5.6.12
Οι αγορές κάνουν πρόβες για τη δραχμή..
Νέες προειδοποιήσεις απευθύνουν καθημερινά οι ευρωπαίοι ηγέτες για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ενώ όλο και περισσότεροι φορείς σε... διάφορα μέρη του κόσμου κάνουν τον «λογαριασμό», για την ίδια την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς η σχετική πιθανότητα δείχνει για πολλούς ρεαλιστική. Τα νερά τάραξε την Κυριακή ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, λέγοντας - σε συνέντευξή του στη γαλλική τηλεόραση - ότι οι θέσεις που ανέπτυξε ο Αλ. Τσίπρας «θέτουν ένα πρόβλημα» και ότι αν οι Ελληνες δεν σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους, τότε η κατάσταση θα γίνει πολύ περίπλοκη.
«Αναμφίβολα θα τεθεί θέμα» εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, είπε, εφόσον οι Ελληνες δεν σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους. Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι το υπουργείο του έχει κάνει και κάποια προετοιμασία «εδώ κι εκεί» για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Χθες ο κ. Μοσκοβισί επιχείρησε να «διορθώσει» κάπως τις εντυπώσεις που δημιούργησε, χωρίς να αλλάξει όμως την ουσία όσων είπε. Διευκρίνισε ότι με τις δηλώσεις του δεν ήθελε να παρέμβει στην εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα και ότι τάσσεται εναντίον τού να δίνονται συμβουλές στους Ελληνες. Μιλώντας μετά τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν, ο ίδιος τόνισε ότι η Γαλλία επιθυμεί να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να κατανοήσουν τις δυσκολίες του ελληνικού λαού και να δράσουν δίνοντας προοπτικές στην Ελλάδα, στην κατεύθυνση της τόνωσης της ανάπτυξης. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να επαναλάβει την ανάγκη να τηρήσει και η Ελλάδα τις υποχρεώσεις της.
Στο ίδιο πνεύμα, εξάλλου, και ο Ολι Ρεν δέχθηκε ότι τα μέτρα που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα είναι επώδυνα, αλλά πρόσθεσε ότι η χώρα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της.
Κληθείς να σχολιάσει την προειδοποίηση Μοσκοβισί, ο γερμανός εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους περιορίστηκε να δηλώσει ότι όλες οι προσπάθειες που καταβάλλονται στοχεύουν στο να διατηρήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη, αλλά υπάρχουν δυο προϋποθέσεις γι' αυτό: «Πρώτον να προκύψει από τις εκλογές σταθερή κυβέρνηση και δεύτερον να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του συμφωνηθέντος προγράμματος».
Στο φόντο αυτών των πολιτικών παρεμβάσεων, κάποιοι κάνουν και πρακτικές προετοιμασίες για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.
Ετσι, η κινεζική κυβέρνηση ζήτησε από την κεντρική τράπεζα της χώρας και άλλους φορείς της οικονομικής ζωής να ετοιμάσουν σχέδια εκτάκτου ανάγκης, αναλύοντας τα μέτρα που θα χρειαστεί να ληφθούν ώστε να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, χωρίς να υποστεί συνέπειες το νόμισμα της χώρας, το γιουάν. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερ, τα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ελέγχους στη διακίνηση κεφαλαίων.
Αλλά και στην Ελλάδα η βρετανική τράπεζα HSBC τσεκάρει τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών (ATM) για να διαπιστώσει αν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες διάθεσης χαρτονομισμάτων δραχμής σε περίπτωση που η χώρα εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τάιμς», η Βρετανική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών ζήτησε από όλες τις βρετανικές τράπεζες να αξιολογήσουν τον πιστωτικό και τον λειτουργικό κίνδυνο που διατρέχουν στις περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης. Εκπρόσωπος της HSBC επιβεβαίωσε ότι, όπως όλες οι τράπεζες, έτσι κι αυτή προετοιμάζεται σε πολλά επίπεδα για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας ή εξόδου από το ευρώ.
Η τράπεζα διαθέτει 15 υποκαταστήματα στην Ελλάδα και 25 μηχανήματα μετρητών. Αλλωστε και άλλες βρετανικές επιχειρήσεις παίρνουν προληπτικά μέτρα για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Επίσης έχει γίνει γνωστό ότι η εταιρεία ποτών Diageo μειώνει τα αποθέματά της στην Ελλάδα, ενώ η Dixons (Κωτσόβολος) στοκάρει ρολά ασφαλείας για να τα εγκαταστήσει σε καταστήματα σε περίπτωση αναταραχών.
TANEA
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου