2.7.12
Το μεγάλο παζάρι με την τρόικα...
Στόχοι η παράταση του προγράμματος προσαρμογής και η απαλλαγή από το χρέος των τραπεζών
Ρεπορτάζ Ειρήνη Χρυσολωρά
Δυναμικό πρόσωπο στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών φιλοδοξεί να εμφανίσει η κυβέρνηση στην τρόικα - που έρχεται την Τετάρτη - και στις...
προγραμματικές δηλώσεις της, ελπίζοντας να κερδίσει με αυτό τον τρόπο την εμπιστοσύνη των πιστωτών μας και να εξασφαλίσει τις αλλαγές που θέλει η χώρα στο Μνημόνιο - κυρίως περισσότερο χρόνο και αφαίρεση από το δημόσιο χρέος των 50 δισ. ευρώ των τραπεζών.
«Κάτι πρέπει να δώσουμε για να μπορούμε να ζητήσουμε αυτά που θέλουμε», παρατηρούσε υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου. Το τι θα δώσουμε είναι βεβαίως το δύσκολο κομμάτι, καθώς οι εκκρεμότητες του Μνημονίου, που θα έπρεπε κανονικά να έχουν καλυφθεί έως το τέλος Ιουνίου είναι δεκάδες και ορισμένες από αυτές δεν είναι συμβατές με την προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων. Επιπλέον, ως γνωστόν, εκκρεμεί και ο καθορισμός των μέτρων 11,5 δισ. ευρώ του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, 2012 - 2014.
Η ΑΦΕΤΗΡΙΑ. Σύμφωνα πάντως με συγκλίνουσες πληροφορίες από στελέχη του οικονομικού επιτελείου, το πρώτο «χαρτί» που θα βγάλει η κυβέρνηση στην τρόικα θα είναι οι ιδιωτικοποιήσεις. Μεταξύ αυτών θα περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτές του ΟΠΑΠ, αλλά και της ΔΕΠΑ, των λαχείων και της αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας όπως το κτίριο του ΙΒC, όπου στεγάζεται το Golden Hall. Πρόκειται για ιδιωτικοποιήσεις που έχουν δρομολογηθεί ήδη, όχι όμως και ολοκληρωθεί και η κυβέρνηση σκοπεύει να επιδιώξει τώρα την επιτάχυνσή τους.
Παράλληλα, εκτός από τις ιδιωτικοποιήσεις, τα στελέχη της κυβέρνησης διαμηνύουν σε κάθε τόνο την πρόθεσή τους να προωθήσουν τις διαρθρωτικές αλλαγές, που είναι το αγαπημένο θέμα της τρόικας και αυτό στο οποίο επικεντρώνει την κριτική της, με το επιχείρημα ότι οι σχετικές καθυστερήσεις ευθύνονται για την όποια αποτυχία του Μνημονίου.
Οι διαρθρωτικές αλλαγές όμως είναι ένας πολύ ευρύς τομέας, στον οποίο μπορεί να συμπεριληφθούν σχεδόν όλα τα μέτρα του Μνημονίου. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, θέτει σε προτεραιότητα μεταξύ των διαρθρωτικών αλλαγών το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που εκκρεμεί εδώ και μήνες. Αν και ο στόχος του είναι η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, το νέο νομοσχέδιο προορίζεται επίσης να καταργήσει φορολογικές απαλλαγές και προνομιακά καθεστώτα, κάτι που ισοδυναμεί με επιβαρύνσεις τουλάχιστον για ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων.
Αλλο θέμα σε προτεραιότητα είναι οι συγχωνεύσεις οργανισμών, κάτι που μοιραία θα φέρει μετατάξεις ή απολύσεις. Ακόμη, σχεδιάζεται η κατά προτεραιότητα προώθηση των μέτρων που αφορούν τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων προμηθειών, το σύστημα υγείας και ειδικότερα την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και μηχανογράφηση, όπως και το επιχειρηματικό περιβάλλον και συγκεκριμένα τη διευκόλυνση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων.
Στις εκκρεμότητες περιλαμβάνονται και άλλα, πιο επώδυνα ή πολιτικά δύσκολα μέτρα, όπως είναι η μείωση των ειδικών μισθολογίων κατά 12%, αλλά και νέες αλλαγές στα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα, μεταξύ των οποίων στους δικηγόρους.
Η κυβέρνηση θα θελήσει να δώσει δείγματα γραφής σε όλα τα προαναφερόμενα, να πείσει ότι πράγματι θεωρεί τον εαυτό της «ιδιοκτήτη» του Μνημονίου, όπως έγραφε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην επιστολή του στη Σύνοδο Κορυφής, για να διεκδικήσει στη συνέχεια με αξιώσεις τα αιτήματά της.
ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ. Αυτή τη στιγμή τα αιτήματα συνοψίζονται κυρίως στη διετή παράταση του Μνημονίου, καθώς και στην επέκταση και στην Ελλάδα των μέτρων που αποφασίστηκαν την Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής για την Ιταλία και την Ισπανία, δηλαδή να χρηματοδοτούνται οι τράπεζές τους απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και να μην υπολογίζεται το σχετικό ποσό στο δημόσιο χρέος. Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 50 δισ. ευρώ για τις τράπεζές της στο πλαίσιο του Μνημονίου και εφόσον η ρύθμιση της Συνόδου Κορυφής επεκταθεί και σε αυτήν θα μειωθεί αντίστοιχα το δημόσιο χρέος της, αφού το ποσό θα χρωστούν πλέον οι ίδιες οι τράπεζες και όχι το Δημόσιο.
Καμία από τις δύο διεκδικήσεις - οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους - δεν θα γίνει εύκολα αποδεκτή, όπως προκύπτει από δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων. Ειδικά, όμως, για το θέμα του χρέους έχει γίνει ήδη σαφές ότι αυτό που θα απαιτηθεί είναι κυρίως δείγματα γραφής για την πιστή εφαρμογή του Μνημονίου...
ΝΕΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.