1.7.12
Πυρετός διαβουλεύσεων ενόψει της πρώτης μάχης με την τρόικα...
Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με υπουργούς της κυβέρνησης στην οικεία του στην Κηφισιά ενόψει της έλευσης της τρόικας στην Αθήνα.
Συγκεκριμένα, ο ... κ. Σαμαράς πραγματοποίησε νωρίτερα συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλο, αντικείμενο της οποίας υπήρξε η προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό καθώς και τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου, το διευθυντή του γραφείου του Κ. Μπούρα και τον συνεργάτη του Γ. Μουρούτη.
Χθες, ο κ. Σαμαράς είχε μακρά σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, κατά τη διάρκεια της οποίας ενέκρινε κατάλογο προσώπων από τα οποία θα ζητηθεί να στελεχώσουν ΔΕΚΟ και επιχειρήσεις που άπτονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών.
Η κυβέρνηση, θεωρώντας δεδομένη την κατανόηση των εταίρων για τον χρόνο που χάθηκε λόγω της παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας, θα επιδιώξει να πείσει τους τροϊκανούς ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και στις διαρθρωτικές αλλαγές, καθώς και να διαπραγματευτεί ορισμένους από τους σκληρούς όρους του μνημονίου προκειμένου να μην υπάρξουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης απέναντι στις απαιτήσεις των δανειστών είναι το γεγονός ότι η χώρα δεν αντέχει άλλα μέτρα λιτότητας, τα οποία θα έχουν ως συνέπεια να βουλιάξουν την οικονομία σε μεγαλύτερη ύφεση.
Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, (που ξεκινούν από τη ΣΕΚΑΠ και τις θυγατρικές της Αγροτικής Τράπεζας (Δωδώνη και Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης) και διαρθρωτικών αλλαγών με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.
Κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι επίσης να ισχύσει και για την Ελλάδα η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής συμφώνα με την οποία τα χρήματα που χρειάζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (50 δισ. ευρώ για τη χώρα μας) δεν θσ εγγράφονται, υπό όρους, στο δημόσιο χρέος.
Σημειώνεται ότι εάν η Ελλάδα καταφέρει να αποτελέσει μέρος των αποφάσεων της Συνόδου, τότε το δημόσιο χρέος της θα μπορέσει να φτάσει στο 92% του ΑΕΠ και να καταστεί βιώσιμο, ενώ σε αντίθετη περίπτωση και πάντα σύμφωνα με το ήδη υπάρχον μνημόνιο, το χρέος της θα φτάσει το 116% του ΑΕΠ.
Πάντως, ο πρωθυπουργός αναμένει τις διαβεβαιώσεις των γιατρών του για την καλύτερη πορεία της υγείας του προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί πλήρως στα καθήκοντά του και να συντονίσει τη λειτουργία της κυβέρνησης από το Μέγαρο Μαξίμου.
Λόγω του προβλήματος της υγείας του έχουν καθυστερήσει ήδη οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και όπως όλα δείχνουν θα εξαντληθούν τα χρονικά όρια που θέτει το Σύνταγμα, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία στα τέλη της εβδομάδας, ώστε το αργότερο στις 9 ή στις 10 Ιουλίου να έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου