29.5.12
Μαζικές απελάσεις διπλωματών της Συρίας λόγω της σφαγής στη Χούλα...
Την απέλαση των πρεσβευτών της Συρίας αποφάσισαν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Αυστραλία, στον απόηχο της σφαγής τουλάχιστον 108 αμάχων στην πόλη Χούλα την Παρασκευή, 25 Μαΐου.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας της... Βρετανίας κοινοποίησε ότι ο επιτετραμμένος της συριακής αποστολής και δύο ακόμα υψηλόβαθμοι διπλωμάτες θα απελαθούν εντός των επόμενων ημερών.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του γαλλικού πρακτορείου AFP, η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία είχαν προσυνεννοηθεί ώστε να συντονίσουν την απέλαση των σύρων πρεσβευτών που είναι διαπιστευμένοι στις πρωτεύουσές τους.
Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά ανακοίνωσε ότι η χώρα του προτίθεται να απελάσει τους τρεις σύρους διπλωμάτες που είχαν απομείνει στην Οτάβα.
Πρωτύτερα, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, δήλωσε στην εφημερίδα Le Monde ότι ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ είναι «δολοφόνος του λαού του», παραδεχόμενος ωστόσο πως ο «συριακός στρατός είναι ισχυρός» και πως «κανένα κράτος δεν είναι έτοιμο να αναλογισθεί [στρατιωτική] επίγεια παρέμβαση αυτή τη στιγμή».
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε τα γεγονότα στη Χούλα «φόνο», εκφράζοντας την ελπίδα ότι «υπάρχει ένα όριο στην υπομονή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Οι κινήσεις αυτές κλιμακώνουν την διπλωματική πίεση που ασκείται στη Δαμασκό, όπου ο απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Κόφι Ανάν, συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ σε μία ύστατη προσπάθεια διάσωσης του διεθνούς ειρηνευτικού σχεδίου που θεωρητικά ισχύει στη διχασμένη Συρία από τις 12 Απριλίου.
Σύμφωνα με γραπτή δήλωση που δόθηκε σε δημοσιογράφους έπειτα από τις συνομιλίες των δύο ανδρών, ο κ. Ανάν είπε στον σύρο πρόεδρο ότι απαιτούνται «γενναία βήματα» προκειμένου να πετύχει το ειρηνευτικό σχέδιο.
Κατά την πρώτη εκτίμηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, οι περισσότεροι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στη Χούλα «εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες σε δύο ξεχωριστά περιστατικά», ενώ λιγότερα από 20 από τα θύματα σκοτώθηκαν λόγω βομβαρδισμών από «πυροβολικό και τεθωρακισμένα».
Η συριακή κυβέρνηση αντιτείνει ότι οι τακτικές δυνάμεις δεν είναι υπαίτιες για τη σφαγή, επιρρίπτοντας την ευθύνη σε αντικαθεστωτικούς αντάρτες, τους οποίους αποκαλεί «τρομοκρατικές ομάδες»...
skai.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου