1.5.12

«Η κρίση στρέφει τους καταναλωτές στα ελληνικά προϊόντα»...


Του Γιώργου Μανέττα
Αυξάνονται οι καταναλωτές που αφήνουν πίσω τη ξενομανία των προηγούμενων χρόνων και επιλέγουν συνειδητά προϊόντα που παράγονται εντός των συνόρων της ελληνικής επικράτειας.
Η δυναμική του κινήματος υποστήριξης των ελληνικών προιόντων αποτυπώθηκε και... στην πρόσφατη έρευνα που διενήργησε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με επικεφαλής τον κ. Γιώργο Μπάλτα, σύμφωνα με την οποία το 87% των ερωτηθέντων απάντησε ότι όταν βρίσκει στο σούπερ μάρκετ ελληνικά προϊόντα τα προτιμά έναντι των εισαγόμενων.

"Οι καταναλωτές θέλουν να στηρίξουν έμπρακτα τους Έλληνες παραγωγούς καθώς γνωρίζουν πως με τον τρόπο αυτό συνεισφέρουν στην προσπάθεια της χώρας να ανακάμψει και παράλληλα προστατεύουν χιλιάδες θέσεις εργασίας", αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς.

Τη στροφή στα εγχώρια προιόντα όχι για εθνικιστικούς λόγους ή χάριν προστατευτισμού, αλλά ως απόλυτη αναγκαιότητα για την υπέρβαση της κρίσης στην Ελλάδα, επισημαίνουν και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, οι οποίοι επικαλούνται μελέτες που δείχνουν πως "αν υποκαταστήσουμε το 20% των εισαγόμενων προϊόντων με εγχώρια, τότε θα πέφτουν κάθε χρόνο στην ελληνική οικονομία 10 δισ. ευρώ».

Στοίχημα

Το "στοίχημα", πάντως, που καλούνται να κερδίσουν οι ελληνικές εταιρείες είναι να εκμεταλλευτούν τη στροφή στα ελληνικά προιόντα και να κρατήσουν τους καταναλωτές πιστούς σε αυτές, όχι μόνο όσο διαρκεί η κρίση αλλά και την επαύριον της κρίσης. Για να γίνει όμως, αυτό, πρέπει παράλληλα με την υψηλή ποιότητα, να προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές και πλούσια γκάμα προιόντων.

"Πρέπει να υπάρχει και ένα επιπλέον κίνητρο στους καταναλωτές που θέλουν να αγοράσουν ελληνικά προιόντα και αυτό δεν είναι άλλο από την ελκυστική τιμή", υπογραμμίζουν επαγγελματίες της αγοράς, χωρίς ωστόσο να κρύβουν πως ένα τέτοιο εγχείρημα κρύβει σημαντικές δυσκολίες.

Για να έχει μια εταιρεία ανταγωνιστικές τιμές πρέπει να επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στην αναβάθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού της και στην εισαγωγή σύγχρονων μεθόδων παραγωγής, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο σε μια περίοδο που η ρευστότητα σπανίζει και ο τραπεζικός δανεισμός έχει σχεδόν εκλείψει ακόμη και για τις υγιείς επιχειρήσεις...

www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: