29.6.12
Έφοδος ΣΔΟΕ στην Κοινωνία της Πληροφορίας...
Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός
Επιταχύνεται η εισαγγελική έρευνα σχετικά με τα «σύννεφα αδιαφάνειας και αυθαιρεσίας» που σκεπάζουν την «Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.». Έρευνα του ΣΔΟΕ, κατόπιν εντολής του εισαγγελέα Πρωτοδικών, κ. Γιάννη Δραγάτση, «ξεσκονίζει» τα οικονομικά στοιχεία εταιρειών που ανήκουν σε...
επιτελικά στελέχη της ΚτΠ Α.Ε., ενώ παράλληλα εξετάζει και τον ρόλο μερικών ακόμη εταιρειών που λειτούργησαν ως «παρένθετες», προκειμένου συγκεκριμένα έργα να καταλήξουν σε πρώην εξωτερικούς συνεργάτες της εταιρείας του Δημοσίου.
Ήδη τα πρώτα στοιχεία, τα οποία περιέχονται στην πορισματική έκθεση των δύο ελεγκτών του ΣΔΟΕ, καταγράφουν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες διασυνδέσεις ανάθεσης έργων από την ΚτΠ Α.Ε. σε άλλες εταιρείες, οι οποίες τυγχάνει να εκπροσωπούνται ή να ανήκουν σε στελέχη ή συνεργάτες της.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, μέσω των δημοσιευμάτων της zougla.gr, που κατέδειξαν το καθεστώς αδιαφάνειας που επικρατεί στην ΚτΠ, ενώ στη συνέχεια στο μικροσκόπιο της έρευνας μπήκε ο ρόλος του διευθύνοντος συμβούλου της ΚτΠ Α.Ε., κ. Γιώργου Καλαμαρά, καθώς και του υψηλόβαθμου στελέχους της εταιρείας, κ. Παναγιώτη Ψωρόιδα, οι οποίοι εμφανίζονται να ασκούν παράλληλη επιχειρηματική δραστηριότητα, όντας μέτοχοι στις εταιρείες «Ντάταβερς ΕΠΕ» (ο κ. Καλαμαράς) και «Τέσσερα Ε.Π.Ε.» και «Αιχμή Συμβουλευτική» (ο κ. Ψωρόιδας).
Από την προανάκριση προέκυψε ότι η μεν εταιρεία συμφερόντων του κ. Καλαμαρά έχει αναλάβει αρκετά έργα του ελληνικού Δημοσίου, ο δε κ. Ψωρόιδας εμφανίζεται να είναι συμμέτοχος στην εταιρεία «Αιχμή» με τον κ. Ιωάννη Κουτσολιόντο, για τον οποίο από τη θέση του στην Κοινωνία της Πληροφορίας είχε υπογράψει για να του αναθέσει έργα!
Έρευνα σε βάθος πραγματοποιείται, όμως, και για την εταιρεία «ΑILERON», η οποία έχει αναλάβει έργα από την Κοινωνία της Πληροφορίας. Ως εκπρόσωπος της συγκεκριμένης εταιρείας παρουσιάζεται ο κ. Χρήστος Παληογιώργος, εξωτερικός συνεργάτης της ΚτΠ, ενώ ως μέλη της AILERON εμφανίζονται επίσης πρώην εξωτερικοί συνεργάτες της εταιρείας, οι οποίοι «βαπτίστηκαν» ειδικοί σύμβουλοι.
Τα πρώτα αποτελέσματα
Από τον έλεγχο του ΣΔΟΕ έχουν προκύψει αρκετά στοιχεία «απευθείας αναθέσεων» έργων που έγιναν από την ΚτΠ σε εταιρείες που εκπροσωπούνται από τα «δικά μας παιδιά».
Οι δύο ελεγκτές οι οποίοι έχουν επωμιστεί τον ρόλο της οικονομικής διερεύνησης της υπόθεσης έχουν καταγράψει οκτώ περιπτώσεις απευθείας αναθέσεων έργων σε «ημετέρους», ενώ έχουν διερευνήσει και τις διαδικασίες «κλειστών διαγωνισμών» που πραγματοποιήθηκαν, με αποτέλεσμα άλλα έργα να καταλήξουν σε γνωστά πρόσωπα.
Στο πλαίσιο της έρευνας έχουν κληθεί να παράσχουν εξηγήσεις και στοιχεία οι εκπρόσωποι των εταιρειών που εμπλέκονται, ενώ έχει πραγματοποιηθεί και «έφοδος» στα γραφεία τους, προκειμένου να ελεγχθούν τα πλήρη οικονομικά στοιχεία.
Το αρχικό πόρισμα (καθώς ο έλεγχος συνεχίζεται) καταγράφει το ιστορικό της σχέσης μεταξύ της ΚτΠ Α.Ε. και της εταιρείας AILERON, στην οποία συμμετέχουν οι πρώην εξωτερικοί συνεργάτες της δημόσιας εταιρείας. Όπως προκύπτει, μεταξύ των δύο εταιρειών έχουν υπογραφεί συνολικά εννέα συμβάσεις. Σε οκτώ περιπτώσεις δεν έγινε καν διαγωνισμός, αλλά επελέγη η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης. Πρόκειται για έργα που στοίχισαν από 12.000 μέχρι και 43.000 ευρώ, πλην δύο περιπτώσεων όπου η προϋπολογισθείσα δαπάνη ανήλθε σε 6.600 και 8.300 ευρώ.
