30.7.12
Στην πρέσα οι μισθοί στις ΔΕΚΟ...
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Έλενα Λάσκαρη
Σε νέο μαχαίρι στους μισθούς των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ από την 1η Ιανουαρίου του 2013 προσανατολίζεται η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει το πακέτο μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ, χωρίς να απαιτηθούν νέες οριζόντιες περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων στον στενό δημόσιο τομέα.
Από την...
άλλη πλευρά, συντάξεις, επιδόματα και εφάπαξ θα εισφέρουν στο πακέτο εξοικονόμησης ύψους 5 δισ. ευρώ, εκτός εάν οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που αναμένει σήμερα το οικονομικό επιτελείο οδηγήσουν σε λίφτινγκ των σκληρών περικοπών στη λογική της αντικατάστασης μέρους των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων με ισοδύναμα μέτρα.
ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ. «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, τα μέτρα είναι σκληρά, θα αγγίξεις μεδούλι» ομολογεί κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, συμπληρώνοντας όμως πως στην αντίθετη περίπτωση δεν υπάρχει πλέον η παραμικρή αμφιβολία πως «θα μας πετάξουν από το ευρώ».
Στη σημερινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο βάζει στο τραπέζι τα μέτρα που συναντούν ενστάσεις από την πλευρά των πολιτικών αρχηγών και αφορούν κυρίως τις περικοπές μισθών και συντάξεων. Οι τρεις αρχηγοί φέρεται να έχουν συμφωνήσει στα 10 δισ. ευρώ από το σύνολο των 11,5 δισ. ευρώ ενώ από τον κατάλογο των μέτρων έχουν εξαιρεθεί οι προτάσεις που αφορούσαν την περικοπή των «υπολοίπων» των δώρων Χριστουγέννων - Πάσχα και του επιδόματος αδείας στους δημοσίους υπαλλήλους, όπως άλλωστε και η επιβολή πλαφόν κάλυψης 1.500 ευρώ για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κάθε ασφαλισμένου.
«Το πολιτικό κόστος θα ήταν δυσανάλογα μεγάλο έναντι του δημοσιονομικού οφέλους» σημειώνει πηγή του υπουργείου Οικονομικών, τονίζοντας ότι το πλαφόν των 1.500 ευρώ θα οδηγούσε σε εξοικονόμηση ύψους 182 εκατ. ευρώ και όλον τον κόσμο στους δρόμους.
Αντίθετα, ελάχιστες πιθανότητες εξαίρεσης από τον κατάλογο των μέτρων έχουν, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ. Οι μισθοί των περίπου 68.000 εργαζομένων στις ΔΕΚΟ θα συμπιεστούν σημαντικά καθώς οι προβλεπόμενες εξοικονομήσεις δαπανών αγγίζουν τα 500 εκατ. ευρώ. Το μέτρο, όπως σημειώνει υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως οριζόντια περικοπή μισθών, καθώς επί της ουσίας θα επεκταθεί και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα το ενιαίο μισθολόγιο που εφαρμόζεται σήμερα στο στενό Δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, σειρά επιδομάτων τα οποία εξακολουθούν να λαμβάνουν μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ θα περικοπούν και θα ισχύσει ο κανόνας της ίσης αμοιβής με τους εργαζομένους στον στενό δημόσιο τομέα με τα ίδια τυπικά προσόντα και τα ίδια χρόνια προϋπηρεσίας.
Δυσκολίες προκύπτουν στην εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων για να αποφευχθεί η υλοποίηση της πρότασης που οδηγεί σε μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ από τα 360 στα 330 ευρώ, δεδομένου ότι τα 30 ευρώ των μηνιαίων περικοπών οδηγούν σε ετήσιο δημοσιονομικό όφελος 400 εκατ. ευρώ.
Ανοικτό παραμένει και το ζήτημα των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια, παρά τις προσπάθειες να μην εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες από 1ης Ιουλίου μειώσεις αποδοχών ενώ, όπως διαβεβαιώνουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε οι περικοπές στις συντάξεις να μην αγγίξουν τα χαμηλότερα κλιμάκια.
Τα σεναρια. Το τελευταίο σενάριο προέβλεπε ότι δεν θα γίνει καμία περικοπή στις συντάξιμες αποδοχές έως 1.400 ευρώ και από αυτό το όριο και μέχρι το πλαφόν των 2.300 ευρώ θα ακολουθήσουν κλιμακωτές μειώσεις 10%-15%. Αν το πλαφόν ανέβει στα 2.500 ευρώ, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθούν από άλλη πηγή εξοικονομήσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ. Το πλαφόν στα 2.300 ευρώ αποδίδει εξοικονομήσεις δαπανών ύψους 1,3 δισ. ευρώ, ενώ στα 2.500 ευρώ το δημοσιονομικό όφελος περιορίζεται σε 800 εκατ. ευρώ.
Το μέτρο αφορά τις κύριες συντάξεις. Για τις επικουρικές, στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση για κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης.
ΝΕΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου