4.7.12
Επιτηρητή στέλνει και ο Ολι Ρεν...
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΠΙΝΘΟΥΡΑΚΗΣ
Τον δικό της τοποτηρητή ετοιμάζεται να ορίσει στην Αθήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακολουθώντας το παράδειγμα του ΔΝΤ και της ΕΚΤ που έχουν ήδη από καιρό ορίσει τους δικούς τους. Η κατ' αρχάς απόφαση ελήφθη προ πενταμήνου, οπότε υιοθετήθηκε το νέο πρόγραμμα για την ...
Ελλάδα και στόχος είναι μεταξύ άλλων η ώσμωση τής υπό τον Ράιχενμπαχ Ομάδας Δράσης με τις δομές της τρόικας.
Προς τον σκοπό αυτό, οι Βρυξέλλες αναμένεται να ορίσουν στο εγγύς μέλλον ένα κοινοτικό τεχνοκράτη ο οποίος έχοντας την έδρα του στην Αθήνα θα αναλάβει τον συντονισμό των υπηρεσιών της Ομάδας Δράσης με τις αντίστοιχες της Επιτροπής. Η καθυστέρηση του ορισμού του δεν είναι άσχετη από την προεκλογική περίοδο στην οποία βρισκόταν η Ελλάδα, αν και τα υπόλοιπα μέλη του μόνιμου κλιμακίου της Επιτροπής στην Αθήνα έχουν ήδη εγκατασταθεί. Ο εν λόγω τεχνοκράτης θα συνεργάζεται με τον επικεφαλής της ομάδας των υπαλλήλων της Επιτροπής στην τρόικα Ματίας Μορς και θα ανήκει στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων της Επιτροπής, της οποίας ως γνωστόν προϊσταται ο Ολι Ρεν. Αποστολή των εγκατεστημένων στην Αθήνα ευρωκρατών είναι η διαρκής ενημέρωσή τους για τον τρόπο με τον οποίο υλοποιείται το Μνημόνιο, ούτως ώστε, μεταξύ άλλων, να τεθεί τέλος στο ανά τρίμηνο θρίλερ επισκέψεων της τρόικας στην Ελλάδα.
ΝΕΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ. Ο τοποτηρητής του Ολι Ρεν καταφτάνει στην Ελλάδα ενώ συνεχίζονται οι πιέσεις προς την Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις της Καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και του σλοβάκου Πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίκο ύστερα από τη συνάντηση που είχαν χθες στο Βερολίνο.
«Αν με ρωτάτε πώς βλέπουμε ως εκπρόσωποι μιας μικρής χώρας την εξέλιξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα σας απαντήσω με ένα παράδειγμα», σχολίασε ο Φίκο, για να γίνει πιο συγκεκριμένος: «Η Σλοβακία υπολογίζει σε μια αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος που θα είναι μεγαλύτερη του 2,6% το 2013. Αν η Ελλάδα, που εκπροσωπεί μόνο το 2% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χρεοκοπήσει, τότε η χώρα μας δεν θα έχει αύξηση 2,6% αλλά μείωση 4%». Ο Ρόμπερτ Φίκο δεν παρέλειψε ακόμη να προσθέσει ότι ο μεγάλος φόβος είναι να υπάρξουν τυχόν καταστροφικές εξελίξεις σε άλλες χώρες και όχι στο εσωτερικό της Σλοβακίας.
Η Ανγκελα Μέρκελ δεν αναφέρθηκε ειδικά στην Ελλάδα. Είπε όμως εμμέσως ότι ελπίζει πως η χώρα μας θα γλιτώσει τη χρεοκοπία. «Δουλεύουμε, και αυτό ήταν και το πνεύμα των σημερινών συνομιλιών μας, για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης, έτσι όπως αυτή είναι σήμερα» είπε. «Για άλλα ενδεχόμενα δεν μιλήσαμε, και αυτό θα πρέπει να μείνει έτσι», δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου.
Επίθεση Μπαρόζο. Προειδοποίηση, ότι οι διχασμοί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν ωφελούν κανέναν, έστειλε προς πάσα κατεύθυνση ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο. «Αυτοί που γνωρίζουν ευρωπαϊκή ιστορία γνωρίζουν πόσο αρνητικός ήταν ο ρόλος της προκατάληψης και του συμπλέγματος ανωτερότητας ενός μέρους της Ευρώπης επί του άλλου», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν μου άρεσε καθόλου η ατμόσφαιρα μετά την τελευταία (Σύνοδο Κορυφής), όταν είδα μερικούς να διακηρύσσουν τη νίκη τους επί των άλλων».
Ιδιαίτερα αυστηρή κριτική άσκησε στους βρετανούς ευρωσκεπτικιστές, επισημαίνοντας - εν μέσω χειροκροτημάτων - ότι η χώρα τους έχει ξοδέψει εκατοντάδες δισ. ευρώ για να στηρίξει τράπεζες, «περισσότερα από οποιαδήποτε χώρα στην ΕΕ». Και κατέληξε: «Επιτρέψτε μου να σας πω ότι προκαλεί απορίες το γεγονός ότι φαίνεται να απολαμβάνετε τις δυσκολίες της ευρωζώνης».
NEA.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου