η ύφεση. Θα τονίσει πως η ύφεση ήταν διπλάσια από όσο προέβλεπε η Τρόικα, άρα ακόμα και αν η κυβέρνηση "πιάσει" τους στόχους για έσοδα και δαπάνες το έλλειμμα θα είναι και πάλι μεγαλύτερο ως ποσοστό του ΑΕΠ -επειδή μικραίνει ο παρανομαστής- άρα δεν θα πρέπει μετά να ληφθούν και πρόσθετα νέα μέτρα που θα βαθύνουν και άλλο την ύφεση.
Το επιχείρημα μπορεί να «πιάνει» στην ελληνική Βουλή, δύσκολα πείθει όμως ελεγκτές και δανειστές που ξέρουν πως το Μνημόνιο εφαρμόστηκε «στραβά». Τους δίνει ίσως όμως πολιτικά τη δυνατότητα να συγκατανεύσουν στην ελληνική θέση χωρίς να θεωρηθεί από τις αγορές πως μας «χαρίζονται», εάν και εφόσον φυσκά αυτοί κρίνουν πως -θέλοντας και μη- εδώ που φτάσαμε πρέπει να γίνει μια νέα αρχή για την περίπτωση της Ελλάδος, μετά από τους κάκιστους χειρισμούς των τελευταίων μηνών και ετών.
3. Αποκρατικοποιήσεις ευρείας κλίμακας σε κρατικές επιχειρήσεις και στο Real Estate με... «πιλότο» το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Θα πρόκειται για «ισοδύναμα μέτρα» για να μην κοπούν πλέον μισθοί και συντάξεις, αλλά και για να προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και νέων επενδύσεων με γνώμονα την Ανάπτυξη -αλλά και την περιβαλλοντική «ευαισθησία».
4. Σαρωτική κατάργηση φορέων και υπηρεσιών μέσω της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
5. Νέα ρύθμιση για επαναπατρισμό καταθέσεων που έχουν βγει στο εξωτερικό. Θα είναι μικρής διάρκειας και ελέγχεται αν τα έσοδα που «φυγαδεύτηκαν» είχαν δηλωθεί στην εφορία ή όχι. Αν δικαιολογούνται από τις δηλώσεις εισοδήματος περασμένων ετών, τότε θα επιστρέφουν χωρίς καμία επίπτωση στη χώρα μας.
Αν όχι, ο πολίτης θα πληρώνει ένα πρόστιμο (ίσως 3%-6% του κεφαλαίου) και θα εισάγει νόμιμα τα χρήματα στη χώρα μας, «εξαγοράζοντας» έτσι την φορολογική του ασυλία. Στην κυβέρνηση θεωρούν άδικο μεν ένα τέτοιο σύστημα, αλλά οι έκτακτες συνθήκες υπαγορεύουν να ληφθεί το μέτρο -που εφάρμοσε παλαιότερα για μικρό χρονικό διάστημα και η Ιταλία..
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου