9.5.12
Προκαταβολή το 50% των φόρων για να γίνει... έφεση...
Κάθε φορολογούμενος πολίτης ή επιχείρηση θα πρέπει πλέον να προκαταβάλλει το μισό ποσό από αυτό που χρωστά στην Εφορία, αλλιώς δεν θα μπορεί να εκδικαστεί η έφεσή του
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε «πιλοτική» δίκη άναψε ουσιαστικά «πράσινο φως» για να...
εισρεύσει άμεσα στα κρατικά ταμεία «ζεστό χρήμα» από χιλιάδες εκκρεμείς στον δεύτερο βαθμό φορολογικικές και τελωνειακές δίκες, υποχρεώνοντας (σε μία μόνο δίκη) εταιρεία να προπληρώσει φόρο 1,3 εκατ. ευρώ
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε «πιλοτική» δίκη άναψε ουσιαστικά «πράσινο φως» για να εισρεύσει άμεσα στα κρατικά ταμεία «ζεστό χρήμα» από χιλιάδες εκκρεμείς στον δεύτερο βαθμό φορολογικές και τελωνειακές δίκες, υποχρεώνοντας (σε μία μόνο δίκη) εταιρεία να προπληρώσει φόρο 1,3 εκατ. ευρώ
Το μισό ποσό από αυτό που χρωστά στην Εφορία (σύμφωνα με την πρωτόδικη φορολογική ή τελωνειακή απόφαση) θα πρέπει πλέον να προκαταβάλλει κάθε φορολογούμενος πολίτης ή επιχείρηση, αλλιώς δεν θα μπορεί να εκδικαστεί η έφεσή του και η δευτεροβάθμια φορολογική δίκη θα «κλείνει» οριστικά με απόρριψη της έφεσης ως απαράδεκτης.
Παράλληλα, ο φορολογούμενος πολίτης ή επιχείρηση θα πρέπει να πληρώνει επιπλέον ως παράβολο το 2% του αντικειμένου της δίκης και το πολύ μέχρι ποσό 10.000 ευρώ.
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε «πιλοτική» δίκη άναψε ουσιαστικά «πράσινο φως» για να εισρεύσει άμεσα στα κρατικά ταμεία «ζεστό χρήμα» από χιλιάδες εκκρεμείς στον δεύτερο βαθμό φορολογικές και τελωνειακές δίκες, υποχρεώνοντας (σε μία μόνο δίκη) εταιρεία να προπληρώσει φόρο 1,3 εκατ. ευρώ.
Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε σύμφωνες με το Σύνταγμα τις διατάξεις του ν. 3900/10, που πρόβλεψαν ότι για την εκδίκαση σε β' βαθμό μιας φορολογικής ή τελωνειακής υπόθεσης, πρέπει ο φορολογούμενος να πληρώσει πρώτα όχι μόνο «τσουχτερό» παράβολο, αλλά και το 50% του ποσού που επιδικάστηκε υπέρ του Δημοσίου στην πρωτοβάθμια δίκη.
Τις σχετικές διατάξεις είχαν «μπλοκάρει» με «μπαράζ» προσφυγών χιλιάδες φορολογούμενοι, υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματικές και αναμενόταν η «πιλοτική» απόφαση της Ολομέλειας ΣτΕ, που «ξεμπλοκάρει» χιλιάδες δίκες, αλλά και την πληρωμή τεραστίων κονδυλίων από χρέη, φορολογικά, τελωνειακά.
Μόνο στη συγκεκριμένη υπόθεση της «πιλοτικής» δίκης, η ενδιαφερόμενη εταιρεία πρέπει να προκαταβάλει ποσό 1.316.722 ευρώ (!) για να μπορέσει να εκδικαστεί η έφεσή της, καθώς και παράβολο ύψους 2.000 ευρώ, διαφορετικά η αγωγή της θα απορριφθεί ως απαράδεκτη.
Αν η εταιρεία δεν προκαταβάλει το ποσό και απορριφθεί η έφεση, τότε θα θεωρηθεί οριστική η πρωτόδικη απόφαση και θα υποχρεωθεί να πληρώσει τον συνολικό φόρο ύψους 2.633.444 ευρώ.
Εκκρεμείς φοροδίκες
Η έκδοση της «πιλοτικής» απόφασης του ΣτΕ (1619/12) ανοίγει τον δρόμο για να προχωρήσουν χιλιάδες φορολογικές - τελωνειακές δίκες και να πληρωθούν υπέρογκα ποσά που είχαν «παγώσει». Οι εκκρεμείς φορολογικές δίκες ανέρχονται περίπου σε 150.000 και αρκετές είχαν αναβληθεί εν αναμονή της κρίσης του ΣτΕ ή είχαν «παγώσει» τις πληρωμές.
Η Ολομέλεια, υπό τον πρόεδρο ΣτΕ Π. Πικραμμένο, απέκρουσε τους ισχυρισμούς της εταιρείας για την προκαταβολή του 50% και το «τσουχτερό» παράβολο, κρίνοντας ότι η υποχρέωση πληρωμής τους (με την απειλή να απορριφθεί η έφεση ως απαράδεκτη) δεν παραβιάζει τις διατάξεις του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου), που κατοχυρώνουν το δικαίωμα του πολίτη για δικαστική προστασία.
Και τούτο διότι η προκαταβολή αυτή αποβλέπει στο να αμβλυνθούν για το Δημόσιο οι δυσμενείς συνέπειες από τη διατήρηση για μεγάλο διάστημα δικαστικών εκκρεμοτήτων σε φορολογικές - τελωνειακές υποθέσεις, αλλά και να αποθαρρυνθούν τα ένδικα μέσα που ασκούνται με μοναδικό στόχο να καθυστερήσει η εκπλήρωση νόμιμων υποχρεώσεων, ιδίως εκείνων που αφορούν την καταβολή φόρων.
Μειοψηφία
«Αντισυνταγματική η πληρωμή»
Μειοψηφία 7 ανώτατων δικαστών υποστήριξαν ότι η υποχρέωση πληρωμής του 50% είναι αντισυνταγματική, γιατί δεν θέτει «οροφή» ενός ποσού, με συνέπεια να μπορεί να είναι πολύ υψηλό και να θίγονται τα δικαιώματα δικαστικής προστασίας του πολίτη, γιατί υφίσταται δυσανάλογη οικονομική επιβάρυνση ή αναιρείται το δικαίωμα δικαστικής προστασίας, όπως συμβαίνει με την υποχρέωση πληρωμής 1,3 εκατ. ευρώ από εταιρεία γεωργικών προϊόντων, στην οποία η ΔΟΥ Καλαμάτας εξέδωσε το 2005 φύλλο ελέγχου φόρου εισοδήματος καταλογίζοντας για το 1994 ποσό 2,6 εκατ. ευρώ (μαζί με πρόσθετο φόρο, χαρτόσημο, ΟΓΑ κ.λπ.).
Κατά τη μειοψηφία, το Δημόσιο θα μπορούσε να αναγάγει την πρωτόδικη απόφαση (5/11 του Δ. Πρωτοδικείου Καλαμάτας) σε τίτλο βεβαίωσης και είσπραξης ποσού, χωρίς να χρειάζεται να περιορίσει το δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών σε δευτεροβάθμια δίκη. Επίσης η μειοψηφία έκρινε αντισυνταγματικό και το «τσουχτερό» παράβολο, γιατί στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες περιορίζει υπέρμετρα την παροχή έννομης προστασίας.
ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
ΕΘΝΟΣ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου