1.6.12

Αποφασιστικά βήματα από τους ηγέτες αναμένει ο Ζέλικ...


Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και να συμφωνήσουν σε εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση της Ισπανίας προκειμένου να... αποτρέψουν την οικονομική κατάρρευσή της, γράφει σε άρθρο του στους Financial Times ο απερχόμενος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ.

Εάν μετά τις εκλογές στην Ελλάδα η χώρα αποχωρήσει από την ευρωζώνη και οι Eυρωπαίοι ηγέτες δεν δράσουν αποφασιστικά για να ενισχύσουν τις τράπεζες, εκτιμά ο Ζέλικ, η κρίση που θα προκύψει θα μετατρέψει την ευρωπαϊκή ήπειρο σε μια «περιοχή κινδύνου».

«Οι ηγέτες της Ευρωζώνης πρέπει να είναι έτοιμοι -ψυχολογικά και μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM)- να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες», τονίζει και προειδοποιεί πως δεν φαίνεται να είναι επαρκείς οι εγγυήσεις ορισμένων κρατικών κεφαλαίων αλλά μόνο αυτές μίας «ευρωπίστωσης».

Κατά τον απερχόμενο -η θητεία λήγει στις 30/6- επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, όμως, «πολύ απέχει από το να είναι σαφές ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης έχουν την ατσαλένια θέληση για αυτό το βήμα».

Σημειώνεται ότι χθες η Κομισιόν απέκλεισε την πιθανότητα απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέσω του ESM, σε αντίθεση πάντως με το περιεχόμενο εγγράφου που δημοσιοποίησε η ίδια την Τετάρτη.

Η παροχή ρευστότητας στις τράπεζες δεν αρκεί, υποστήριξε ο Ζέλικ. Πρέπει, συμπλήρωσε, να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες με τη σειρά τους θα δανείσουν τα χρήματα ώστε να αποτρέψουν την έλλειψη ρευστού για τις επιχειρήσεις, όπως συνέβη μετά την κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers το 2008. «Εάν οι τράπεζες λάβουν έκτακτη βοήθεια, τα στελέχη των τραπεζών θα πρέπει να πιεστούν για να συνεχίσουν να παρέχουν στους πελάτες τους μετρητά».

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας υπογραμμίζει ακόμη ότι μεσοπρόθεσμα οι ηγέτες της ευρωζώνης θα πρέπει να συμφωνήσουν σε εγγυήσεις σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της Ισπανίας, είτε μέσω του ΕSM ή με την έκδοση ομολόγων της ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν αντιτίθεται στις απαιτήσεις της Γερμανίας για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους, να μειώσουν τα ελλείμματά τους.

Χθες εξάλλου, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ διέψευσε δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο το Ταμείο ετοιμάζεται να προσφέρει δάνειο στην Ισπανία, υποστηρίζοντας πως δεν έχει ληφθεί κανένα αίτημα για χρηματοοικονομική στήριξη από την Μαδρίτη.

Τα προβλήματα της Ισπανίας κλιμακώθηκαν περαιτέρω, αφού αποκαλύφθηκε ότι οι περιφέρειες αντιμετωπίζουν πληρωμές τοκοχρεολυσίων και δανείων συνολικού ύψους 36 δισ. ευρώ φέτος, ποσό πολύ υψηλότερο από τα περίπου 8 δισ. ευρώ που υπολογιζόταν προηγουμένως. Ταυτόχρονα πολλοί Ισπανοί, θορυβημένοι από την κατάσταση των τραπεζών στη χώρα, προέβησαν μαζικά σε αναλήψεις και μετέφεραν ποσά-ρεκόρ στο εξωτερικό, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
protothema.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.