1.7.12
Αρβανιτόπουλος: Κανονικά θα λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια το Σεπτέμβρη ...
Ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κων/νος Αρβανιτόπουλος διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη σύνοδο των πρυτάνεων στην Ερέτρια, ότι τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας θα... λειτουργήσουν κανονικά τον Σεπτέμβριο.
Νωρίτερα, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ είχαν εκδώσει «ψήφισμα – κατηγορώ» για τον νέο Νόμο Πλαίσιο, τον οποίο και χαρακτήρισαν «αντι-ακαδημαϊκό» και «ανεφάρμοστο», ενώ ζήτησαν την άμεση απόσυρση του.
Το ψήφισμα των πρυτάνεων θέτει σε αμφισβήτηση ολόκληρη την «φιλοσοφία» του νέου Νόμου, αλλά και την πολιτική που ακολουθείται συνολικά στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας.
Πάντως, ο υπουργός Παιδείας δεν άφησε σε κανένα σημείο της ομιλίας του να εννοηθεί ότι ο νέος Νόμος θα αλλάξει ή δεν θα εφαρμοστεί.
Ο κ. Αρβανιτόπουλος άκουσε τους πρυτάνεις και δήλωσε ότι οι απόψεις τους είναι βάση συζήτησης. Δεν «άνοιξε τα χαρτιά» του όμως ενώπιον των διοικήσεων των πανεπιστημίων, καθώς δεν έχουν γίνει ακόμη οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και δεν μπορεί να αποκαλύψει καμία εκ των αποφάσεων του.
Χωρίς διοικήσεις τα ΑΕΙ τον Σεπτέμβριο
«Η Σύνοδος των Πρυτάνεων καλεί την Κυβέρνηση να προχωρήσει χωρίς καμία καθυστέρηση στην αλλαγή του Ν. 4009/11 αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της, προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν τα Πανεπιστήμια. Από τις 31 Αυγούστου 2012 λήγει η θητεία Διευθυντών Τομέων, Προέδρων Τμημάτων, Κοσμητόρων Σχολών και μελών των Συγκλήτων, με συνέπεια τα Πανεπιστήμια, να μη διοικούνται και να μην έχουν ούτε καν τη δυνατότητα να χορηγήσουν πτυχία και τίτλους σπουδών στους φοιτητές» αναφέρεται στο ψήφισμα της Συνόδου πρυτάνεων ΑΕΙ.
«Οι εκλεγμένες Πρυτανικές Αρχές, μολονότι καταργούνται βιαίως δια νόμου στις 31 Αυγούστου 2012 μεσούσης της θητείας τους, ουδόλως ασχολούνται με το ζήτημα της παράτασης της θητείας τους, όπως σκοπίμως και αναληθώς διαδίδεται από κύκλους συμφερόντων που στρέφονται κατά του Δημόσιου Πανεπιστημίου» αναφέρεται δηκτικά στο ψήφισμα της Συνόδου.
«Επιμένουν όμως να διεκδικούν τη διασφάλιση της λειτουργίας του Δημόσιου Πανεπιστημίου, η οποία διακυβεύεται από τα θεσμικά και οικονομικά αδιέξοδα που έχουν σωρευτεί με αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας. Στην κατεύθυνση αυτή η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει καταθέσει από 9/5/2012 στο Υπουργείο Παιδείας τις βασικές προτάσεις της από έξι σημεία, για τις κατ' ελάχιστον απαραίτητες αλλαγές του Νόμου» τονίζουν.
Τι προτείνουν:
1. Αποκατάσταση των Ακαδημαϊκών και Διοικητικών αρμοδιοτήτων των Συγκλήτων ώστε το Συμβούλιο να αποκτήσει εποπτικό και ελεγκτικό ρόλο
2. Επαναφορά των Τμημάτων και των Τομέων ως θεμελιωδών ακαδημαϊκών και διοικητικών μονάδων.
3. Άμεση εκλογή των Πανεπιστημιακών Αρχών (Πρυτάνεων, Κοσμητόρων, Προέδρων κ.α. ) από την Πανεπιστημιακή Κοινότητα.
4. Διασφάλιση της Δημόσιας Χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων.
5. Θεσμική και οικονομική διασφάλιση της Φοιτητικής Μέριμνας (σίτιση, στέγαση, κ.α.)
6. Ανάκληση των κανονιστικών πράξεων που αφορούν στον ορισμό Οργανωτικών Επιτροπών και την θέσπιση της ταξινομικής ψήφου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.