Η δε ένατη σύμβαση αφορά σε έργο που ανέλαβε η εταιρεία των εξωτερικών συνεργατών της ΚτΠ μέσω της διαδικασίας του «κλειστού» διαγωνισμού, ενώ άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι από τον έλεγχο του ΣΔΟΕ προέκυψε και σύμβαση η οποία υπεγράφη μεταξύ της ΚτΠ Α.Ε. και εταιρείας που εκπροσωπεί ένα από τα στελέχη της!
Οι «παραιτήσεις» που έμειναν στα συρτάρια
Ο φάκελος ο οποίος ακούει στο όνομα «Κοινωνία της Πληροφορίας» άρχισε να διερευνάται από τον Οκτώβριο του 2011, όταν η zougla.gr δημοσίευσε τις καταγγελίες αλλά και τα στοιχεία ανάθεσης έργων σε εταιρείες «ημετέρων».
Η αρχή έγινε με τις αποκαλύψεις που αφορούσαν στον κ. Γιώργο Καλαμαρά, ο οποίος ορίστηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚτΠ Α.Ε., με απόφαση του πρώην υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση στις 6 Απριλίου του 2010, και σε σύντομο χρονικό διάστημα διορίσθηκε και στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας.
Αγνοώντας τον κανόνα του «ασυμβίβαστου» που δεσμεύει τα στελέχη της ΚτΠ Α.Ε., ο κ. Καλαμαράς δέχθηκε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, παρά το γεγονός ότι από τον Απρίλιο του 2007 είχε συστήσει (μαζί με ακόμη δύο άτομα) μια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης με την επωνυμία «ΝΤΑΤΑΒΕΡΣ ΕΠΕ», η οποία ασχολείται με τη μελέτη, σχεδίαση, ανάπτυξη, εφαρμογή και διαχείριση διοίκησης έργων και γενικά συστημάτων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών καθώς και την εκπαίδευση χρηστών σε αυτά.
Το οξύμωρο της υπόθεσης, όμως, είναι ότι η εταιρεία συμφερόντων του επικεφαλής της ΚτΠ εμφανίστηκε να παίρνει έργα από το ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα από το Υπουργείο Πολιτισμού τον Μάιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2011. Μάλιστα, ορισμένοι χαρακτηρίζουν ως διόλου «συμπτωματικό» το γεγονός ότι παλαιότερα ο κ. Καλαμαράς είχε θητεύσει και στο ΟΠΕΠ στη θέση του διευθυντή ψηφιακών εφαρμογών, επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου.
Στην υπόθεση, τότε, παρενέβη ο πρώην υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος έδειξε την πόρτα της εξόδου σε όλους όσοι εμφανίζονταν να υπηρετούν στην εταιρεία του Δημοσίου και να έχουν παράλληλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, ενώ ακολούθησε και ανακοίνωση του πρώην υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής κ. Παντελή Τζωρτζάκη. Σε αυτή ο κ. Τζωρτζάκης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι ο κ. Καλαμαράς είχε την πρόθεση να παραιτηθεί (για λόγους ευθιξίας) από τη θέση του, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να συνέβη.
Παράλληλα, ο πρώην υφυπουργός τόνισε ότι θα διερευνούνταν σε βάθος και η υπόθεση του έτερου στελέχους, Παναγιώτη Ψωρόιδα, χωρίς ωστόσο ουδείς να γνωρίζει μέχρι σήμερα τι ακριβώς αποδείχθηκε από την «εσωτερική» έρευνα.
Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι το στέλεχος της ΚτΠ σύστησε τον Μάρτιο του 2005 την εταιρεία «Τέσσερα Ε.Π.Ε.», η οποία μεταξύ άλλων φέρεται να παρέχει «συμβουλευτικές υπηρεσίες οικονομικής διαχείρισης προς φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα», ενώ τρία χρόνια αργότερα, ενόσω δηλαδή υπηρετούσε στην εταιρεία του Δημοσίου, σύστησε την «Αιχμή Συμβουλευτική» μαζί με τον κ. Ιωάννη Κουτσολιόντο, ο οποίος τον Μάιο του 2008 ανέλαβε έργο από την ΚτΠ βάσει απόφασης μιας επιτροπής στην οποία προήδρευε ο κ. Ψωρόιδας!
Φωτογραφικοί διαγωνισμοί
Αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας αποτελεί όμως και ένα έργο το οποίο ανατέθηκε μέσω της ΚτΠ στην ΑILERON, το κόστος του οποίου ανήλθε σε 158.178 ευρώ, καθώς αφορούσε στην παροχή υπηρεσιών υποστήριξης στον Τομέα Παραγωγικής Λειτουργίας Έργων. Ουσιαστικά, το έργο αυτό αποτέλεσε έναν εύσχημο τρόπο για να «επαναπροσληφθούν» στην ΚτΠ όλοι οι πρώην εξωτερικοί συνεργάτες της, αφού είναι ενδεικτικό ότι και οι τρεις εταιρείες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό-παρωδία αποτελούνταν από «παλιούς γνώριμους» της δημόσιας υπηρεσίας οι οποίοι στο παρελθόν είχαν έμμισθη σχέση μαζί της!...
http://petraskandalou.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.