30.6.12
Στην κόψη του ξυραφιού η Συρία, με διάχυση της κρίσης προειδοποιεί ο Άναν...
Έκκληση στις διεθνείς δυνάμεις να υπάρξει συναίνεση σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο για τη Συρία, που θα περιλαμβάνει επίσης και τις αρχές για μια μεταβίβαση της εξουσίας, έκανε ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Άναν κατά την ...
έναρξη της διάσκεψης της Ομάδας Δράσης για τη Συρία στη Γενεύη. Κύριο μέτωπο διαφωνιών αυτό μεταξύ της Ρωσίας και των δυτικών χωρών και αντιλεγόμενο σημείο το αν και κατά πόσο μπορεί ο Μπασάρ αλ-Άσαντ να έχει ρόλο σε μία περίοδο μετάβασης σε μία διάδοχη κατάσταση.
Στη σύνοδο μετέχουν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Τουρκία, οι χώρες του Αραβικού Συνδέσμου και οι χώρες της ΕΕ.
Η κατάσταση στη χώρα, προειδοποίησε, μπορεί να προκαλέσει ανάφλεξη στην περιοχή και αν δεν επιλυθεί η κρίση να προσλάβει παγκόσμιες διαστάσεις.
«Μια παγκόσμια κρίση τεράστιας σοβαρότητας ελλοχεύει. Βρισκόμαστε εδώ για να συμφωνήσουμε στις κατευθυντήριες γραμμές και στις αρχές μιας υπό τη Συρία πολιτικής μετάβασης που θα ικανοποιεί τις νόμιμες φιλοδοξίες του συριακού λαού», είπε ο Άναν.
Επιπλέον, επισήμανε ότι η διεθνής κοινότητα θα φέρει μερίδιο της ευθύνης για τους νεκρούς στη Συρία αν εξακολουθήσει να είναι διχασμένη στο θέμα της κρίσης.
«Κανένας δεν πρέπει να αμφιβάλλει για τους ακραίους κινδύνους που προκύπτουν από τη σύγκρουση–για τους Σύρους, για την περιοχή και για τον κόσμο», πρόσθεσε ο Άναν και κάλεσε τις διεθνείς δυνάμεις και τις χώρες της περιοχής με επιρροή να συμφωνήσουν στον τρόπο τερματισμού της σύγκρουσης στη Συρία και να πιέσουν για μια πολιτική μετάβαση.
«Είτε θα ενωθείτε για να εξασφαλίσετε τα κοινά σας συμφέροντα, είτε θα διχαστείτε και σίγουρα θα αποτύχετε με τον δικό σας τρόπο. Χωρίς την ενότητα, την κοινή αποφασιστικότητα και την δράση τώρα... κανένας δεν μπορεί να κερδίσει και όλοι θα χάσουν με κάποιον τρόπο» , είπε ακόμη.
Ο Άναν επέμεινε ότι το σχέδιό του μεταβατικής κυβέρνησης θα πρέπει να προβλέπει τη συμμετοχή προσώπων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης «που δεν είναι ανυπόληπτα», μια έμμεση αναφορά στη συνεχιζόμενη στήριξη που παρέχει η Ρωσία στο Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Δύσκολες οι συνομιλίες»
Οι χώρες που προσέρχονται στη Σύνοδο δεν έχουν ενιαία γραμμή, παρά το ότι κοινή είναι η πεποίθηση ότι η εμφύλια βία πρέπει να τερματιστεί και να αντιμετωπιστεί το οξύ πολιτικό και ανθρωπιστικό πρόβλημα που βιώνει η χώρα εδώ και αρκετούς μήνες. Κάποιες, όπως η Τουρκία, έχουν διμερή προβλήματα με τη Συρία που, αν κλιμακωθούν, απειλούν να ανατρέψουν όλη την ως τώρα εικόνα.
Οι διαφωνίες κάνουν δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας, παραδέχτηκε Αμερικανός αξιωματούχος που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει τελικά κάποιου είδους σύγκλιση
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ, ειδικότερα, έχουν εκφράσει ανοιχτά την διαφορά τους στην φιλοσοφία προσέγγισης που θα πρέπει να ακολουθήσουν. Ωστόσο, μετά τη μακρά συνάντηση που είχαν την Παρασκευή οι υπουργοί Λαβρόφ και Κλίντον διαφάνηκε ότι μπορεί να υπάρξουν και σημεία προόδου στη Γενεύη\. Χωριστές συναντήσεις είχαν και το Σάββατο.
Υπέρ μία σκληρότερης αντιμετώπισης τάχτηκε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ που κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα να συντάσσει ψήφισμα το οποίο θα προβλέπει την επιβολή κυρώσεων κατά της Συρίας με βάση το Κεφάλαιο 7 του Χάρτη του Οργανισμού.
Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ και οι στενοί συνεργάτες του, επισήμανε ο Χέιγκ σύμφωνα με το Reuters, δεν μπορούν να συμμετέχουν σε μια πολιτική μετάβαση και ότι η απόδοση ευθυνών θα πρέπει να αποτελεί μέρος αυτής της διαδικασίας.
«Χωρίς αυτό και την προοπτική της επιβολής ποινών για μη συμμόρφωση, δεν μπορεί να υπάρξει ιδιαίτερα αξιόπιστη πίεση προς το συριακό καθεστώς και άλλες πλευρές να αλλάξουν τακτική», σημείωσε.
* «Αποτελεσματικές αποφάσεις» και χρονοδιαγράμματα δήλωσε ότι αναμένει από τη Σύνοδο και η αντιπολίτευση. Όπως επισήμαναν οργανώσεις της, οι νεκροί το Σάββατο ξεπερνούν τους δέκα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου