2.7.12
Γιατί ναυάγησε το διεθνές σχέδιο για τη Συρία...
Το πολυδιαφημισμένο σχέδιο για να μπει ένα τέλος στην αιματοχυσία στη Συρία και να τεθούν οι βάσεις για την μετάβαση στη Δημοκρατία ναυάγησε παρά το γεγονός ότι το υποστήριζε η Δύση.
Το Associated Press επιρρίπτει τις ευθύνες για το ναυάγιο στη... Ρωσία η οποία, στο διεθνές συνέδριο για την Συρία που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Γενεύη, απαίτησε τόσες αλλαγές στο κείμενο που στο τέλος η ίδια η εξόριστη συριακή αντιπολίτευση απέρριψε το σχέδιο ως «χάσιμο χρόνου» και «στερούμενο πάσης αξίας για τη χώρα».
Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της επιμένουν ότι το σχέδιο θα αναγκάσει τον Μπασάρ αλ-Ασαντ να εγκαταλείψει την εξουσία, η Ρωσία διαφωνεί και ο Ασαντ μάλλον είναι απίθανο να συμφωνήσει. Τα πάντα εξαρτώνται πλέον από τον απεσταλμένο του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.
Η ανάγκη να βρεθεί μια λύση στη Συρία, ύστερα από 15 μήνες λαϊκής εξέγερσης για την ανατροπή του Ασαντ και 14.000 νεκρούς, γίνεται ακόμη πιο πιεστική επειδή η σύγκρουση κινδυνεύει να εξαπλωθεί πέρα από τα σύνορα, στην Τουρκία. Οι σχέσεις των δυο χωρών κρέμονται από μια κλωστή αφότου η Δαμασκός κατέρριψε τουρκικό πολεμικό αεροπλάνο που πετούσε στον συριακό εναέριο χώρο. Η Αγκυρα απάντησε τοποθετώντας αντιαεροπορική άμυνα κατά μήκος των συνόρων.
Το σχέδιο της Δύσης χρειαζόταν την υποστήριξη της Ρωσίας γι' αυτό αφαιρέθηκε από το τελικό κείμενο η παράγραφος που προέβλεπε ότι «όσοι έχουν συνεχή παρουσία και συμμετοχή που θα υπονομεύσει την αξιοπιστία της μετάβασης και θα θέσει σε κίνδυνο την σταθερότητα και την συμφιλίωση» δεν θα λάβουν μέρος στη διαδικασία. Το κείμενο αναφερόταν στον Ασαντ και το στενό του περιβάλλον αλλά οι Ρώσοι σύμμαχοί τους αντέδρασαν σθεναρά στην παράγραφο αυτή.
Ως αποτέλεσμα, το σχέδιο δεν περιέχει κανένα κριτήριο για την συμπερίληψη ή μη στην μεταβατική κυβέρνηση και αφήνει την σύνθεσή της ολοκληρωτικά στην «αμοιβαία συμφωνία» της κυβέρνησης Ασαντ με την αντιπολίτευση. Και οι δυο πλευρές θα είχαν απεριόριστο βέτο στην επιλογή των μελών της μεταβατικής κυβέρνησης, το οποίο σημαίνει ότι θα παρατεινόταν το αδιέξοδο με τον Ασαντ να παραμένει στην εξουσία.
Ο Μπάσμα Κοντμάνι, εκπρόσωπος της εξόριστης αντιπολίτευσης που έχει σχηματίσει το Εθνικό Συμβούλιο της Συρίας με έδρα το Παρίσι, δήλωσε ότι η συμφωνία ήταν «διφορούμενη» και δεν περιλάμβανε κανένα μηχανισμό ή χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της.
Για την Δύση, η μόνη ελπίδα είναι η Ρωσία και η Κίνα, που μπλοκάρουν την ανάληψη δράσης από τον ΟΗΕ για την Συρία, να πείσουν τον Ασαντ να αποχωρήσει από την εξουσία. Προς το παρόν, ούτε η Μόσχα ούτε το Πεκίνο δεν δείχνουν να μετακινούνται στο ελάχιστο από την πλήρη υποστήριξη του Ασαντ...
BHMA
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου