5.6.12
Μία στις τρεις οι πιθανότητες εξόδου από την Ευρωζώνη, λέει για την Ελλάδα η S&P...
Οι πιθανότητες η Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη είναι μία στις τρεις, σημειώνει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's σε έκθεσή του που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα.
Αναφέρει επίσης ότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο, «δεν θα έχει αυτομάτως αρνητικές επιπτώσεις για άλλα κράτη στην.. ίδια περιφέρεια».
«Φρονούμε, τώρα, ότι υφίσταται τουλάχιστον μια πιθανότητα στις τρεις η Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη» αναφέρει η έκθεση. «Όμως επί του παρόντος φρονούμε επίσης ότι, εάν κάτι τέτοιο συμβεί, δεν θα έχει αυτομάτως αρνητικές επιπτώσεις με διάρκεια για την προοπτική άλλων κρατών στην ίδια περιφέρεια και ως προς τη δική τους δυνατότητα να παραμένουν στην Ευρωζώνη» προσθέτει.
Την ίδια ώρα ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος προβλέπει κορύφωση της κρίσης το φθινόπωρο και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους ισχυρούς της ΕΕ, λέγοντας ότι αντιμετωπίζουν την κατάσταση με «λάθος θεραπεία» και έχουν ένα περιθώριο τριών μηνών για να σώσουν το ευρώ.
Όπως χαρακτηριστικά είπε από το βήμα συνεδρίου στην Ιταλία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν αντιληφθεί «τη φύση της κρίσης», καθώς επικεντρώνονται στα επίπεδα του χρέους, ενώ η κρίση είναι περισσότερο «πρόβλημα του τραπεζικού τομέα και πρόβλημα ανταγωνιστικότητας». Για το λόγο αυτό, όπως είπε, εφαρμόζουν «λάθος θεραπεία», επιβάλλοντας σκληρά μέτρα λιτότητας.
«Δεν μπορείς να μειώσεις το χρέος συρρικνώνοντας την οικονομία» πρόσθεσε, προβλέποντας ότι η κρίση θα κορυφωθεί το φθινόπωρο και ο χρόνος για τη σωτηρία του ευρώ μετρά αντίστροφα.
«Η κρίση είναι πολύ πιθανό να κορυφωθεί το φθινόπωρο. Μέχρι τότε θα έχει εξασθενίσει η οικονομία της Γερμανίας» είπε, σημειώνοντας ότι τότε θα είναι πολύ δύσκολο για την καγκελάριο Μέρκελ να παράσχει βοήθεια σε άλλες χώρες. Αυτό είναι που δημιουργεί το περιθώριο των τριών μηνών, εξήγησε.
Αναφερόμενος στην πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, ο Τζ.Σόρος εκτίμησε ότι υπό το φόβο εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τελικά θα αναδειχθεί ένας κυβερνητικός συνασπισμός, ισχνής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, που θα είναι διατεθειμένος να εφαρμόσει τους όρους της δανειακής σύμβασης.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου