9.5.12

Το ΧΑ(Ο)Σ «βυθίζει» και τις διεθνείς αγορές...


Στα χαμηλότερα επίπεδα 20ετίας το ελληνικό χρηματιστήριο...
Σοκ και τρόμος επικρατεί στην χρηματιστηριακή αγορά στην Αθήνα, καθώς μαζί με την αβεβαιότητα και τις νέες συζητήσεις για πιθανή έξοδο από το ευρώ, επέστρεψε και το φαινόμενο του … λαϊκισμού με ατυχείς δηλώσεις.
Λογικά λοιπόν στο ελληνικό χρηματιστήριο καταγράφηκαν, μέσα σε δύο ημέρες από τις εκλογές, οι χειρότερες συνεδριάσεις των τελευταίων χρόνων. Ο Γενικός Δείκτης έχασε 10%, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε να χάνει 13%. Χειρότερη είναι η εικόνα στις ελληνικές Τραπεζικές μετοχές καθώς χάνουν πάνω από 30% μέσα σε μια εβδομάδα.
Το πλέον ανησυχητικό όλων όμως είναι αφενός ότι αλλάζουν «χέρια» οικονομίες ετών σε φθηνές τιμές και αφετέρου κάποιοι τελευταίοι… αποφασίζουν την μεταφορά των χρημάτων στο εξωτερικό προς ξένα Αμοιβαία Κεφάλαια ή εξωχώριους λογαριασμούς.

Παράλληλα αυξάνονται οι φήμες για πιέσεις σε ελληνικές εταιρείες προκειμένου να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό με ταυτόχρονη απόσυρση των μετοχών από το χρηματιστήριο. Χαρακτηριστικό της μεγάλης αποστροφής των ξένων για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι το γεγονός ότι η Chevreaux απέλυσε όλους τους αναλυτές της στην Αθήνα και διατηρεί μόνο το γραφείο στο Λονδίνο – το οποίο ασχολείται μ’ ένα σποραδικό trading σε ελληνικές τραπεζικές μετοχές. Την Τρίτη ο Γενικός Δείκτης έφθασε στα χαμηλά εικοσαετίας (από το 1992) κλείνοντας στις 620,54 μονάδες – ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε μέχρι τις 610,35 μονάδες.

Καταστρέφονται οικονομίες ετών

Μέσα σε δυο ημέρες το χρηματιστήριο πραγματοποίησε ένα τζίρο περί τα 86 εκατ. ευρώ, ένα μέρος των οποίων αφορούσε λογαριασμούς περιθωρίου, (αν υπάρχουν κάποιοι ιδιώτες χωρίς σωφροσύνη που χρησιμοποιούν ακόμη margin ) οι οποίοι δεν καλύπτονταν, έτσι οι χρηματιστηριακές προχωρούν σε αναγκαστική πώληση των μετοχών. Οι ζημιές εξάλλου των επενδυτών και την Δευτέρα ήταν τεράστιες καθώς οι τράπεζες οδήγησαν σε άνοδο τις μετοχές τους έως 20% και ακολούθησε πτώση έως και 40%.

Όσοι πόνταραν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, όπως υποστήριζαν οι μετρήσεις και οι πληροφορίες, έσφαλλαν και πλήρωσαν ακριβά την ζημιά. Και η επόμενη αντίδραση μετά τις ζημιές, όπως αναφέρουν στελέχη των dealing room, είναι η μεταφορά των χρημάτων στο εξωτερικό με ελάχιστα κέρδη.

Θέλουν να δουν λύση αλλά δεν την βλέπουν

Η αγορά – λοιπόν και οι τράπεζες που πόνταραν σε μια άνοδο μετεκλογικά κυρίως για την ανακεφαλαιοποίηση τους – θέλει μια λύση την οποία δεν βλέπει. Ξένοι διαχειριστές είναι πεπεισμένοι για την διεξαγωγή εκλογών στις 17 Ιουνίου, καθώς όπως δηλώνουν «Ακόμη κι αν γίνει κυβέρνηση αυτή δεν θα είναι βιώσιμη». Γι ΄αυτό υποστηρίζουν το ενδεχόμενοι νέων εκλογών με ερώτημα το γνωστό δίλημμα της εξόδου από το ευρώ.

Εξαγορά από ξένους - Κακή ψυχολογία και ατυχείς δηλώσεις

Το χθεσινό κλίμα επηρέασαν και ορισμένες δηλώσεις πολιτικών αλλά και κορυφαίων οικονομικών παραγόντων, είτε για τις τράπεζες, είτε για την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς. Ενδεικτική είναι η άποψη που εξέφρασε ο πρόεδρος του ομίλου Μυτιληναίος, Ε. Μυτιληναίος, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων του ομίλου, όπου και δεν έκρυψε την έντονη ανησυχία του για την πορεία της αγοράς το 2012 (Δείτε εδώ σχετικό ρεπορτάζ)

Ταυτόχρονα, όμως, με την καταστροφή του ψυχολογικού κλίματος στην αγορά, οι ξένοι επενδυτές – όπως το fund Silchester – αγοράζουν μετοχές αξίας όπως η ΔΕΗ κι ο ΟΠΑΠ. Στην πρώτη εταιρεία ο Άγγλος διαχειριστής κεφαλαίων αμερικανικών Πανεπιστημίων κατέχει περί το 16% , ενώ στον ΟΠΑΠ απέκτησε το 5%.

Τριγμοί στις διεθνείς αγορές

Την ίδια ώρα η «ελληνική τραγωδία», όπως ήδη έχουν χαρακτηρίσει πολλά ξένα Μέσα Ενημέρωσης την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στην Ελλάδα, προκαλεί αλυσιδωτές αρνητικές αντιδράσεις στις διεθνείς αγορές. Ενδεικτικό το χθεσινό κλείσιμο στη Wal, το πέμπτο κατά σειρά πτωτικό.

Ισχυρότατες ήταν οι απώλειες και στις ευρωαγορές, οι οποίες αποτιμούν αρνητικά τόσο το διαφαινόμενο αδιέξοδο στην ελληνική πολιτική σκηνή, όσο – και κυρίως – τις φήμες, εκτιμήσεις, ακόμα και τα «στοιχήματα» επιφανών αναλυτών για τις πιθανότητες εξόδου της χώρας μας από το ευρώ.

Με μεγάλο ενδιαφέρον πλέον περιμένουν άπαντες να δουν την σημερινή αντίδραση κυρίως των ευρωπαϊκών αγορών, αφού είναι προφανές πως εάν συνεχισθεί αυτό το πτωτικό «γαϊτανάκι» που ξεκίνησε από την Αθήνα και διαχύθηκε χθες σε όλη την Ευρώπη, θέτει σε κίνδυνο τις γενικότερες ισορροπίες στην Ευρωζώνη...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: