2.5.12
Markit: Κατάρρευση της βιομηχανίας σε Ελλάδα και Ευρώπη...
Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος
Περαιτέρω συρρίκνωση υπέστη κατά τον Απρίλιο ο μεταποιητικός τομέας στην Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας Markit. Η παραγωγή, οι νέες παραγγελίες και η αγορά προμηθειών μειώθηκαν σημαντικά, με συνέπεια να χαθούν και αρκετές θέσεις εργασίας.
Συγκεκριμένα, ο ...
σύνθετος δείκτης PMI υπέδειξε ραγδαία και κλιμακούμενη επιδείνωση των συνθηκών του ελληνικού μεταποιητικού τομέα κατά τη διάρκεια του Απριλίου, βαθμολογώντας τον κλάδο με 40,7 μονάδες (χαμηλό δύο μηνών). Η αντίστοιχη βαθμολογία για τον Μάρτιο ήταν 41,3.
Οποιαδήποτε τιμή πάνω από το 50 δείχνει ανάπτυξη, ενώ αντίθετα τιμές κάτω από αυτό το σημείο αναφοράς καταδεικνύουν ύφεση.
Ο δείκτης της Markit δείχνει τυχόν αλλαγές συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα. Επομένως, η επιδείνωση της βαθμολόγησης μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου δείχνει όχι μόνο ύφεση από μήνα σε μήνα (βαθμός κάτω του 50) αλλά και κλιμάκωση του ρυθμού της.
Σύμφωνα με την Markit, επιχειρηματίες υπογράμμισαν για πολλοστή φορά τη δυσκολία πρόσβασης σε κεφάλαια κίνησης, με την έλλειψη ρευστότητας να πλήττει τους παραγωγούς και τους πελάτες τους. Το πρόβλημα αυτό επιδείνωσε την ήδη ασθενική ζήτηση στην εσωτερική αγορά, ενώ κακή παρέμεινε η κατάσταση και στο πεδίο των εξαγωγών, όπου καταγράφηκε μείωση πωλήσεων στο εξωτερικό.
Δεδομένων των αντίξοων συνθηκών και της έλλειψης νέων παραγγελιών, πολλοί κατασκευαστές υποχρεώθηκαν να περικόψουν θέσεις εργασίας. Ο ρυθμός απώλειας θέσεων παρέμεινε στο υψηλό τριετίας που καταγράφηκε και κατά το Μάρτιο. Ορισμένοι επιχειρηματίες ανέφεραν επίσης ότι προχώρησαν σε μείωση μισθών και ωραρίου εργασίας.
Η αυξανόμενη τιμή του πετρελαίου συνέβαλε στις δοκιμασίες που βιώνει ο ελληνικός βιομηχανικός κλάδος. Πολλοί υπεύθυνοι προμηθειών επεσήμαναν ότι παρά την κρίση ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, οι προμηθευτές αύξησαν τις τιμές χρέωσης κατά τον Απρίλιο, επιμένοντας μάλιστα στην απαίτηση να πληρωθούν σε μετρητά.
«Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κατασκευαστές –και ολόκληρη η ελληνική οικονομία– παρέμειναν έντονες», δήλωσε ο Πολ Σμιθ, ανώτερος οικονομολόγος στη Markit. «Προς το παρόν, παραμένει δύσκολο να προβλέψουμε τον τρόπο με τον οποίο θα επιλυθούν τα προβλήματα αυτά, υποδηλώνοντας ότι οι μήνες που θα ακολουθήσουν αναμένονται δύσκολοι για τον μεταποιητικό τομέα», κατέληξε απαισιόδοξα.
Ο Απρίλιος αποδείχτηκε δύσκολος μήνας και για ολόκληρη την ευρωζώνη. Ο σύνθετος δείκτης καταστάλαξε στο 45,9, τιμή που αποτελεί χαμηλό 34 μηνών, ενώ η παραγωγή μειώθηκε και στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες του κοινού νομίσματος (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία).
Ιδιαίτερα ανησυχητικά ήταν τα μαντάτα από τη Γερμανία, η οποία βαθμολογήθηκε με χαμηλό 33 μηνών (46,2), δείχνοντας ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην αδύναμη ευρωπαϊκή περιφέρεια.
«Η λιτότητα σε χώρες που καταπολεμούν τα ελλείμματα έχει αυξημένες επιπτώσεις στη ζήτηση σε ολόκληρη την περιοχή», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Κρις Γουίλιαμσον. «Ακόμα και η γερμανική παραγωγή επέδειξε καινούργια πτώση, που αποδίδεται από πολλές επιχειρήσεις σε ασθενική ζήτηση από τη νότια Ευρώπη».
Για ολόκληρη την ελληνική έρευνα δείτε εδώ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου