1.7.12
Παπανδρέου: Συλλογικές ευθύνες στην Ευρώπη! ...
logoplokies.blogspot.gr
Την κεντρική θέση των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων, για τις εξελίξεις στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, προσδιόρισε, για μια ακόμα φορά, ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γ. Παπανδρέου, στη σύσκεψη των σοσιαλιστικών ηγετών, που...
προηγήθηκε της προχθεσινής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ο πρώην πρωθυπουργός, σταθερός και συνεπής, στις θέσεις που από την αρχή και πρώτος απ΄ όλους υποστήριξε, τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής :
«.."Είναι μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη. Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Σε όσους λένε ότι δεν θέλουν να συλλογικοποιήσουν το ρίσκο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τους απαντώ ότι ήδη το ρίσκο το έχουμε συλλογικά. Και αν δεν δουλέψουμε μαζί, διαμορφώνοντας θεσμούς, όπως το ευρωομόλογο, μια τραπεζική ένωση, που θα εγγυάται τις καταθέσεις όλων των πολιτών, μια οικονομική, δημοσιονομική ένωση και μια στρατηγική για την ανάπτυξη, θα δούμε ότι το ρίσκο, η έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στην Ευρώπη, θα μεγεθυνθεί, θα μεγαλώσει στις αγορές, διαμορφώνοντας ένα βαθύ χάσμα, ένα νέο "τείχος του Βερολίνου", μπορεί να πει κανείς, μεταξύ εκείνων των χωρών που έχουν υψηλό ρίσκο και εκείνων των χωρών που έχουν χαμηλό ρίσκο.
Αυτό θα υπονομεύσει όχι μόνο την Ευρωζώνη, αλλά και την ίδια την Ευρώπη. Εμείς οι προοδευτικοί, εμείς οι σοσιαλιστές, ξέρουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να είναι παράγοντας καλού, παράγοντας θετικού έργου, όχι μόνο για τους ευρωπαϊκούς λαούς, αλλά και παγκόσμια, σε όλη τη διεθνοποιημένη οικονομία. Όπως και ότι η κρίση θα επηρεάσει όλους παγκοσμίως.
Γι’ αυτό είναι ώρα να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις τώρα, όσο γίνεται πιο άμεσα. Για το καλό της Ευρώπης, αλλά και της Ελλάδας.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, είναι πολύ εύκολο να δημιουργείται η αίσθηση ενός εξιλαστήριου θύματος, ότι δηλαδή, φταίει η Ελλάδα για τα προβλήματα αυτά. Νομίζω, πια είναι πασιφανές, ότι η Ελλάδα έχει μεν τα προβλήματά της και αυτά είναι που λύνουμε, με δύσκολες αποφάσεις, αναγνωρίζοντας τις δικές μας ευθύνες, αναλαμβάνοντας τις δικές μας ευθύνες, αλλά πρέπει πια να αναλάβει και συλλογικά η Ευρώπη τις ευθύνες της. Να συμπληρώσει την αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης. Δεν μπορεί πια -θα ήταν εύκολο- να πει κανείς «η Ελλάδα φταίει», δεν είναι έτσι. Τώρα πια, έχει αποκαλυφθεί ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και ως Ευρωπαίοι, από κοινού, συλλογικά, πρέπει να προχωρήσουμε…».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου