4.5.12
Οι 100 πρώτες μέρες του Βενιζέλου...
Kανονικά ένα άρθρο για τις πρώτες 100 ημέρες ενός πρωθυπουργού ή αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης θα περιελάμβανε τα πρόσωπα της κυβέρνησης ή του επιτελείου, τις πολιτικές, τις αλλαγές στο σχήμα μάχης και τη μέθοδο δουλειάς. Κλασικά πράγματα. Μόνο που η συγκεκριμένη...
συγκυρία δεν είναι καθόλου κλασική. Είναι η εξαίρεση. Από τις εκλογές της Κυριακής δεν ξέρουμε αν θα βγει κυβέρνηση και δεν ξέρουμε ποιοι θα είναι αντιπολίτευση. Πόσοι θα είναι εντός και πόσοι εκτός. Μπορεί να έρθει κανείς δεύτερος ή τρίτος και να είναι... πρωθυπουργός, αν ο πρώτος μείνει μόνος, χωρίς αυτοδυναμία. Οι 100 πρώτες ημέρες του Ευάγγελου Βενιζέλου μετά τις εκλογές θα εξαρτηθούν από το εκλογικό αποτέλεσμα.
• Σενάριο 1: Το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο κόμμα. Απίθανο, αλλά είναι ένα σενάριο. Σε αυτή την περίπτωση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα ζητήσει από τη Ν.Δ. και όσα κόμματα έχουν μπει στη Βουλή ή ακόμα και από όσα μείνουν εκτός να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνεργασίας. Τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δεν τον ενδιαφέρουν μόνο οι βουλευτές, αλλά και τα ποσοστά που θα αθροιστούν. Οπότε, ακόμα και αν η Δράση ή η Δημοκρατική Συμμαχία είναι εκτός, μπορεί η συμμετοχή τους να είναι κρίσιμη για να διευρυνθεί η βάση υποστήριξης του νέου σχήματος. Πρώτη του επιλογή είναι μια κυβέρνηση με ΔΗΜ.ΑΡ., αλλά, επειδή μάλλον κάτι τέτοιο είναι απίθανο, το πιο λογικό είναι να μιλήσει με τον Αντώνη Σαμαρά.
• Σενάριο 2, Περίπτωση Α: Το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερο κόμμα, με ένα καλό ποσοστό. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι το πιο πιθανό. Σε αυτή την περίπτωση, η συμμαχία με τη Ν.Δ. δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και όλα θα εξαρτηθούν από το συσχετισμό ισχύος των δύο κομμάτων. Αν η διαφορά είναι μεγάλη, είναι προφανές πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν μπορεί να αρνηθεί στον Αντώνη Σαμαρά τη θέση του πρωθυπουργού. Αν είναι μικρή, μπορεί να αναζητηθεί τρίτο πρόσωπο, αλλά η όποια λύση θα είναι πολιτική. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να συνεργάστηκε με τον Λουκά Παπαδήμο, πιστεύει όμως ότι τη χώρα πρέπει να την κυβερνούν πολιτικοί. Άλλωστε, θεωρεί ότι στη διαπραγμάτευση με την τρόικα για το Μνημόνιο 2 αυτός ήταν που έκανε την κύρια δουλειά. Και στο σενάριο της συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ., πάντως, το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει τη συμμετοχή και άλλων κομμάτων, είτε έχουν μπει στη Βουλή είτε όχι. Προϋπόθεση είναι οι ψήφοι που θα αθροιστούν να ξεπερνούν το 50%. Αλλιώς δεν θα κάνει κυβέρνηση με τη Ν.Δ., πιέζοντας την Αριστερά να αναλάβει τις ευθύνες της. Το έχει πει κατ’ επανάληψη: «Δεν θα κάνω κυβέρνηση με τη Ν.Δ., για να μας κοροϊδεύει ανέξοδα η Αριστερά».
• Σενάριο 2, Περίπτωση Β: Το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερο κόμμα, αλλά το ποσοστό του είναι χαμηλό. Σε αυτή την περίπτωση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει δύο επιλογές: Συμμετέχει στις συζητήσεις για νέα κυβέρνηση ή τοποθετεί ευθύς εξαρχής το κόμμα του στα έδρανα της αντιπολίτευσης, δηλώνοντας πως αυτή είναι η εντολή του ελληνικού λαού. Το ερώτημα και στη μία και στην άλλη περίπτωση είναι αν θα μείνει στη θέση του προέδρου. Γιατί μπορεί να αμφισβητηθεί ή και ο ίδιος να μην επιλέξει να συνεχίσει, αν το ποσοστό είναι ιδιαίτερα χαμηλό.
Οι διπλές κάλπες...
Όλα αυτά θα τα ξέρουμε την ώρα που το υπουργείο Εσωτερικών θα δώσει το τελικό αποτέλεσμα. Σε εκείνο το συγκεκριμένο δευτερόλεπτο οι πολιτικοί πρωταγωνιστές θα δουν μπροστά τους τις εξελίξεις, που στην κυριολεξία θα αντιστοιχούν σε έναν «πολιτικό αιώνα». Γιατί, με τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και με την τρόικα εγκατεστημένη στην Αθήνα, κάθε δευτερόλεπτο μετρά πλέον διαφορετικά. Επηρεάζει τις εξελίξεις για χρόνια. Στο επιτελείο της Ιπποκράτους έχουν αρχίσει να ετοιμάζονται και για ένα άλλο ενδεχόμενο: Να βρεθούν «μπλεγμένοι» σε επαναληπτικές εκλογές. Σε αυτή την περίπτωση, εκείνο που θα κυριαρχήσει είναι το περίφημο «blame game» (σ.σ.: παιχνίδι ευθυνών). Το ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να πείσει την κοινή γνώμη ότι η χώρα μπλέκει σε περιπέτεια γιατί πολύ απλά κάποια κόμματα δεν θα έχουν σεβαστεί την εντολή του ελληνικού λαού. Ο οποίος θα τους έχει δώσει ποσοστά και εκλογική δύναμη για να διαδραματίσουν πολιτικό ρόλο στην κυβέρνηση, αλλά εκείνα θα τον έχουν αρνηθεί.
Σε αυτή την περίπτωση, κύριοι στόχοι θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ και δευτερευόντως το ΚΚΕ. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως προς τους συγκεκριμένους δύο σχηματισμούς της Αριστεράς το ΠΑΣΟΚ πληρώνει το μεγαλύτερο «εκλογικό φόρο» μετά τη συμμετοχή του στη σύνταξη και την υλοποίηση των δύο Μνημονίων. Δεύτερος στόχος της Ιπποκράτους, ο οποίος ισχύει και για τις εκλογές της Κυριακής, θα είναι να στείλει στις κάλπες τα μεσαία στρώματα. Τους ανθρώπους για τους οποίους η αγωνία είναι το αν θα χρεοκοπήσει η χώρα ή όχι. Η θέση αυτή αποκαλύπτει και τη γνώση των επιτελών του Ευάγγελου Βενιζέλου πως το Κίνημα δεν είναι πλέον ο πολιτικός χώρος των αδυνάτων.
Νέο κόμμα...
Οι εξελίξεις σε εκλογικό και κυβερνητικό επίπεδο θα κρίνουν και τις κινήσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου στο κόμμα. Αν μείνει, εντός ή εκτός κυβέρνησης, θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε συνέδριο επανίδρυσης. Στόχος του είναι να τα αλλάξει όλα στο ΠΑΣΟΚ, καθώς γνωρίζει πως, σε διαφορετική περίπτωση, το Κίνημα δεν έχει κανένα μέλλον. Να βάλει νέο γραμματέα, να μεταφέρει το κέντρο βάρους από την Αθήνα στην περιφέρεια και να φέρει στο προσκήνιο στελέχη κάτω των 40 ετών. Για λόγους όχι επικοινωνιακούς, αλλά καθαρά πολιτικούς.
"metro weekend"
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου