7.5.12

Αρχίζει η «σκυταλοδρομία» των εντολών...


Μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας και την έλλειψη συγκέντρωσης ποσοστού αυτοδυναμίας, τα βλέμματα όλων για τον σχηματισμό κυβέρνησης στρέφονται, πλέον, σε ... όσα ορίζει το Σύνταγμα. Σύμφωνα με το άρθρο 37, ο πρώτος λόγος δίνεται στο πρώτο σε ψήφους κόμμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Την εντολή, λοιπόν, θα λάβει πρώτη η ΝΔ που συγκέντρωσε το 18,93% των ψήφων, στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ που συγκέντρωσε το 16,74% των ψήφων και μετά το ΠΑΣΟΚ με το 13,22% των ψήφων.

Αρχίζει το μεσημέρι η συνταγματική διαδικασία των διερευνητικών εντολών για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα δεχθεί, στις 13:00, τον απερχόμενο πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, όπως ορίζει το Σύνταγμα, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα οριστικά αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών και τη δύναμη των κομμάτων στη νέα Βουλή.

Αμέσως μετά, ο κ. Παπούλιας πρόκειται να καλέσει τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, να του δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ανοίγοντας τον κύκλο των διερευνητικών εντολών.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να συναντηθεί με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που εισήλθαν στη Βουλή, πλην του αρχηγού της Χρυσής Αυγής.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα θέσει δύο προϋποθέσεις συνεργασίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης στους συνομιλητές του, πρώτον την παραμονή στο ευρώ και δεύτερον την τροποποίηση του Μνημονίου.

Η διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες.

Αν δεν διαπιστωθεί η δυνατότητα συνεργασίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή στον αρχηγό του τρίτου κόμματος.

Αν τώρα μετά από τρεις εντολές δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών».

Σε περίπτωση αποτυχίας σχηματισμού κυβέρνησης από όλα τα κόμματα, ο Πρόεδρος «αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή» προκαλώντας νέες εκλογές μέσα σε 30 ημέρες.

Με καταμετρημένο το 98,20% των εκλογικών τμημάτων της χώρας, τα ποσοστά που παίρνουν τα κόμματα και οι έδρες που καταλαμβάνουν στη βουλή, όπως καταγράφονται στα αποτελέσματα του υπουργείου εσωτερικών, έχουν ως εξής:

ΝΔ ποσοστό 18,93% και 109 έδρες

ΣΥΡΙΖΑ 16,74 % και 52 έδρες

ΠΑΣΟΚ 13,22 % και 41 έδρες

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 10,58 % και 33 έδρες

ΚΚΕ 8,57 % και 26 έδρες

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 6,97% και 21 έδρες

ΔΗΜΑΡ 6,09% και 19 έδρες.

Πρώτη έρχεται μέχρι στιγμής η ΝΔ και στις 6 από τις 8 μονοεδρικές περιφέρειες της χώρας.

Από μία μονοεδρική κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Ειδικότερα, η ΝΔ κερδίζει τις μονοεδρικές των Γρεβενών με 26,8%, της Ευρυτανίας με 20,99%, της Ζακύνθου με 21,5%, της Θεσπρωτίας με 24,92%, της Λευκάδας με 25,25% και της Φωκίδας με 22,33%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τη μονοεδρική της Κεφαλλονιάς με 18,88% και το ΚΚΕ της Σάμου με 25%.
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: