10.6.12

Λίγος χρόνος για κατάθεση μηχανογραφικών...


Περίπου 24.000 υποψήφιοι θα συνωστίζονται ημερησίως στις αρχές Ιουλίου στη διαδικτυακή πύλη του υπουργείου Παιδείας για να καταθέσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο. Βέβαια, αυτό θα συμβεί εάν οι ... υποψήφιοι κατανεμηθούν ισόποσα μέσα στις τελευταίες ημέρες έως ότου να ολοκληρωθεί η προθεσμία -στις 5/7- για την υποβολή μηχανογραφικού. Θα γίνει έτσι;

Οι ελληνικές συνήθειες άλλα δείχνουν. Οι περισσότεροι θα περιμένουν το... παρά ένα της προθεσμίας, με αποτέλεσμα να θεωρούνται σίγουρα ο αποσυντονισμός και τα προβλήματα στο ηλεκτρονικό σύστημα, όπως συνέβη πέρυσι. Για τον λόγο αυτό εκπαιδευτικοί ζητούν παράταση της προθεσμίας. Ειδικότερα, από Δευτέρα 18/6 και έως Πέμπτη 5/7 θα μπορούν οι υποψήφιοι -περίπου 120.000- των πανελλαδικών εξετάσεων για τα ΑΕΙ να υποβάλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους δελτίο.

Με βάση τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας, η ανακοίνωση των βαθμολογιών θα γίνει περί τα τέλη Ιουνίου.Ουσιαστικά δηλαδή, οι υποψήφιοι, με τον προσωπικό κωδικό που έχουν πάρει από το λύκειό τους (όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμη μπορούν έως 22/6), θα μπορούν (στη διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr) από τις 18 έως τα τέλη Ιουνίου να επεξεργάζονται σχέδια για το μηχανογραφικό και, αφού πάρουν τους βαθμούς, να το οριστικοποιήσουν.

Αυτό σημαίνει ότι θα μένουν λίγες ημέρες έως τις 5 Ιουλίου για να κατατεθούν τα μηχανογραφικά. «Νομίζω ότι κανείς δεν θα καταθέσει το μηχανογραφικό πριν μάθει τους βαθμούς. Ολοι θα τρέχουν την τελευταία στιγμή, οπότε ο μέσος όρος των 24.000 μηχανογραφικών ημερησίως δεν εκφράζει την πραγματικότητα των τελευταίων ημερών. Το ηλεκτρονικό σύστημα θα “κρεμάσει” και ίσως κάποιοι να μην καταφέρουν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους, όπως έγινε πέρυσι με 1.013 παιδιά», είπε στην «Καθημερινή» ο εκπαιδευτικός-αναλυτής κ. Στράτος Στρατηγάκης.

Ηδη, λοιπόν, διατυπώνονται αιτήματα προς το υπ. Παιδείας για παράταση της προθεσμίας. «Θα μπορούσε να δοθεί μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο. Αυτό δεν θα καθυστερούσε την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ. Προ διετίας τα μηχανογραφικά κατετίθεντο μέχρι 22/7 και οι βάσεις ανακοινώνονταν περί τις 25/8.

Με το ισχύον σύστημα η προθεσμία κατάθεσης μηχανογραφικών λήγει νωρίτερα αλλά οι βάσεις ανακοινώνονται την ίδια περίοδο», τόνισε πρώην στέλεχος με μακρά θητεία στη Διεύθυνση Διεξαγωγής Εξετάσεων του υπ. Παιδείας.

Ως προς το κόστος σε περίπτωση παράτασης της προθεσμίας (δηλαδή, οι αμοιβές των εκπαιδευτικών που θα εργαστούν μέσα στον Ιούλιο), λίγοι -ίσως ο διευθυντής κάθε λυκείου- θα μπορούσαν μόνο για μία ημέρα να εργαστούν, με υποχρέωση να ελέγξουν εάν υπάρχουν ακόμη υποψήφιοι που δεν έχουν οριστικοποιήσει τα μηχανογραφικά τους, και κατόπιν να τους ειδοποιήσουν για την επικείμενη λήξη της προθεσμίας.

Τέλος, μέχρι τις 22/6 οι υποψήφιοι ειδικών κατηγοριών (παιδιά πολύτεκνων ή τρίτεκνων οικογενειών ή με άλλα κοινωνικά κριτήρια) πρέπει να υποβάλουν στο λύκειό τους τα δικαιολογητικά για να υπαχθούν σε μία και μόνο ειδική περίπτωση.

Κριτήριο οι επιθυμίες, όχι οι βάσεις

Μύθος είναι τα περί δυσκολίας συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου, φτάνει οι υποψήφιοι να γνωρίζουν πραγματικά τι θέλουν να σπουδάσουν. Αυτό αναφέρουν όλοι οι καθηγητές που τέτοιες ημέρες βοηθούν τους υποψηφίους να συμπληρώσουν το δελτίο τους.

Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν ως βασικό μέλημα να αποτυπώσουν στο μηχανογραφικό δελτίο τις επιθυμίες τους για το μέλλον τους, χωρίς να πελαγώσουν στον λαβύρινθο των περίπου 150 σχολών που ο καθένας μπορεί να επιλέξει από τις συνολικά 500 σχολές. «Ενα συχνό λάθος που κάνουν πολλοί υποψήφιοι είναι ότι προσπαθούν να επιτύχουν σε όσο πιο υψηλόβαθμη σχολή μπορούν, πιστεύοντας ότι αυτό είναι το καλύτερο γι’ αυτούς.

Πρέπει να αντιληφθούν ότι η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δεν μπορεί να γίνει με κριτήριο τη βάση εισαγωγής σε κάθε σχολή, αλλά τις επιθυμίες του παιδιού», συμπληρώνει ο κ. Στρατηγάκης.

Μετρούν μόνο τα μόρια

Ακόμη ένας βασικός κανόνας, που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζουν οι υποψήφιοι και οι γονείς τους, είναι ότι μετρούν μόνο τα μόρια και όχι η σειρά με την οποία δηλώνουν κάθε σχολή. Ενα παράδειγμα: Εάν ένας υποψήφιος θέσει το Μαθηματικό Αθήνας στην 21η θέση και έχει 15.000 μόρια και ένας άλλος υποψήφιος έχει το Μαθηματικό Αθήνας 1η επιλογή με 14.990 μόρια, μεγαλύτερες πιθανότητες έχει εκείνος με τα 15.000 μόρια. Επίσης, οι υποψήφιοι δεν πρέπει να επηρεάζονται από τις περυσινές βάσεις εισαγωγής ούτε από την πρόβλεψη για την τυχόν φετινή άνοδο ή πτώση των μορίων σε μία σχολή.

Οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν σχολές από ένα ή δύο επιστημονικά πεδία. Και πρέπει να δηλώσουν όσες σχολές επιθυμούν, ακόμη κι αν θεωρούν ότι -με βάση τα μόριά τους- δεν θα εισαχθούν σε κάποιες.

Εάν κάποιος διεκδικεί μία σχολή που είναι κοινή σε δύο επιστημονικά πεδία, πρέπει να τη δηλώσει μόνο μία φορά από όποιο επιστημονικό πεδίο επιθυμεί. Στην περίπτωση αυτή θα μετρήσουν τα υψηλότερα μόρια μεταξύ των δύο επιστημονικών πεδίων.

Ως προς τη διαδικασία, οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν να φτιάξουν πολλά πρόχειρα μηχανογραφικά και να τα αποθηκεύσουν με διαφορετικό κωδικό το καθένα. Στο τέλος θα υποβάλουν μόνο εκείνο που θέλουν, επιφέροντας, πιθανόν, μερικές τροποποιήσεις. Η διαδικασία αυτή δεν κρατά παραπάνω από 5 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: