8.5.12
Ο Τσίπρας φοβάται να κυβερνήσει και πετάει το μπαλάκι στον Σαμαρά και τον Βενιζέλο...
Όπως ακριβώς είχαμε προβλέψει, η χώρα οδηγείται σε νέα εκλογική αναμέτρηση με την ελπίδα εκεί να ξεκαθαρίσουν όλα. Αμέσως μετά την διερευνητική εντολή που του έδωσε ο Κ. Παπούλιας, ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε μια κίνηση με την οποία ουσιαστικά επιρρίπτει σε άλλους την...
ευθύνη του αδιεξόδου του. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πήγε στη Βουλή και με δήλωσή του πρότεινε σε Α. Σαμαρά και Ε. Βενιζέλο να στείλουν άμεσα επιστολή στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι πλέον δεν δεσμεύονται από την παλαιότερη επιστολή για εφαρμογή του μνημονίου.
«Αν ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς έχουν ειλικρινά μετανιώσει για τι καταστροφικές τους επιλογές που διέλυσαν την κοινωνία, να στείλουν επιστολή προς τους ηγέτες της ΕΕ που θα αναφέρει ότι δεν ισχύουν οι δεσμεύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και κάλεσε τους προέδρους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ «να σταματήσουν να κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό».
Οι δηλώσεις αυτές του Αλέξη Τσίπρα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με τα δύο μεγάλα κόμματα. Κι αυτό όχι μόνο επειδή το κυβερνητικό σχέδιο που κατέθεσε δεν έχει καμιά ουσιαστική προσέγγιση με αυτά των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλλά και λόγω του ύφους των δηλώσεων. Με άλλα λόγια ο κ. Τσίπρας φοβάται να κυβερνήσει και πετάει το μπαλάκι στον Σαμαρά, γιατί τον Βενιζέλο ποιος τον λογαριάζει τώρα.
Μιλώντας ο αρχηγός του 16,5% σαν αρχηγός του 45% και έχοντας πάρει προφανώς μαθήματα αλαζονείας από τον κ. Βενιζέλο, επιτέθηκε σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ λέγοντας: «Ξεκαθαρίζουμε ότι όσα επικοινωνιακά κόλπα και αν σκαρφιστούν, δεν θα επαναφέρουμε εμείς από το παράθυρο αυτό που έδιωξε ο λαός μας την Κυριακή από την πόρτα» ανέφερε κατά την ομιλία του, το μεσημέρι της Τρίτης ο κ. Τσίπρας, αναφέροντας ότι η λαϊκή ετυμηγορία «καθιστά άκυρο το μνημόνιο και τις εγγυητικές επιστολές Σαμαρά και Βενιζέλου».
Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε επίσης πέντε προτάσεις για κυβερνητική συνεργασία που είναι:
1. Η αναγνώριση της ανάγκης ακύρωσης των μέτρων του μνημονίου και των επαίσχυντων νόμων που περικόπτουν περαιτέρω τους μισθούς και τις συντάξεις.
2. Η κατάργηση νόμων που καταλύουν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, όπως ο νόμος που ορίζει ότι λήγει η μετενέργεια στις 15 Μαΐου και καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις.
3. Η προώθηση αλλαγών στο πολιτικό σύστημα για εμβάθυνση της δημοκρατίας, όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η καθιέρωση της απλής αναλογικής, καθώς και η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
4. Να τεθεί σε δημόσιο έλεγχο το τραπεζικό σύστημα και να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της Black Rock.
5. Να δημιουργηθεί μια διεθνής επιτροπή που θα ελέγξει το επαχθές δημόσιο χρέους και να τεθεί ένα μορατόριουμ στην αποπληρωμή του.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι εκλογές μέσα στον Ιούνιο είναι προς των πυλών. Εκτός κι αν υπάρξουν άλλα περίεργα σενάρια που ακούγονται τις τελευταίες ώρες. Όπως για παράδειγμα αυτομόληση βουλευτών προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά για το σενάριο αυτό θα επανέλθουμε.
Κατά τα άλλα, ο κ Τσίπρας ξεκινά συναντήσεις με κόμματα και κοινωνικούς φορείς για τον σχηματισμό αριστερής κυβέρνησης με βάση προγραμματικό πλαίσιο 5 σημείων.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση χρειάζεται τουλάχιστον 120 θετικές ψήφους και βέβαια οι αρνητικές ψήφοι να είναι λιγότερες. Αυτό σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να δώσει θετική ψήφο αν ο Ε. Βενιζέλος το εννοεί όταν λέει ότι θα στηρίξει την προσπάθεια για αντιμνημονιακή κυβέρνηση.
«Ναι» Κουβέλη σε Τσίπρα
Στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ για να σχηματίσει αριστερή κυβέρνηση δίνει η ΔΗΜΑΡ. Την ίδια στάση έχει και η Κοινωνική Συμφωνία (Κατσέλη – Καστανίδης), με θετική διάθεση για να συζητήσει προσέρχονται οι Οικολόγοι – Πράσινοι, ενώ ακόμη και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θεωρεί ότι το πρόγραμμα των 5 σημείων αποτελεί βάση συζήτησης, παρά το ότι τον χωρίζει το θέμα του ευρώ. Μόνο η Αλ. Παπαρήγα του απάντησε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ότι το πρόγραμμα του ΚΚΕ είναι γνωστό και δεν υπάρχει λόγος να συναντηθούν…
Η ουσιαστική εξέλιξη είναι αυτή με την ΔΗΜΑΡ, καθώς έχει κοινοβολευτική εκπροσώπηση. Ο Φ. Κουβέλης δήλωσε ότι ο Αλ. Τσίπρας «αρκεί να το θέλει μπορεί να προχωρήσει σε κυβέρνηση με την στήριξη της ΔΗΜΑΡ και και ευρύτερη κοινοβουλευτική νομιμοποίηση». Αυτό σημαίνει θετική ψήφο όσον αφορά την ΔΗΜΑΡ, η οποία όμως δεν φτάνει για να συγκροτηθεί πλειοψηφία στη Βουλή. Παράλληλα άγνωστο είναι τι σημαίνει η «ευρύτερη κοινοβουλευτική νομιμοποίηση» για τον Φ. Κουβέλη (π.χ. θετική ψήφο από ΠΑΣΟΚ, Καμμένο, ΝΔ;), όμως αυτό είναι δευτερεύουσας σημασίας α) διότι δεν αφορά την ΔΗΜΑΡ και β) η «ευρύτερη νομιμοποίηση δεν τέθηκε ως όρος από την ΔΗΜΑΡ (π.χ. δεν είναι προϋπόθεση ποιοι θα την στηρίξουν).
Η δήλωση του Φ. Κουβέλη έχει ως εξής: «Ο κ. Τσίπρας έχει στα χέρια του την εντολή. Τον κάλεσα να τη διαχειριστεί στο όνομα της κοινωνίας που ζητάει λύση.
Του επανέλαβα την πάγια θέση της ΔΗΜΑΡ για συγκρότηση κυβέρνησης που θα έχει ευρεία λαϊκή και κοινοβουλευτική νομιμοποίηση και θα ενσωματώνει το σαφές μήνυμα των εκλογών ότι η κοινωνία και η χώρα δεν μπορούν να πορευτούν με την πολιτική που καταδικάστηκε από τους πολίτες. Του είπα ότι έχει τη δυνατότητα, αρκεί να το θέλει, να προχωρήσει σε κυβέρνηση Αριστεράς, με τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ και με ευρύτερη κοινοβουλευτική νομιμοποίηση. Επανέλαβα τη σαφή και συγκεκριμένη προγραμματική μας θέση: απαγκίστρωση από το μνημόνιο και παραμονή της χώρας στο ευρώ, αξιοποιώντας και το ευνοϊκότερο ευρωπαϊκό πλαίσιο που διαμορφώνεται. Η ΔΗΜΑΡ συμβάλει έτσι για να υπάρξει κυβέρνηση και να μην οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές. Αυτή είναι η υπεύθυνη θέση μας έναντι της κοινωνίας και της χώρας».
http://www.antinews.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου