4.7.12
Μέρκελ - Φίκο: ρίχνουν λάδι στη φωτιά, στα σενάρια περί ελληνικής χρεοκοπίας...
Η πυρκαγιά γύρω από το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας συνεχίζει να μαίνεται. Νέο λάδι, αν και με τη μορφή … πυρόσβεσης, έριξαν σε αυτήν οι δηλώσεις της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ και του σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίκο ύστερα από τη σημερινή συνάντησή τους στο Βερολίνο.
«Αν με ...
ρωτάτε, πως βλέπουμε, ως εκπρόσωποι μιας μικρής χώρας, την εξέλιξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα σας απαντήσω με ένα παράδειγμα» είπε ο κ.Φίκο στην κοινή συνέντευξη τύπου που επακολούθησε. «Η Σλοβακία υπολογίζει με μια αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος μεγαλύτερο του 2,6% το 2013. Αν η Ελλάδα, που εκπροσωπεί μόνο το 2% του ΑΕΠ της ΕΕ, χρεοκοπήσει, τότε η χώρα μας δεν θα έχει αύξηση κατά 2,6%, αλλά μείωση κατά 4%». Ο μεγάλος φόβος μας, πρόσθεσε, είναι τυχόν καταστροφικές εξελίξεις σε άλλες χώρες, όχι στο εσωτερικό της δικής μας. Πέρα από αυτό όμως, είπε, είμαστε πρόθυμοι να εξυγιάνουμε τη δημόσια οικονομία με τρόπο όμως που αυτό να μην επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη.
Αναφερόμενος στους λόγους που η κυβέρνησή του τάσσεται κατά τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά όχι μόνο, ο κ.Φίκο είπε: «Στη Σλοβακία, οι άνθρωποι ζουν από μια σύνταξη 280 ευρώ και από μισθούς των 400 ευρώ το μήνα. Είναι λοιπόν δύσκολο να τους εξηγήσεις, γιατί πρέπει η χώρα μας να δώσει βοήθεια σε χώρες, στις οποίες οι συντάξεις φτάνουν τα 2.000 και τα 3.000 ευρώ, και οι αμοιβές τα 3.500.
Αυτές οι χώρες πρέπει λοιπόν καταρχάς να διακηρύξουν, ότι είναι πρόθυμες να προβούν στην εξυγίανση των δημοσιονομικών τους. Όταν θα το έχουν κάνει, μπορούμε κατόπιν να συζητήσουμε, αν θα είναι δυνατή η περαιτέρω βοήθεια. Γεγονός είναι πάντως, ότι η υπομονή της κοινής γνώμης έχει εξαντληθεί και ότι οι πολιτικοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως στην ευρωζώνη δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να πείσουν τους πολίτες τους για την αναγκαιότητα αυτής της βοήθειας».
Η κ.Μέρκελ που έδειχνε σύμφωνη με τις δηλώσεις του, δεν αναφέρθηκε στην Ελλάδα, δήλωσε όμως εμμέσως, ότι απεύχεται τη χρεοκοπία της. «Δουλεύουμε, και αυτό ήταν και το πνεύμα των σημερινών συνομιλιών μας, για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης, έτσι όπως αυτή είναι σήμερα» είπε. «Για άλλα ενδεχόμενα δεν μιλήσαμε, και αυτό θα πρέπει να μείνει έτσι» - και στο μέλλον.
Τελικά βέβαια δεν απέφυγε να κάνει ονομαστική αναφορά της χώρας. «Μιλήσαμε για την κατάσταση στα δυτικά Βαλκάνια, και ιδιαίτερα επίσης για την κατάσταση στο Μαυροβούνιο, τη Μολδαβία και τη Μακεδονία, ιδιαίτερα αναφορικά με την ονομασία της τελευταίας σε σχέση με την Ελλάδα» είπε. Ο στόχος μας, πρόσθεσε, είναι η εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας και σε αυτή την περιοχή της Ευρώπης.
Το γαϊτανάκι των δηλώσεων συνεχίστηκε από τον ολλανδό υπουργό ευρωπαϊκών υποθέσεων Μπεν Κνάπεν. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του γερμανικού ραδιοφωνικού σταθμού Deutschlandradio σχετικά με το αίτημα ορισμένων πολιτικών στη Γερμανία για έγκαιρη προετοιμασία της χώρας ενόψει της όλο και πιθανότερα γενόμενης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, o κ.Κνάπεν απάντησε: «Καταρχάς δεν επιθυμώ να κάνω εικασίες τέτοιου είδους. Εμείς είμαστε προετοιμασμένοι για τα πάντα. Όμως συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι Έλληνες θα τηρήσουν τις συμφωνίες τους. Επιπλέον εξέλεξαν πρόσφατα μια κυβέρνηση που είπε : «Θέλουμε να μείνουμε στο ευρώ και να συνεννοηθούμε γι αυτό με τους εταίρους μας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Συνεπώς θεωρώ ότι αυτό ισχύει, και δεν μπορώ να εικάσω οτιδήποτε άλλο».
Μόνο που τέτοιου είδους δηλώσεις δεν πείθουν πραγματικά. «Ο λόγος γι αυτό είναι, ότι οι ευρωπαίοι εταίροι θεωρούν φαύλο τον Σαμαρά και τους υπουργούς του» έλεγε γερμανός αναλυτής. Κι αυτό πρόσθεσε, προμηνύει συνέχιση του σίριαλ για επικείμενη χρεοκοπία της Ελλάδας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου